Tot dít punt vinden we het oké als iemand met onze partner flirt (aldus onderzoek)
In een relatie ga je er vroeg of laat mee te maken krijgen dat iemand anders met je partner zal flirten, maar waar ligt eigenlijk de grens dan bij het flirten? Welk stadium van flirten is nog onschuldig en vanaf welk moment begint er jaloezie op te spelen? Onderzoekers verdiepten zich in dit gevoelige onderwerp en kwamen erachter tot hoe ver we het accepteren als iemand anders met onze partner flirt.
En dat is tot dít punt.
Flirten met je partner
Iemand flirt met je partner: waarom vinden we het lastig?
In een relatie wordt jaloezie vaak gezien als iets negatiefs (je hebt immers toch allang voor elkaar gekozen), maar wist dat deze emotie ook een belangrijke evolutionaire functie heeft? Uit een nieuwe studie die werd gepubliceerd in de Journal of Sex Research blijkt namelijk dat jaloezie je helpt om je relatie te beschermen tegen zogenaamde ‘rivalen.’
Het idee dat iemand anders jouw lover aantrekkelijk vindt, kan voor een vlaag van onzekerheid en wantrouwen zorgen, ook al is er feitelijk niets om je zorgen over te maken. Hoewel er natuurlijk niets mis hoeft te zijn met een beetje flirten of met een beetje jaloezie, blijkt er wel een soort universele grens te zijn tot waar we daar oké mee zijn.
Onderzoek: tot dit punt tolereren we andermans interesse
Stiekem is het natuurlijk ook gewoon een compliment wanneer een ander ook geïnteresseerd is in jouw partner. Maar ja, dus niet wanneer het flirten te ver gaat. Voor het onderzoek, dat ondermeer werd uitgevoerd door de Reichman University in Israël, werd er gekeken naar de verschillende niveaus van interactie tussen een derde persoon en iemands partner.
De deelnemers werd gevraagd wat voor hen aanvaardbaar is en op welk moment het ongemak begint. Wat bleek? Een luchtig gesprek of een subtiele glimlach blijkt over het algemeen geen grote reactie op te roepen, maar zodra de derde persoon fysieke toenadering zoekt, zoals subtiele aanrakingen of langer oogcontact, dan slaan bij de meeste mensen de jaloezie-alarmbelen af.
De reden achter ‘mate copying’
Dat stipt meteen een ander interessant onderwerp aan uit het onderzoek, en dat is het fenomeen ‘mate copying’. Dat gaat over het feit dat we vaak geneigd zijn om iemand aantrekkelijker te vinden als we weten dat diegene al in een relatie zit. Hoewel dat best wel gek lijkt – iemand is immers al bezet – komt dat volgens onderzoekers door ons onderbewuste.
Dat zit zo: wanneer anderen al geïnteresseerd zijn in iemand, zien wij die persoon daardoor óók als een aantrekkelijke en ‘gewenste’ partner. Dat is dan weer best logisch, toch? Dat kan natuurlijk voor een boost zorgen aan het zelfvertrouwen voor degene die al een relatie heeft, maar kan ook weer zorgen voor onzekerheid bij hun partner.
Hoe je de grens kunt aangeven zonder conflict
Hoewel jaloezie een natuurlijke emotie is, kan het soms ook voor onnodige spanningen in je relatie zorgen. En dat is zonde. Daarom is het belangrijk om open te zijn over je grenzen. Een paar tips om de gesprekken over jaloezie soepel te laten verlopen:
- Communiceer eerlijk: geef aan wat je niet fijn vindt zonder meteen de ander de schuld te geven. Door te zeggen “Ik merk dat ik me ongemakkelijk voel als…” laat je ook ruimte voor je partner om begripvol te reageren.
- Stel samen grenzen: bespreek samen wat voor jullie wel en niet acceptabel is en luister dus ook goed naar wat je partner wel of fijn vindt. Door erover te praten voorkom je onnodige misverstanden.
- Werk aan zelfvertrouwen: jaloezie ontstaat vaak uit onzekerheid. Door te werken aan je zelfvertrouwen kun je meer vertrouwen in je relatie en partner opbouwen.
- Weet wanneer het tijd is om los te laten: soms is het gevoel van jaloezie een signaal dat er diepere onzekerheden zijn. Zie het als een uitnodiging om deze te onderzoeken, eventueel samen met een therapeut of coach.
Balans tussen vertrouwen en grenzen
In een relatie is het altijd belangrijk om een balans te vinden tussen vertrouwen en het aangeven van grenzen. Want hoewel een beetje gezonde jaloezie normaal is, wil je niet dat het de boventoon voert.
Uiteindelijk kan een open gesprek over jullie grenzen een relatie juist sterker maken. En als je partner een keertje een leuke opmerking krijgt van iemand anders? Zie het als een compliment! Adem rustig in en uit – vertrouwen is uiteindelijk de basis van een gezonde relatie.
Je hebt naast een liefdestaal ook een ruzietaal: welke heb jij?