Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 29 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Zit jouw perfectionisme je in de weg? Zo laat je het los

Perfectionisme: je zou denken dat deze eigenschap je vaker mee dan tegen zit. Je levert immers altijd het beste werk, bent nooit te laat, op je werk laat je je altijd van je beste kant zien, kookt de mooiste gerechten en je huis ziet er elke dag weer spik-en-span uit.

Er is alleen een grote maar. Door je perfectionisme zal je werk, je gerecht of je huis nooit goed, lekker of mooi genoeg zijn. Perfectionisme kan jouw mentale welzijn daardoor ontzettend in de weg zitten. Gelukkig kan je perfectionisme leren loslaten en tevreden leren zijn met ‘goed genoeg’.

Zit jouw perfectionisme je in de weg? Zó laat je het los.

Wanneer perfectionisme je in de weg zit

Perfectionisme zien we vaak als een positieve eigenschap, je wilt immers graag je best doen om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Nét nog even wat extra uurtjes aan die presentatie zitten zodat je zeker weet dat het vlekkeloos verloopt, liever je werk niet uit handen geven omdat je dan zeker weet dat het werk goed gebeurt en uren lang in de keuken staan bij een vriendendiner om te zorgen dat het eten tip-top verzorgd is.

Allemaal hartstikke goed bedoeld natuurlijk en je baas, vrienden en familie zijn ongetwijfeld blij met het resultaat, alleen loop je op die manier heel snel jezelf voorbij. Perfectionisme is dan ook een symptoom van onzekerheid en angst. Angst om niet goed genoeg te zijn.

Een handige manier om de controle over een situatie te houden? Inderdaad: je uiterste best te doen om te bewijzen dat je het heus wél kan. Je onzekerheid verdoezel je door de beste resultaten neer te zetten. Vooral voor jezelf, want je baas is waarschijnlijk ook hartstikke blij met je werk wanneer je er niet drie uur extra aan hebt gezeten en je vrienden echt even blij waren met een etentje waarvoor je niet het halve weekend in de keuken stond.

Perfectionisme kan ronduit vermoeiend zijn omdat het nooit genoeg zal zijn. Hoe goed je ook je best doet, écht tevreden is een perfectionist niet snel. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen die een burn-out hebben, perfectionisten zijn.

Meer dan je best kan je niet doen

Je best doen is natuurlijk altijd goed. Alleen wanneer je zo erg je best doet dat je perfectie nastreeft, kan het beslissingen nemen en durven risico’s nemen, in de weg zitten omdat je graag het juiste (lees: het beste) wilt doen.

De succesvolste mensen zijn geen perfectionisten

Maar guess what: een juiste beslissing nemen bestaat niet. Van alle keuzes kunnen we immers leren. Zie het liever als een manier om te leren.

Expert op het gebied van perfectionisme, Thomas Greenspon, vertelt daarover aan TED: “De succesvolste mensen zijn geen perfectionisten, omdat het zorgt voor twijfel en dat keuzes maken in de weg zit.” Dat zijn juist eigenschappen die succesvolle mensen wél hebben. Ze gaan ergens voor en durven risico’s te nemen, ook al gaan ze erna misschien op hun bek.

Meer dan je best kun je immers niet doen, zoals mijn moeder altijd zegt. Daarom is het goed om af en toe een situatie los te laten. Tenzij je een chirurg bent, is dat vaak niet het einde van de wereld. Het hoeft niet perfect en je bent goed zoals je bent!

Perfectionisme (meer) loslaten

Greenspon, die zelf perfectionist was en daar ‘herstellende’ van is ,deelt tips om jouw perfectionisme los te laten:

Motivatie

Als je iets wilt ‘ontleren’ is het behulpzaam om daar een duidelijk motief voor te hebben. Je wilt bijvoorbeeld minder besluiteloos zijn en geloven in jezelf.

Perfectionisme zit jou daar nu eenmaal bij in de weg. De volgende keer dat iets niet goed genoeg is, weet je wat jouw motiveert om niet meer naar die gedachte te luisteren.

Herken hoe je tegen jezelf praat

De meeste perfectionisten praten negatief tegen zichzelf, zoals ‘als ik geen 11o procent geef op mijn werk, dan ontslaat mijn baas me’.

Wees oplettend welke gedachten er door je hoofd gaan. Vraag jezelf af waarom je overal de beste in moet zijn en wie je dat ooit verteld heeft. Ontdekken waar je overtuigingen vandaan komen, kan je helpen om erover heen te komen.

Zet doelen die goed genoeg zijn

Meer dan je best kun je niet doen, las je al. Dat realiseren, wordt makkelijker wanneer je duidelijke doelen stelt die niet onrealistisch maar realistisch zijn ofwel: gewoon goed genoeg. Van tevoren kun je vaak namelijk veel beter inschatten wanneer het goed genoeg is dan wanneer je er middenin zit.

You got this! En niet te veel dus 😉

Zijn jongeren lui of streven ze gewoon naar meer vrijheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️