Zo kun je worden wie je wilt zijn (en je patronen herkennen)
Wanneer alles volgens plan gaat en het lijkt alsof het universum je steunt, is het gemakkelijk om een positieve mindset te hebben. Maar wanneer het omgekeerde gebeurt en het lijkt alsof alles misgaat, kan het soms voelen alsof je vastzit. Als je vervolgens bij jezelf te rade gaat wat er nou precies misgaat, kom je vaak bij hetzelfde uit. We hebben namelijk als mens de neiging om terug te vallen in oude patronen.
Instagram-sensatie en holistisch psycholoog Nicole LePera leert ons in How to do the work hoe je je patronen kunt herkennen, het verleden los kunt laten en kunt kiezen wie je wilt zijn.
Holistische benadering
Met bijna 5 miljoen volgers op Instagram en fans waaronder Hollywood actrice Hilary Swank en concullega Gabrielle Bernstein, is Nicole LePera een van de meest succesvolle therapeuten du moment.
Ze post alles behalve geijkte motiverende quotes, maar waardevolle levenslessen die je vanuit een holistische benadering van de psychologie iedere dag kunt toepassen.
Ook lezen: Deze 4 vragen kunnen je leven veranderen
In haar wereldwijde bestseller How to do the work laat Nicole zien dat mentale, fysieke en spirituele gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met deze kennis is het mogelijk om optimaal gelukkig te worden en wordt duidelijk waarom traditionele therapie niet werkt.
Denkpatronen en gewoonten
Doordat lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn, kan het zich manifesteren in de vorm van ziekten en stoornissen. Nicole: “Ik ontdekte dat onze genen ons lot niet bepalen en dat als we willen veranderen, we ons bewust moeten worden van onze denkpatronen en gewoonten die gevormd zijn door de mensen om wie we het meest geven en die het meest voor ons hebben gezorgd.
Ik ontdekte een nieuwe, bredere definitie van trauma, waarbij rekening wordt gehouden met de diepgaande geestelijke effecten die stress en negatieve ervaringen in de kindertijd op ons zenuwstelsel hebben. Daardoor kunnen onopgeloste trauma’s uit je kindertijd, elke dag van je volwassen leven beïnvloedden.”
Conditionering door onze ouders
Het boek bestaat uit 3 delen. In het eerste deel ontwikkelen we het besef dat we een bewust ‘zelf’ hebben. Daarnaast worden we ons bewust van de kracht van onze gedachten, en van de invloed die stress op al onze lichaamssystemen hebben. Je leert hoe de fysieke ontregeling van onze systemen ons ervan weerhoudt om mentaal en emotioneel echt stappen te kunnen zetten.
Vervolgens ga je de werking van het bewuste en onderbewuste onderzoeken en ontdek je hoe de sterke conditionering door onze ouders onze wereld heeft gevormd en denk- en gedragspatronen tot stand heeft gebracht, die vandaag de dag nog steeds bestaan.
Egoverhalen
Daarna duik je dieper in je geest en maak je kennis met je innerlijke kind. We komen egoverhalen tegen, die ons beschermen en die ervoor zorgen dat we de relatiepatronen blijven herhalen die we in onze kindertijd voor het eerst zijn gaan ervaren. Het ego is namelijk de grote beschermer van het innerlijke kind. Het is onze ‘ik-identiteit’.
Krijg meer grip op je leven door een inzicht in je familiepatronen
Alles wat op het woord ‘ik’ volgt is een verlengstuk van het ego: Ik ben slim. Ik ben saai. Ik ben sexy. Ik ben slonzig. Ik ben goed. Ik ben slecht. Het ego vertegenwoordigt ons zelfbewustzijn, onze persoonlijke identiteit, onze eigenwaarde.
Het ego is een meesterverteller, die verhalen creëert en in stand houdt over wie we denken te zijn. Het ego zelf is niet goed of slecht; het is gewoon wat het is.
Hard werken
In het laatste deel kom je te weten hoe je de opgedane kennis kunt toepassen, zodat je emotionele volwassenheid kunt bereiken. Dan kun je je op een meer authentieke manier met andere mensen verbinden. Geen enkel mens is een eiland. We zijn sociale wezens, en pas wanneer het ons lukt om ons authentieke zelf werkelijk te belichamen, zijn we in staat om ons diepgaand te verbinden met de mensen van wie we houden.
Lees ook: Wat als jij met persoonlijke groei bezig bent maar je partner niet?
Hiermee leggen we de basis van waaruit we een gevoel van eenheid met het collectieve ‘wij’ tot stand kunnen brengen, of met iets dat groter is dan wijzelf. Maar voordat je daar bent moet je wel hard werken. Het boek heet niet voor niets How to do the WORK. Er zijn geen sluiproutes, en niemand anders kan het voor je doen.
Identiteit loslaten
Het kan ongemakkelijk voelen of zelfs hartstikke eng zijn om een actieve deelnemer te worden in je eigen helingsproces. Het betekent dat je verhalen moet loslaten die je tegenhouden en beschadigen. Het betekent dat je een deel van jezelf moet laten sterven, zodat een ander deel opnieuw geboren kan worden.
Sommige mensen ontlenen hun identiteit aan die verhalen, patronen of ziektes. Anderen zijn bang om echt welzijn te ervaren omdat ze er niet bekend mee zijn en het onbekende onvoorspelbaar is.
https://www.bedrock.nl/je-patronen-onthullen-is-bevrijdend-en-dit-is-waarom/
Maar als je ontdekt wie je werkelijk bent en waar je toe in staat bent, zorgt dat er niet alleen voor dat je in je kracht komt te staan en kunt transformeren, maar het is ook een van de meest diepgaande ervaringen die je kunt hebben. Dus hup, aan het werk!