Maartje Vis
Maartje Vis Relatie 7 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Heeft jouw partner veel bevestiging nodig? Zo ga je daarmee om

Als je merkt dat jouw partner veel bevestiging nodig heeft, dan kan dat je relatie dwars zitten. Toch zit er vaak achter de behoefte van jouw partner een dieperliggende oorzaak, zoals een gebrek aan zelfliefde. En dát wil je serieus nemen. Hoe ga je daarmee om?

Het is heel normaal om de behoefte aan bevestiging te hebben, het is fijn om te weten dat je iets goed doet en dat je belangrijk voor je partner bent. Het kan alleen zo zijn dat deze behoefte van je partner te veel aanwezig is en dat zelfs voor issues zorgt. Soms zit er dus een reden achter, zoals een gebrek aan zelfliefde.

Wat je wil weten over jouw partner die veel bevestiging nodig heeft

In de serie ‘Moderne liefde‘ van de Universiteit Utrecht gaan relatie-experts met elkaar in gesprek over deze issue: hoe ga je ermee om als je partner veel bevestiging nodig heeft?

Té veel bevestiging willen

“De een heeft veel meer bevestiging nodig, maar voor de ander die juist heel veel autonomie wil behouden binnen de relatie, kan dat heel vervelend worden”, vertelt Martijn Kemna, relatietherapeut en GZ-psycholoog. “Degene die veel affectie nodig heeft, wordt de verwijter en de aanklager en dan krijg je vaak dat er relatieproblemen ontstaan.”

Waar bevestiging vandaan komt en hoe je daarmee omgaat

Kemna vindt het belangrijk om als partner naar de behoeftes van de ander te luisteren. Dat betekent niet dat je dan zo maar meer bevestiging hoort te geven. Het draait erom, om er achter te komen wat er achter die behoefte zit.

(Zelf)liefde

“Wees heel nieuwsgierig op het moment dat je partner een beroep op je doet. Zie het niet als een aanval. Als een partner veel affectie of bevestiging nodig heeft, zegt dat heel vaak ook wat over die persoon. Die heeft waarschijnlijk weinig liefde, validatie en erkenning gehad en is sneller onzeker“, zegt de psycholoog.

Johan Karremans, sociaal-psycholoog van Radboud Universiteit: “Die bevestiging komt heel vaak voort uit een gebrek aan zelfcompassie en zelfwaardering. Die zelfliefde kan problemen veroorzaken in een relatie”.

Het kan dus zo zijn dat jouw partner ergens mee dealt zonder dat je daar bewust van bent. Het is fijn om je gehoord en begrepen te voelen, dat geldt voor zowel jou als voor jouw partner. Ga dus samen het gesprek aan over het geven en nemen van bevestiging en wat dat met jullie doet. Leer elkaars behoeftes beter te begrijpen.

Aandacht besteden aan balans

Besteed aandacht aan het vinden van balans. “Wat ik probeer als relatietherapeut is om mensen te laten luisteren“, zegt Karremans. “Wat zegt diegene en wat heeft die van jou nodig? Dan kijk je in hoeverre je daar een balans in kan vinden.”

Zo maak je onderscheid of jouw date gaat voor liefde of juist voor lust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️