Pesto maken van brandnetels? Een simpel gerecht direct uit de natuur
Je weet niet altijd wat er in pakjes in de supermarkten zit of winkels zijn leeg: er zijn steeds meer redenen om terug te keren naar de natuur, als je het ons vraagt. Daar vind je veel lekkers zoals bramen, rucola en… brandnetels. Want yes, dat lees je goed, deze prikkelplant kun je gewoon eten en het is minstens zo gezond als spinazie en boerenkool.
We delen een heerlijk recept hoe je pesto kunt maken van brandnetels.
Brandnetels versus je gezondheid
De brandnetel valt onder de familie Urticaceae en het heeft een hele toepasselijke naam. Urere betekent in het Latijns namelijk ‘branden’. We zijn allemaal als kind weleens in brandnetels gevallen en weten hoe vervelend dit kan zijn.
Nu loop je er misschien met een grote boog omheen maar de brandnetel is een erg veelzijdige plant voor in de keuken. Je kan er niet alleen thee van zetten maar kunt de blaadjes ook gebruiken in een salade of in je zelfgemaakte pesto.
Gek op hiken in de natuur? Zo pas je op voor teken (en de ziekte van Lyme)
De brandnetel is een mega vitaminebom en is rijk aan mineralen. Zo bevat het vitamine B1, B2, B5, C en E, K1, foliumzuur, magnesium, ijzer, calcium, zink en silicium. De grote hoeveelheid ijzer maakt hem heel geschikt voor mensen met bloedarmoede. Onder andere silicium, calcium en zink werken haar- en nagelversterkend.
In de Tweede Wereldoorlog werd door de Voedingsraad het wildplukken gestimuleerd. In verschillende kranten stonden dan ook recepten met brandnetels en paardenbloemen. En als je er zelf niet op uit kon om te plukken?
Dan kon je bij de groenteboer gewoon een kilootje brandnetels scoren. In tijden van schaarste herinneren we ons opeens weer dat de natuur nog veel meer te bieden heeft dan alleen mooie wandelingen.
Waar vind je brandnetels?
Het leuke aan brandnetels is dat je deze bijna overal in Nederland kunt vinden, met name op schaduwrijke plekken in bossen en bermen. Let wel op dat je alleen de toppen plukt die niet zo laag bij de grond hangen, anders heb je kans dat er een hond of vos overheen heeft geplast.
Nu kan je ook langs de snelweg gaan plukken maar in het bos zijn ze toch iets smakelijker en minder rijk aan uitlaatgassen.
Als je de brandneteltopjes voor dit recept wilt gebruiken, is het handig om ze te plukken voor de bloei, dat is meestal in mei. Na de bloeitijd kan ook maar dan wordt de smaak iets bitterder.
Met wildplukken is er een regel: pluk een handvol en laat wat over voor de dieren. Voor rupsen is de brandnetel namelijk een belangrijke plant om te groeien en verpoppen.
Zo maak je brandnetelpesto
Nu staan brandnetels natuurlijk bekend om het prikken. Dat komt doordat de onderkant van de bladeren voorzien zijn van weerhaakjes. Als deze in contact komen met je huid, geven ze mierenzuur af wat het kriebelende gevoel geeft.
Eten verzamelen uit de natuur? Dit zijn de tips en regels voor wildplukken
Gelukkig vind je binnen handbereik het tegengif. Wrijf de plek in met Ridderzuring, Hondsdraf, of Weegbree. Het zuur in deze planten is het perfecte geneesmiddel. Keukenazijn schijnt ook te werken.
Als je brandneteltoppen gaat plukken, kan je handschoenen aandoen tegen deze haakjes maar je kunt ook met de brandharen mee plukken. Gebruik twee vingers en maak de beweging van de stengel naar buiten toe als je gaat plukken. Zorg er dus voor dat je de weerhaakjes niet afbreekt.
Wat heb je nodig voor brandnetel pesto?
Dit heb je nodig:
- 150 gram jonge brandneteltoppen
- 2 teentjes fijngesneden knoflook
- Handvol pijnboompitten of walnoten
- Parmezaanse kaas (35-40 g)
- 80 ml olijfolie
De bereidingswijze
- Was de brandneteltoppen
- Kook de knoppen ca. 2 minuten in water. Giet ze daarna af.
- Doe de toppen, pijnboompitten, knoflook en de Parmezaanse kaas in een blender of hakmolentje samen met wat olijfolie. Pureer dit tot een gladde saus.
(Bron: Recept van J. Wong, Grow Your Own Drugs, Easy recipes for natural remedies and beauty fixes, (2009), pp .114)