Parfum is volgens wetenschappers schadelijk voor de gezondheid, maar wat gebruik je als alternatief?
![parfum schadelijk](https://img.bedrock.nl/images/2j0W1H_1uXmLuXt6ptFqa-iJOX8=/375x211/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FParfum-is-volgens-wetenschappers-schadelijk-voor-de-gezondheid-maar-wat-gebruik-je-als-alternatief-e1738599166618.jpg)
Een spuitje parfum hoort voor veel mensen bij de ochtendroutine, maar helemaal ongevaarlijk is dat niet. Wetenschappers waarschuwen met regelmaat voor de chemische stoffen in eau de toilettes en andere geurtjes. Parfum is schadelijk, maar zijn er alternatieven om lekker te ruiken?
Waarom is parfum schadelijk?
De chemicaliën in parfums kunnen voor onder andere hart- en vaatziekten zorgen, zo ontdekten wetenschappers in 2020. Maar de afgelopen jaren werd er veel vaker onderzoek gedaan naar de gevolgen van een op het eerste oog onschuldig product. Ook volgens het National Institute of Health en de Breast Cancer Prevention Partners moeten we ons zorgen maken om dat dagelijkse ritueel, want het kan het risico op verschillende vormen van kanker en hormoonziektes verhogen. De oorzaak? Dat zijn verschillende ingrediënten die vaak in parfum zitten, zoals parabenen, synthetische stoffen en styreen.
De bovengenoemde ziektes zijn schrikbarende voorbeelden, maar parfum kan ook op dagelijkse basis voor problemen zorgen. Die chemische stoffen die vrijkomen blijven immers in de lucht hangen en komen in aanraking met je huid, neus, ogen… Bevind je je in een kleine, slecht geventileerde ruimte waar net (te) veel geur is gespoten, dan kan dit binnen de kortste keren leiden tot hoofdpijn of geïrriteerde ogen. Om over een allergische huidreactie nog maar niet te spreken…
Alternatieven voor parfum
Helemaal stoppen en nooit meer lekker ruiken dan maar? Dat is niet nodig, want er bestaan alternatieven voor parfum die níet schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit zijn de meest voorkomende en makkelijkste opties:
- 100 procent natuurlijke parfum. Dit koop je bij een biologische winkel, maar maak je nog eenvoudiger zelf. Er gaan geurende ingrediënten zoals rozemarijn, sinaasappel of citroen in en dankzij natuurlijke oliën blijft de geur op de huid zitten. Het exacte recept vind je hier.
- Essentiële oliën komen van nature met een lekkere geur. Meng je deze met je (natuurlijke) bodylotion of huidolie, dan doet de olie dienst als parfum. Een fijn alternatief zonder de gezondheidsrisico’s.
- Geurblokjes komen van origine uit het Midden-Oosten, maar zijn ook al lang in de westerse wereld populair. Hoewel je ze niet direct op je huid kunt gebruiken, zijn deze parfumblokjes wél geschikt om bijvoorbeeld in je kledingkast te leggen. De lekkere geur verspreidt zich dan via je outfit; en dat op een volledig natuurlijke manier.
![lobby boy](https://img.bedrock.nl/images/q447YOklHRiI_wa4GlqEfb4_nFs=/600x0/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Flobby-boy.png)
RAAW Alchemy verenigt duurzame skincare en parfums met de zuiverste krachten van de natuur. De Lobby Boy Perfume Oil van RAAW Alchemy is een warme, houtachtige geur met een kruidig-aromatisch karakter.
Perfume oil ‘Lobby Boy’, €59 Raaw Alchemy via SKINS
Ook andere beautyproducten zitten vol chemische stoffen: droogshampoo bijvoorbeeld. Zo maak je een natuurlijke variant.
Met deze beauty supplementen blijven je huid, haar en nagels super sterk