Passen jij en je partner wel bij elkaar? Niet met deze eigenschappen
In het begin van jullie relatie leefden jullie op een roze wolk, maar op een bepaald moment ging het echt minder. Dat kan iedereen overkomen, maar waardoor komt dit eigenlijk? Het kan liggen aan jullie hechtingsstijlen, blijkt uit onderzoek. Al eerder schreven we over hechtingsstijlen, en hoe die je geluk in de liefde kunnen bepalen. Iedereen heeft een verschillende stijl qua hechting, wat draait om een gevoel van veiligheid en je kunnen openstellen bij de ander. Hierbij kun je veilig gehecht zijn of onveilig gehecht.
Dat bepaalt ook erg of jullie bij elkaar passen. Twee veilig gehechte mensen, die geen angst hebben voor intimiteit, gaan prima samen. Bij mensen die onveilig gehecht zijn, kan dit lastiger gaan. Onveilige hechting kan zich uiten in angstig onveilig gehecht of afwijzend onveilig gehecht.
Angstig of afwijzend
Iemand die angstig gehecht is, kan last hebben van onzekerheden of twijfels over de relatie. Het gevoel over zijn of haar relatie kan dan elke dag verschillen. Ook kan zo iemand zich overdreven behoeftig opstellen richting de ander en obsessief voor zijn partner zorgen.
Iemand met een afwijzende hechtingsstijl is soms juist wat bang voor intimiteit; diegene wil niet dat de ander te dichtbij komt. Zo iemand wil zich liever niet binden en zal zich dus ook wat afstandelijker opstellen om de kans op een relatie te proberen te ontwijken. Het motto is ‘beter niets hebben dan iets verliezen’.
Dit vind je ook vast leuk: Nog single? Zo bereid je je alvast voor op een lange relatie.
Explosieve combinatie
Wat blijkt? De combinatie van mensen een angstige en afwijzende hechtingsstijl is op z’n zachtst gezegd niet de beste. Voor een studie werden meer dan 200 stellen onderzocht op hechting en intimiteit. De combinatie van angstig gehecht en afwijzend gehecht leidt tot een explosieve combinatie, stelt onderzoeker Dr Gómez Zapiain. Best logisch eigenlijk: een angstig gehecht persoon zou alles doen voor de ander, en een afwijzend gehecht persoon rent daardoor alleen nog maar harder weg.
De kans is dan ook groot dat zo’n koppel op een gegeven moment hulp gaat zoeken of uit elkaar gaat. Toch hoeft dit niet het einde te betekenen van de relatie, want je kunt er samen aan werken om dit probleem te overkomen – zeker als je op andere vlakken wel goed bij elkaar past. Voor een gezonde relatie, waarin je emotioneel wordt gesteund als dat nodig is, is het echter heel belangrijk om te erkennen dat jullie een bepaalde afhankelijkheid hebben van elkaar. Ook als je het allerliefst wilt wegrennen.