Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 4 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Vega zijn niets voor jou? Een pescotarisch dieet is wellicht de uitkomst

Wil je minder dierlijke producten eten, maar vind je helemaal vegetarisch of veganistisch worden een brug te ver? Dan is een pescotarisch dieet misschien wél wat voor je. Waarom? Je eet dan wel geen vlees, maar nog wel af en toe vis. Een goede afwisselende dus en brengt daarom ook de nodige (extra) gezondheidsvoordelen met zich mee. 

Als pescotariër kan je eigenlijk ‘alles’ eten behalve rood vlees en gevogelte. Het is fus anders dan een vegetarisch dieet, omdat je wel vis en andere zeedieren eet.

Gezondheidsvoordelen

Het voedingscentrum schrijft dat de omega 3 vetzuren uit vis de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op bloeddruk. Ook is deze omega 3 goed voor je hersenen en remt het ontstekingen in je lichaam af. Chiazaad en walnoten zijn plantaardige producten die ook veel omega 3 bevatten.

Ook is de meeste vis een bron van eiwitten en vitamine B6 en B12. Daarnaast kan je de mineralen jodium, fosfor en seleen via vis binnenkrijgen. Geen wonder dat een pescotarisch dieet het geheim wordt genoemd van een lang leven. Valter Longo heeft er zelfs een heel boek over geschreven: ‘Het Langlevendieet’.

https://www.bedrock.nl/in-2050-meer-plastic-dan-vissen-in-oceanen/

Vette vis

Om optimaal de gezondheidsvoordelen van vis te benutten, moet je het minimaal twee keer in de week eten. Ook is het belangrijk wat voor soort vis je eet. Vooral vette vis is erg gezond.

Een vette vis bevat meer dan 5 procent vet. Hierbij moet je denken aan haring, makreel, sardines en Atlantische zalm. Het maakt verder niet uit of deze vis vers is, of uit diepvries of blik komt. Alleen bij zalm moet je opletten, want wanneer deze uit blik of diepvries komt gaat het vaak om een minder vette variant uit de Stille Oceaan.

Duurzame keuze

Met een pescotarisch dieet eet je geen vlees van landdieren meer. Goed bezig, want de vleesindustrie is extreem vervuilend. Zo zegt Greenpeace dat de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is de vee-industrie de grootste veroorzaker van de vervuiling van kustwateren en rivieren met stikstof en fosfaat.

MSC-keurmerk

Toch moet je bij het eten van vis ook opletten, want niet alle vis is even duurzaam. Zo zijn er vangmethoden die de zeebodem kapotmaken en worden sommige vissoorten zoals de paling overbevist. Let er daarom in de supermarkt op dat je vis koopt wat een MSC-keurmerk draagt. MSC beoordeelt de visstand en vangstmethodes, zodat het kan ingrijpen als er sprake is van overbevissing.

Plankton: het meest veelzijdige stukje walvissenvoer

Staat er een MSC-keurmerk op? Dan is het handig om te weten dat je soorten als haring, makreel, school en ook kweekvis als pangasius gerust kan eten. Bij zalm en tonijn moet je goed naar andere keurmerken kijken. Paling is inmiddels zo overbevist dat het beter is om die even te laten staan.

Een pescotarisch dieet betekent overigens niet dat je elke dag vis moet eten. Een goede balans is bijvoorbeeld 3 keer in de week vis, waarvan twee keer een vette vis, aangevuld met vier dagen een vegetarisch gerecht. Vega inspiratie nodig? Check dan deze recepten.

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️