Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 3 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

Op deze plek in Spanje leer je over permacultuur, slow living en yoga

Wie ook maar een beetje bezig is met slow living (ofwel hoe je af en toe op de rem trapt in het drukke, dagelijkse leven en meer leert genieten van de kleine dingen) heeft er vást weleens van gehoord: permacultuur. Het is een zelfvoorzienende manier van landbouw waarbij je in je gehele levensstijl circulair leeft en afval (bijna!) niet bestaat. Hoe mooi is dat? En, nog mooier: het maakt een heuse opmars. Steeds vaker zien we retreats die bewustzijn, yoga en een natuurlijke en meer simpele manier van leven, combineren. We like!

Zo ook een wel héél bijzonder stuk land in Zuid-Spanje.

Het huidige landbouw systeem

Het is een beetje jammer om dit inspirerende verhaal hiermee te beginnen, maar belangrijk is het wel: het huidige landbouwsysteem werkt helaas niet bepaald optimaal.

Het houden van boerderijen gaat over het algemeen vooral over het maken van geld. Niet over hoe je je land optimaal kunt gebruiken, de grond gezond houdt, bijdraagt aan biodiversiteit en rekening kunt houden met de gezondheid en toekomst van de planeet.

Wat is permacultuur en hoe pas je het toe in je tuin (of stuk land)?

Er wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van pesticiden en chemicaliën om oogsten niet te laten mislukken. Dat lijkt in eerste instantie misschien een slimme zet, maar is in de werkelijkheid ontzettend schadelijk voor de grond, voor wie het eet én de omgeving.

Permacultuur, slow living en yoga

De huidige manier van landbouw is dus vooral ingericht op korte termijn denken in plaats van op de lange termijn. Gelukkig komt daar langzamerhand steeds meer verandering in. Het idee achter dit project en permacultuur an sich gaat dan ook om ‘niets weg te halen uit zijn natuurlijke habitat’ en juist te leven mét de natuur in plaats van er tegen. Waarom?

De natuur werkt namelijk perfect op zichzelf. Tot dat je begint met er dingen uit weg te halen. Dan ontstaat er een scheef en niet werkend ecosysteem, dat uiteindelijk een negatieve uitwerking heeft op de gezondheid van de aarde, en dus op onszelf.

https://www.bedrock.nl/van-beyonce-naar-sociale-permacultuur/

Permacultuur daarentegen, laat het ecosysteem helemaal in haar natuurlijke staat, en gaat niet gepaard met chemicaliën. Een nieuwe hype is het trouwens niet, want deze manier van landbouw bestaat al eeuwen, en is júist hoe men vroeger te werk ging.

Inmiddels wordt deze manier van landbouw steeds vaker overgedragen via retreats, cursussen of WWOOFEN (vrijwilligerswerk op een biologische boerderij).

Suryalila & Danyadara in Spanje

Zo ook in het yoga- en permacultuurcentrum Suryalila (yoga) & Danyadara (permacultuur) vlakbij de Spaanse stad Sevilla. Het yoagcentrum werd 10 jaar geleden onder andere werd opgezet door de Engelse Vidya Heisel.

De laatste 22 jaar werkte Heisel als yogadocente en gaf over de hele wereld les in verschillende retreats en yogacentra. Tot ze verlangde naar een plek wilde waar ze zelf invloed had op de omgeving waar ze haar lessen gaf. Eén van de belangrijke punten? Biologisch eten.

Biologisch eten

“Ik ben ontzettend bewust van het niet eten van chemische stoffen, omdat biologisch eten simpelweg een stuk voedzamer is,” legt ze aan BEDROCK uit. “Bespoten eten verliest ook nog eens z’n smaak.” Maar dat is niet de enige reden om biologisch te eten en je eigen voedsel te verbouwen.

“Ook wil ik de aarde niet vervuilen met chemische stoffen. Dat verpest het ecosysteem. Een natuurlijke manier van landbouw daarentegen, bevordert de biodiversiteit en de kwaliteit van ons voedsel.”

Waarom zou je eigenlijk biologisch eten?

Dus veranderde het eerst nog droge stuk land in ‘yogacenter Suryalila’ en startte niet veel later ook het permacultuur project Danyadara. Er staan nog 800 oude olijvenbomen, maar het land verandert langzaam maar zeker steeds meer in een gezond en divers bos.

“Er waren geen wilde bomen, vooral geplante bomen en maar weinig biodiversiteit.” En dus worden er per jaar wel 1000 nieuwe, inheemse bomen geplant en ontstaat er een natuurlijk (voedsel)bos, inclusief alle insecten en andere dieren die daar op af komen. “Inmiddels staan er wel 10.000 nieuwe bomen.”

Het leukste van dit alles? De kennis van de farmers op het land wordt overdragen tijdens retreats, gecombineerd met verschillende yogaretreats. Een perfecte manier om je helemaal onder te dompelen in het slow living dus.

Wat kan je er verwachten?

Hoewel je hier voor een luxe retreat niet aan het juiste adres bent (je gaat immers juist met de eigen handen de aarde in) vind je er ondermeer:

  • Een zoutwater zwembad
  • Een sauna
  • Verschillende accomodaties (die je los kunt boeken als je er gewoon een paar nachtjes wilt overnachten zonder retreat)
  • Je kunt er een massage boeken
  • Gezonde, biologische en vegetarische maaltijden van het eigen land

Verder heb je bijna wekelijks keuze uit verschillende cursussen en retreats, zonder dat er al te veel onnodige poespas aan te pas komt.

Introductie van permacultuur & yogaretreat

Yoga doen en leren over zelfvoorzienende landbouw met biologische groenten uit de tuin (lees: het land), zonder voedselverspilling en geen gebruik van toxische stoffen? Daar worden wij nou blij van bij de BEDROCK-redactie.

Hoe je kunt genieten van de voordelen van de buitenlucht (óók in de stad)

Gelukkig leer je tijdens deze week niet alleen over hoe je permacultuur toepast als je een gigantisch stuk land hebt (want laten we eerlijk zijn: wie heeft dat nou écht?), maar ook hoe je permacultuur en duurzaam leven kunt toepassen in het dagelijks leven. Dus ook als je in een stad woont.

Benieuwd geworden? Het permacultuur- & yogaretreat vindt 29 november t/m 3 november 2022 plaats in Spanje. Alle andere retreats bekijk de website van Suryalila.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️