Period. End of sentence: de Oscar-winnende docu over menstruatie op Netflix die je niet mag missen
Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Deze keer: de docu Period. End of sentence. over ongesteldheid in India.
Afgelopen week won de documentaire Period. End of sentence van de Iraans-Amerikaanse regisseuse Rayka Zehtabchi een Oscar in de categorie Beste korte documentaire. Het is prachtig dat het taboe op menstruatie in de westerse wereld stukje bij beetje begint te verdwijnen, maar op het platteland van India is er nog een veel langere weg te gaan. Nog geen 10 procent van de vrouwen heeft daar toegang tot maandverband, omdat ze het niet kunnen betalen of simpelweg niet kennen.
In plaats daarvan gebruiken ze soms de raarste dingen om het bloed mee op te vangen, zoals bladeren of oude katoenen lappen. Die reinigen ze niet, waardoor de kans op infecties groot is. Maar het heeft vooral een grote sociale impact: die lappen kunnen vrijwel nergens verwisseld worden omdat er altijd mannen in de buurt zijn. Naar school of werk gaan is dus eigenlijk geen optie, en menstruatie is zelfs de reden dat sommige meisjes in India volledig stoppen met onderwijs volgen.
Period. End of sentence.
De korte documentaire Period. End of sentence. (“A period should end a sentence, not a girl’s education”) laat perfect zien hoe groot de impact van ongesteldheid is op het leven van de meisjes en vrouwen. Sommigen vertellen inderdaad dat ze moest stoppen met school omdat ze daar geen vieze lappen kon verwisselen, anderen bespreken ook dat ze tijdens hun ongesteldheid niet naar de tempel mogen omdat ze dan onrein zijn en hun gebed niet wordt verhoord.
Menstruatie wordt echt als probleem gezien, erover praten doet vrijwel niemand. Sterker nog, sommige mensen weten nauwelijks wat het is. Van uitspraken als “De oorzaak van het bloeden weet alleen God”, “Het is slecht bloed dat eruit komt” en “Menstruatie is een soort ziekte die alleen vrouwen krijgen” kijkt eigenlijk niemand op.
Gelukkig is er wel een oplossing, in de vorm van een maandverbandmachine die ontworpen is door een Indiase man. Daarmee kunnen bio-afbreekbare en vooral betaalbare maandverbanden worden gemaakt. Dat maakt het leven van de vrouwen in de docu niet alleen een stuk comfortabeler, maar ze kunnen er ook geld mee verdienen. “Mijn man heeft daardoor meer respect voor me”, aldus één van de vrouwen.
Period. End of Sentence. Official Trailer from Rayka Zehtabchi on Vimeo.
Je kunt de Netflix Original, die 25 minuten duurt, hier bekijken. Schrik je van deze cijfers en wil jij ook graag je steentje bijdragen aan een betere beschikbaarheid van tampons en maandverband in arme landen? Dan kun je ook doneren op de website van The Pad Project.
Meer docu’s op Netflix:
- Het hartverscheurende maar hoopvolle verhaal van meisjes uit India: Daughters of destiny op Netflix
- She’ss Beautiful When She’s Angry: een docu over de vrouwen die ons leven veranderden
- Mercury 13 is een prachtige docu op Netflix over de vrouwen die geen astronaut mochten worden