Permacultuur toepassen in je moestuin: een simpele guide
Wil je je eigen moestuin aanleggen? Wie weet is permacultuur wel iets voor jou. Deze methode – waarbij je zoveel mogelijk de natuur zijn werk laat doen – kun je makkelijk toepassen wanneer je je moestuin aanlegt en onderhoudt.
En dat is een héél interessant gegeven!
Hoe werkt permacultuur?
Een van de belangrijkste principes uit de permacultuur is dat je meeleeft met de natuur (en de natuur nabootst) in plaats van alles naar je hand te willen zetten. Belangrijk is dat je zelf een ecosysteem opzet en dat je daar vervolgens niet te veel in gaat ingrijpen. Laat de natuur maar lekker zijn gangetje gaan.
Wat is permacultuur en hoe pas je het toe in je tuin (of stuk land)?
Dat brengt namelijk heel wat voordelen met zich mee. Als je het goed doet heb je immers een pak minder tuinierwerk én meer oogst. Ook niet onbelangrijk is dat permacultuur meer rekening houdt met toekomstige impact op het milieu dan met onze kortetermijnbehoeften.
Permacultuur in je moestuin: zo pas je het toe
Hou je rekening met een paar basisprincipes, dan kun je eigen permacultuur creëren in je moestuin.
1. Zet in op inheemse planten
Inheemse planten zijn planten die van nature in een gebied voorkomen. Stel je dus in de eerste plaats de vraag of de groenten en planten die je in je moestuin wil hebben, aansluiten bij het Nederlands klimaat. Inheemse planten trekken bijen en insecten aan, en insecten zijn op hun beurt voer voor vogels en andere soorten.
Kortom: inheemse planten zijn bevorderlijk voor de biodiversiteit. En als je ook maar een béétje begaan bent met het milieu, dan weet je dat de aarde er alle baat bij heeft om de biodiversiteit te herstellen.
Voorbeelden van inheemse planten voor in je moestuin zijn daslook (lekker om pesto van te maken!), bieslook, asperge, boerenkool, zwammen, pastinaak, rucola, venkel en wortel. Een volledige lijst van inheemse gewassen vind je hier.
2. Spuit in ieder geval geen pesticiden
Het is een open deur, maar wanneer je permacultuur in je moestuin wil toepassen dan zijn pesticiden een echte no go. Wil je toch iets bestrijden? Voor elk probleem is er wel een natuurlijke oplossing, waar je online en in boeken heel wat over kunt vinden. Zo kun je bijvoorbeeld koffiedik inzetten om naaktslakken af te weren.
Toch gaat permacultuur er vooral om dat je niet bang bent voor parasieten in de natuur. Onthoud dat een divers leefmilieu een duurzaam ecosysteem oplevert, waar je op lange termijn alleen maar de vruchten van zult plukken.
3. Zuinig zijn met water
Water is net zo essentieel als de aarde waar we op leven of de lucht die we inademen. In Nederland hebben we de luxe om continu toegang te hebben tot zuiver drinkwater, waardoor we er niet altijd even zuinig mee omgaan.
Toch is het bij permacultuur van belang om je moestuin niet klakkeloos water te geven. Kijk kritisch wanneer water het hardst nodig is en voorzie je moestuin alleen op die momenten van extra water.
4. Composteer
Composteren is niet alleen een geweldige manier voor afval van groenten en fruit, het is ook een natuurlijke meststof die je kan gebruiken in je permacultuur moestuin. Composteren is dus cruciaal voor permacultuur!
https://www.bedrock.nl/zero-waste-tip-wormenhotel/
5. Recycleer afval voor je moestuin
Een belangrijk doel van permacultuur is het verminderen of hergebruiken van afval. Afval produceren is vaak onvermijdelijk, maar veel van ons keukenafval krijgt makkelijk een tweede leven in de moestuin.
Zo kun je plastic flessen en bakjes gebruiken als barrière tegen naaktslakken bij jonge plantjes en kun je gedroogde kruiden bewaren in lege jampotjes. Als je je meer en meer verdiept en inleest in permacultuur, zal je ontdekken dat er heel wat creatieve toepassingen zijn voor keukenafval in de moestuin.
Ben je geprikkeld om er meer over te lezen? In het boek Permacultuur in je moestuin vind je nog veel meer informatie over deze ontzettend leuke hobby!
Waarom je zou moeten ploeteren in je moestuin om stress te verminderen