Waarom pessimisme ook een goede eigenschap kan zijn
We hebben het al zo vaak geschreven: positief denken maakt je blij, dankbaarheid maakt je gelukkig, wees optimistisch. En dat klinkt ook logisch: pessimisten komen bozer en gefrustreerder over omdat ze over het algemeen negatiever zijn. Maar wat als ik je vertel dat pessimisme ook frustraties kan voorkómen?
Het sleutelwoord voor deze theorie is ‘verwachtingen’, legt The school of life uit in een grappige video. Optimistische mensen die van alles verwachten van het leven – dat iedereen om je heen je begrijpt, dat je baas vanzelf wel in zal zien dat uitgerekend jij promotie verdient, dat het internet in de trein werkt – komen waarschijnlijk bedrogen uit.
Medicijn voor frustraties
Hoe minder je verwacht, hoe minder je gefrustreerd of teleurgesteld kunt worden. Pessimisme is het medicijn voor frustraties, wordt gezegd in het filmpje. Want het leven ís helaas meestal niet wat je je ervan voorstelt – maar dat is ook juist het leuke.
Ook interessant: Je frustraties uiten of op anderen afreageren is niet de oplossing (en zo verander je het)
Overigens is pessimisme weliswaar de oplossing voor frustraties, maar optimisme heeft natuurlijk ook zo z’n voordelen. Zo denken optimisten vaak positiever over zichzelf (en dat kunnen we allemaal wel gebruiken). Mensen verkiezen optimisme vaak zelfs onbewust boven pessimisme, schrijft Quest: ons brein ziet de wereld vaak een stukje rooskleuriger dan ie eigenlijk is, ‘omdat het leven toch al zwaar genoeg is’.
Onrealistisch optimisme
Als optimist voel je je over het algemeen dus beter, maar heb je wel meer tijdelijke frustraties. Bovendien moet je uitkijken dat je optimisme niet doorslaat in ‘onrealistisch optimisme’: denken dat positieve dingen jou vaker zullen overkomen dan anderen.
Ook interessant: Wil je een optimist worden? Met deze nieuwe methodes is het dichterbij dan je denkt
Dat kan voor even werken, tot je erachter komt dat het statistisch gezien natuurlijk helemaal niet kan. Onderzoek wijst niet voor niets uit dat mensen vooral optimistisch zijn ‘als de kans dat hun verwachtingen niet uitkomen relatief klein is. Naarmate de kans groter is dat de positieve verwachtingen niet bewaarheid worden, zijn mensen meer realistisch’, schrijft Psychologie Magazine.
Het moge duidelijk zijn: optimisme en pessimisme hebben allebei voor- en nadelen, maar zijn samen het meest positief als je gewoon lekker afwisselt als jij je daar goed bij voelt. Als je op de juiste momenten optimistisch of pessimistisch bent, ben je gelukkig én voorkom je teleurstellingen.
Meer over persoonlijkheid?
- Wat je kunt leren van de donkerste kant van je persoonlijkheid
- 4 mooie lessen over persoonlijk leiderschap die we uit de crisis halen
- Welk persoonlijkheidstype ben jij? (prop jezelf lekker in een hokje)