Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 14 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is alles wat je wilt weten over een panromantisch persoon

Tegenwoordig bestaan er in de wereld van liefde en aantrekkingskracht meer labels dan óóit tevoren. Hoewel termen zoals ‘panseksueel’ en ‘biseksueel’ de laatste jaren steeds bekender zijn geworden, heb je misschien nog nooit van een ‘panromantisch’ persoon gehoord. Wat betekent het eigenlijk als iemand zichzelf panromantisch noemt? En wat is het verschil met andere romantische labels?

Dít it is alles wat je wilt weten over een panromantisch persoon.

Wat betekent het om panromantisch te zijn?

Wanneer je je in de datewereld begeeft, heb je zoals iedereen bepaalde voorkeuren en verlangens. Zo kun je bijvoorbeeld panromantisch zijn. Wat dat inhoudt? Iemand die panromantisch is, voelt romantische aantrekkingskracht tot mensen ongeacht hun genderidentiteit.

Dat betekent dat een panromantisch persoon zich dus romantisch aangetrokken kan voelen tot mannen, vrouwen, non-binaire personen en iedereen daarbuiten. De aantrekkingskracht is dan dus niet beperkt tot een bepaald geslacht, maar draait eerder om de persoon zelf en wie diegene is. Mooi, toch?

Panromantiek wordt vaak verward met panseksualiteit, maar er is een belangrijk verschil. Waar panseksualiteit verwijst naar seksuele aantrekking, richt panromantiek zich juist op romantische gevoelens en connecties, die dus los kunnen staan van fysieke aantrekking.

Wat maakt panromantiek uniek?

Panromantiek draait dus om een diepere behoefte om een romantische verbinding aan te gaan met een ander, ongeacht het geslacht of gender. Een panromantisch persoon heeft geen voorkeur voor een specifiek gender als het gaat om hun romantische interesses, en dat is dan ook wat hen onderscheidt van bijvoorbeeld een biseksueel persoon, die zich meestal aangetrokken voelt tot twee of meerdere genders, maar mogelijk nog wel een voorkeur heeft.

Een panromantisch persoon kijkt eerder met een open hart naar wie iemand is, wat vervolgens leidt tot een romantische aantrekkingskracht die verder gaat dan de traditionele binaire genderstructuren. Het draait daardoor minder om labels en hokjes en meer om de connectie met de ander.

Panromantiek in het spectrum van romantische identiteiten

De term panromantisch is uiteindelijk onderdeel van een breder spectrum van romantische identiteiten, net zoals aseksualiteit en demiseksualiteit dat óók doen. Zo zijn er mensen die zich bijvoorbeeld als aseksueel identificeren (en geen seksuele aantrekking ervaren), maar wél als panromantisch. Deze labels kunnen dus mooi helpen om de complexiteit en de verschillen van alle mogelijke relaties beter te begrijpen.

Bovendien is het fijn voor veel mensen om de ruimte te hebben om je gevoelens te kunnen benoemen en uit te drukken, die verder gaan dan het traditionele spectrum. Panromantiek kan dan ook een krachtig statement zijn voor acceptatie en inclusiviteit.

Waarom het belangrijk is om panromantiek te begrijpen

Door het begrijpen en accepteren van de verschillende termen zoals panromantiek dragen we allemaal bij aan een inclusievere maatschappij, en dat willen we allemaal toch? Voor veel mensen kan het ontdekken van deze term helpen om zichzelf en hun gevoelens beter te begrijpen, zonder dat de druk voelen om binnen bepaalde kaders te horen. Let love be free!

Weet jij trouwens wat polyseksueel is? Benieuwd welke seksualiteiten er allemaal zijn? We zetten ze op een rij (welke ben jij?)

Gender Guide: voor eens en voor altijd een guide over gendertermen

Bron: MindBodyGreen, Regenboogloket

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️