Vegan Vrijdag: pasta all’assassina (knapperige, spaghetti in pittige tomatensaus)
Pasta all’assassina is een klassiek pastagerecht uit Puglia, dat bestaat uit knapperige, bijna verbrande spaghetti in een pittige tomatensaus. Vegan, toevallig! Dit recept van zusje Culy laat je zien hoe makkelijk dat is.
Door rauwe spaghetti direct te koken in een pittige tomatensaus, krijg je een pastagerecht dat bestaat uit knapperige spaghetti met een bijna verbrand randje. Ook levert dat een diepe tomatensmaak op. Het is spaghetti in tomatensaus zoals je die nooit eerder hebt geproefd! En dat is exact waar je op hoopt als je een vegan pasta op tafel wil zetten.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 300 gram spaghetti
- Verse basilicum, fijngehakt (optioneel)
- Een (giet)ijzeren pan (groot genoeg voor de spaghetti)
Voor de saus:
- 2 of 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- Veel rode chilivlokken
- 400 gram tomatenpassata
- 1 à 2 eetlepels tomatenpuree of tomatenconcentraat
- Zout en peper
- 100 ml olijfolie
Zo maak je de pasta all’assassina
- Begin met het maken van de tomatenbouillon. Voeg de passata toe aan een pan. Vul de fles daarna helemaal met water, dop erop, even schudden en voeg dat toe aan de pan. Doe er ook de tomatenpuree en een flinke snuf zout bij en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur op middelhoog en laat het mengsel sudderen tot het heet is. Zet het vuur daarna laag en houd de saus warm terwijl je de spaghetti bereidt.
- Verhit de olijfolie in een grote ijzeren koekenpan op hoog vuur en voeg de knoflook en chilivlokken toe. Laat dit ongeveer een minuut sissen in de hete olie.
- Voeg de rauwe spaghetti toe aan de pan met de hete olie en laat een minuutje bakken. Gebruik een tang om de spaghetti te draaien en te zorgen dat elke sliert bedekt is met de olie.
Voeg vier grote soeplepels van de hete tomatensaus toe aan de pan met spaghetti. Zorg dat de spaghetti volledig bedekt is met de saus. - Laat de spaghetti sudderen tot bijna alle saus is opgenomen of verdampt. Draai de spaghetti om met een tang en laat het opnieuw sudderen tot het begint te karamelliseren en te verkleuren.
- Herhaal dit proces; voeg steeds een soeplepel van de tomatenbouillon toe tot de spaghetti gaar is en begint te karamelliseren. Tip: dit duurt ongeveer twee keer zo lang als het volgens de verpakking zou duren om spaghetti te koken. Het is aan jou om te bepalen hoe bruin en krokant je de spaghetti wilt laten worden.
- Proef de spaghetti om te controleren of ‘ie gaar is en voeg indien nodig extra zout en een beetje peper toe. Serveer de pasta all’assassina in een diep bord en garneer eventueel met wat fijngehakte verse basilicum.
Waarom je als het kouder wordt nog steeds veel water wil drinken