Vega Vrijdag: spaghetti met romige pompoensaus
Het is weer vega vrijdag en daarom delen wij een voortreffelijke pasta met pompoensaus. Dit gerecht is de ideale manier om de herfst te vieren. Ofwel: comfort food met groenten uit het seizoen!
Geroosterde pompoenblokjes kun je makkelijk blenden tot een mooie, gladde saus. En da’s dan ook meteen de enige moeilijkheid van dit recept, want verder is er helemaal niks aan. Pasta met pompoensaus blijkt dus niet alleen erg lekker, maar ook nog eens belachelijk makkelijk.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram pompoen, geschild en in blokjes
- Olijfolie
- Zout en peper
- 1 rode ui, gesnipperd
- 75 ml room
- 2 teentjes knoflook, ragfijn gesneden
- Snuf chili
- Scheut witte wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels mascarpone
- 400 gram spaghetti
- 40 gram pecorino, geraspt
- Handje pistachenoten, fijn gehakt en geroosterd
- Basilicum
Pasta met pompoensaus, pistache en pecorino
Verwarm je oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoenblokjes erover. Geef ze een scheut olijfolie, peper en zout en hussel door elkaar. Zet gedurende 15 minuten in de warme oven, of tot de blokjes mooi zacht zijn.
Doe de zachte pompoenblokjes in een kom en voeg de room en de ui toe. Mix tot een gladde massa.
Verhit de knoflook in een scheut olijfolie op medium vuur, tot hij begint te geuren. Voeg ook de chili toe en roer even door. Doe er een scheutje wijn bij, draai het vuur lager en laat de wijn uitkoken.
Voeg de gladde pompoensaus toe en roer alles door elkaar. Roer er ook de mascarpone en de tomatenpuree door.
Kook de pasta in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en roer de pasta door de saus. Is de saus wat te dik, voeg dan een beetje van het pastawater toe.
Schep de pasta met pompoensaus in borden en maak af met de geroosterde pistache, de pecorino, basilicum en wat extra chili.
Bewaar jij een halve avocado in een laagje water? Dat is blijkbaar helemaal verkeerd