Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken: deze onderdelen moeten er sowieso in
Nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen houdt niet op als je uit de schoolbanken komt. Gelukkig maar, want naast dat blijven groeien goed is voor je carrière, is het ook gewoon heel erg leuk. Het zorgt er onder andere voor dat je werk uitdagend blijft. Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken helpt je om erachter te komen waar je jezelf in wil ontwikkelen en hoe je dit precies aan moet pakken.
Geen idee wat een persoonlijk ontwikkelingsplan (ook wel POP genoemd) is? Lees dan eerst hier onze uitgebreide uitleg. In dit artikel gaan we dieper in op het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Welke onderdelen komen sowieso aan bod? En wat behandel je bij die onderdelen?
Deze onderdelen komen in een POP
Hoe een persoonlijk ontwikkelingsplan er precies uitziet, verschilt per persoon, per branche en per organisatie. Maak jij je POP in opdracht van je werkgever? Bespreek dan zeker even met je leidinggevende wat er van jou verwacht wordt. Over het algemeen komen deze drie onderdelen voor in een persoonlijk ontwikkelingsplan:
- Analyse
- Doelen (van je werkgever en van jezelf)
- Stappenplan
Analyse in je persoonlijk ontwikkelingsplan
Allereerst ga je nadenken over jezelf. Neem hier ook echt de tijd voor! Zo krijg je duidelijk waar je goed in bent, waar je je nog in kunt ontwikkelen en wat je ambities voor de toekomst zijn. Dit zijn vragen die je jezelf in de analyse kunt stellen:
- Waar ben ik goed in?
- Wat doe ik graag?
- Doe ik deze dingen in mijn huidige functie?
- Waar ben ik niet goed in?
- In welke richting wil ik me verder ontwikkelen?
- Wat wil ik over vijf jaar bereikt hebben?
- Wat zou ik daarvoor moeten leren?
De aspecten van je huidige baan die je leuk vindt en die je goed kan, vormen de basis waarop je verder kunt bouwen. Tegelijkertijd zijn de punten die je niet leuk vindt en nog niet goed kan, de punten die je kunt veranderen. Hoe je dit gaat doen, beschrijf je in de volgende stappen van je persoonlijk ontwikkelingsplan.
Doelen in je persoonlijk ontwikkelingsplan
Oké, je weet nu waar je wil staan over een aantal jaar en waarin jij je zou willen ontwikkelen. In het volgende onderdeel is het dan ook tijd om op basis daarvan concrete doelen voor jezelf op te stellen. Anders blijft het maar een vage wens, zonder dat je weet hoe je daar moet komen.
Maak je jouw persoonlijk ontwikkelingsplan in opdracht van een werkgever? Neem dan bij het bedenken van je doelen ook de doelen van je organisatie en afdeling mee. Wat wil jouw bedrijf bereiken? Hoe kan jij hierbij aan bijdragen? Door deze doelen mee te nemen, weet je zeker dat jouw persoonlijke doelen aansluiten bij de doelen van de organisatie waar je werkt.
Vervolgens is het verstandig om je doelen SMART te formuleren. Misschien krijg je nu flashbacks naar school, maar er is een reden waarom je toen altijd je doelen SMART moest maken. Dit zorgt ervoor dat je concrete doelen maakt van vage wensen. Waar stond SMART ook alweer voor?
- Specifiek: Omschrijf jouw goal zo specifiek mogelijk. Wat wil je concreet bereiken?
- Meetbaar: Maak jouw goal meetbaar, zodat je precies weet wanneer je jouw goal hebt bereikt.
- Activerend: Het doel moet energie in je losmaken en je zin geven om eraan te werken.
- Realistisch: Niets is zo demotiverend als een doel dat onmogelijk te bereiken is.
- Tijdsgebonden: Wanneer moet je je doel bereikt hebben?
Oftewel: je schrijft een doel niet op als ‘Ik wil leuke projecten managen‘ maar als ‘Over twaalf maanden manage ik drie socialmediacampagnes, waarmee ik 3.000 euro per maand verdien‘. Hoe vager jouw goals namelijk zijn, hoe moeilijker het wordt ze te bereiken. Je weet immers niet precies welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken. Je doelen op deze manier opschrijven verhoogd dus de kans dat je ze daadwerkelijk bereikt.
Stappenplan
Het laatste onderdeel is het stappenplan. Hier schrijf je de stappen op die nodig zijn om je doelen te bereiken. Je stelt hierin de volgende vragen aan jezelf:
- Wat heb je nodig om je doelen te bereiken?
- Van wie heb je daarbij hulp nodig?
- Welke tools, opleidingen of trainingen heb je hiervoor nodig?
- Welke stappen moet je zetten om je doel te bereiken?
- Hoe kan je eventuele hindernissen wegnemen?
- Hoe combineer je dit met je huidige werkzaamheden?
Als je deze vragen hebt beantwoordt kan je een plan van aanpak maken. Dit is een soort planning, waarin je vastlegt dat je bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag vrijmaakt voor het doen van een cursus.