Welk type ben jij? Dit zijn de 8 persoonlijkheidstypen volgens psycholoog Carl Jung
Als je er niet ooit al eentje gedaan hebt, heb je er vást weleens van gehoord: de persoonlijkheidstest. Het zijn een reeks (oké, super veel) vragen waar na afloop – aan de hand van jouw antwoorden – een profiel a.k.a. een persoonlijkheidstype uitrolt. Handig voor een toekomstige werkgever die wil weten wie ‘ie in huis haalt. De allerbekendste? Dat is die van Carl Jung.
Carl Gustav Jung was een Zwitserse psychiater, psycholoog en – misschien niet geheel verrassend – de grondlegger van de analytische psychologie. Tot op de dag van vandaag wordt zijn model vaak als persoonlijkheidstest gebruikt.
Carl Gustav Jung
De bekende psycholoog was (hij is inmiddels overleden) eerst leerling van en later bevriend met bekend neuroloog Sigmund Freud. Toch hielden ze er andere gedachten op na (dat uiteindelijk leidde tot een breuk). Jung schreef in zijn boek Psychologische Typen zijn theorie over persoonlijkheidstypen.
Dit vind je vast ook interessant: Deze karaktereigenschap verklapt hoogstwaarschijnlijk dat je een hoog IQ hebt
Het komt er min of meer op neer dat hij uit gaat van 4 psychologische functies: denken en voelen (rationele functies) en gewaarwording en intuïtie (irrationele functies). Ook maakt hij onderscheid dus tussen de houdingen introversie en extraversie.
Door combinatie van deze 4 functies en 2 houdingen kom je tot de volgende 8 typen:
- Het extraverte denktype
- Het introverte denktype
- Het extraverte gevoelstype
- Het introverte gevoelstype
- Het extraverte gewaarwordingstype
- Het introverte gewaarwordingstype
- Het extraverte intuïtieve type
- Het introverte intuïtieve type
De betekenis van de typen
Volgens Jung is er bij iedereen altijd één levenshouding dominant. Ook was hij van mening dat er altijd sprake is van een primaire functie, een secundaire functie en een minder ontwikkelde functie:
Introvert vs. extravert
Volgens Jung legt een introvert de focus op de innerlijke belevingswereld, terwijl de levenshouding van een extravert meer ligt op de buitenwereld.
Ook interessant: Kan een introvert ook een extravert zijn?
Het denktype vs. het gevoelstype
Het denktype zou handelen op basis van verstand (de ratio), terwijl het gevoelstype handelt vanuit het hart.
Het gewaarwordingstype vs. het intuïtieve type
Het zogenaamde gewaarwordingstype laat zich leiden door zintuiglijke prikkels van buitenaf. Het intuïtieve type laat zich eerder leiden door gevoelens van binnenuit.
Een andere bedoeling
Carl Jung zette de persoonlijkheidstypen ooit uiteen om mensen te kunnen categoriseren voor het geven van een door hem ontwikkelde psychotherapie: de Jungiaanse psychoanalyse of analytische psychologie. Het doel was om door middel van psychotherapie een evenwicht te vinden tussen de verschillende houdingen en functies.
Lees ook: Wat je geboortemaand zegt over je stemming en persoonlijkheid (volgens de wetenschap)
Saillant detail is dat het nooit Jung’s bedoeling was om een persoonlijkheidstest op te zetten. Het was zijn idee niet om mensen te labelen wanneer zij zouden solliciteren voor een baan.
De persoonlijkheidstest
Toch hanteren steeds meer bedrijven de persoonlijkheidstest als vast onderdeel van de selectieprocedure (ik heb er zelf ook een aantal moeten doen om hier te mogen zitten). Inmiddels zijn er nieuwe tests die meer nuances toelaten dan in die van Jung. Wel zo fijn als het misschien wel bepalend is of je wel of niet die baan krijgt.
Zo’n test doet misschien wel aan labelen (en van het hokjes denken willen we juist af), maar je krijgt er wél een beter idee van hoe iemand is dan enkel van iemand CV en een gesprek waarbij iemand zich anders voor kan doen dat hoe hij werkelijk is.
Hoe het ook zij, wij werden er benieuwd van! Heb jij de test al gedaan? Hier doe je ‘m.
Bron: Toolshero
Meer lezen?
- Ben jij introvert of extravert? (en maakt dat eigenlijk iets uit?)
- Herken je deze eigenschappen? Dan ben je misschien een extraverte introvert
- Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen