Vega(n) vrijdag: Perzische liefdestaart met rozenwater, kardemom en pistache
Deze Perzische liefdestaart is de ultieme valentijnstaart. Maar hij is natuurlijk ook fantastisch voor als je in de mood bent voor de zwoele smaken van rozenwater, kardemom en pistache.
Boven die kom met beslag hangen is al een feestje, maar je huis vult zich ook nog eens met de lekkerste geuren.
Perzische liefdestaart
Valentijnsdag staat binnenkort weer op de stoep. Wil je iemand het ultieme liefdesoffer brengen, maak dan deze Perzische liefdestaart. We werden meteen verliefd op het recept toen we het tegenkwamen op de website
Ingrediënten
Voor 1 taart:
115 gram zachte, gezouten boter
2 grote eieren, op kamertemperatuur
225 gram suiker
3 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel geraspte citroenschil (van 1 citroen)
2 theelepels citroensap (gebruik dezelfde citroen)
2 eetlepels rozenwater
1 theelepel vanille-extract
190 gram bloem
48 gram amandelmeel
2 theelepels gemalen kardemom
1 theelepel bakpoeder
Snuf zout
Voor het glazuur:
185 gram poedersuiker
1 eetlepel rozenwater
1,5 eetlepel volle melk
20 gram pistachenoten, gehakt
3 eetlepels eetbare, gedroogde rozenblaadjes
Verder nog nodig:
Taartvorm met een doorsnede van +/- 20 centimeter
Bakpapier
Boter, voor het invetten
Beschrijving Perzische liefdestaart
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de zachte boter, suiker, olie en eieren met een mixer tot een fluffy geheel (ongeveer 2 minuten).
Meng de smaakmakers erdoor: de geraspte citroenschil, het citroensap, het rozenwater en de vanille. Snuif de exotische geuren op. Doe de bloem, het amandelmeel, kardemom, bakpoeder en het zout erbij en meng kort door.
Giet het beslag in de beboterde taartvorm en bak de Perzische liefdestaart in ongeveer 40 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Test eventueel met een cake tester of een satĂ©prikker of âie mooi gaar is.
Beschrijving glazuur
Voor het glazuur gebruiken we de magnetron. Pak er een magnetronbestendig schaaltje bij en meng daarin de poedersuiker met het rozenwater en de melk. Roer door met een garde tot een (te) dik papje.
Zet het 10 tot 15 seconden in de magnetron, tot het glazuur iets beter handelbaar (lees: vloeibaar is). Let er wel op dat het nét vloeibaar genoeg is: een te dun glazuur loopt meteen van je taart af. Verdeel het glazuur over de afgekoelde taart en bestrooi met de gehakte pistachenoten en de gedroogde rozenblaadjes.
Vega(n) vrijdag: gezonde wraps met gegrilde tofu in hoisinsaus