Paniek door het nieuws? Zo blijf je kalm ondanks de chaos in de wereld
Het lijkt wel alsof er elke dag iets heftigs in het nieuws is, van politieke spanningen tot heftige natuurrampen. Je social media feed staat er vol mee, dus je ontkomt er vaak niet aan. Alleen dat constante bombardement aan negatieve berichten kan voor een overweldigend gevoel van paniek of machteloosheid zorgen. Hoe ga je daarmee om?
In een wereld die letterlijk steeds warmer wordt, waar oorlogen beginnen en nooit lijken te stoppen en natuurrampen je om de oren vliegen, is het geen gek idee om te leren omgaan met dit soort heftig nieuws. Wat wat kun jij doen op afstand? En hoe ga je om met de paniek die jij er van krijgt?
Kalm blijven ondanks het slechte nieuws in de wereld
Er zijn verschillende manieren om kalm te blijven als je wéér wordt geconfronteerd met heftig nieuws uit de wereld. En nee, dat is niet je kop in het zand steken.
Zó blijf je kalm in de chaos van de wereld:
1. Beperk je nieuwsconsumptie
Een simpele maar belangrijke stap om kalm te kunnen blijven is: beperk simpelweg je nieuwsconsumptie. Te veel blootstelling aan negatief nieuws kan je mentale gezondheid beschadigen, lezen we in Huffpost. Hoe je dat in de praktijk voorkomt? Stel vaste momenten in waarop je het nieuws checkt in plaats van continu de updates te volgen van verkiezingen of oorlogen. Bijvoorbeeld één keer in de ochtend en een keer in de avond. Door deze bewuste aanpak krijg je meer controle over wat je tot je neemt en dat voorkomt die constante stroom aan stress.
2. Kies betrouwbare bronnen
Weet dat niet alle nieuwsbronnen even betrouwbaar zijn en sommige inspelen op de emoties van de lezers door titels en verhalen extra schokkend te maken. Lees daarom het liefst objectieve nieuwsbronnen, zoals de Volkskrant of NOS bijvoorbeeld. Zo weet je zeker dat je goed geïnformeerd wordt en focus je enkel op feiten in plaats van alleen de sensatie.
3. Neem pauzes van sociale media
No surprise: sociale media kunnen je angst alleen maar erger maken, vooral omdat de algoritmes vaak negatieve berichten meer prioriteit geven. Overweeg daarom om tijdelijk je meldingen eens uit te schakelen of helemaal een sociale media detox te nemen. Zelfs een korte digitale detox kan al helpen om je gedachten te resetten, in het moment te leven en je stressniveau te verlagen.
4. Focus op wat je wél kunt controleren
Veel gebeurtenissen in je leven – en al helemaal in het nieuws – liggen buiten je controle en daarover piekeren lost niets op. Focus je in plaats daarvan dus op wat je wél kunt doen. Dat kan bijvoorbeeld variëren van vrijwilligerswerk doe tot doneren aan goede doelen of simpelweg een klein gebaar maken in je eigen omgeving. Het zijn juist de kleine acties die je een gevoel van betekenis kunnen geven en helpen om het gevoel machteloosheid te verminderen.
5. Maak ruimte voor zelfzorg
Stress door negatief nieuws kan zich fysiek én mentaal gaan uiten. Blijf daarom goed voor jezelf zorgen door gezonde routines op te bouwen, zoals regelmatig bewegen, mediteren of simpelweg tijd doorbrengen in de natuur. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan dat namelijk helpen om je stressniveau te reguleren en je veerkracht te vergroten.
6. Praat erover
Soms kan het helpen om je zorgen te delen met anderen. Bespreek je gedachten met vrienden of familieleden die je vertrouwt. Je emoties uiten kan een enorme opluchting zijn en anderen kunnen je bovendien helpen te relativeren en nieuwe perspectieven te laten zien. Je hoeft niet alles zelf op te kroppen.
Bewust omgaan met chaos
Het nieuws kan behoorlijk overweldigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alle negativiteit hoeft te op te nemen als een spons. Door echter bewust om te gaan met je nieuwsconsumptie en je te concentreren op wat je wél kunt doen, kun je kalm blijven, zelfs in onrustige tijden.
Op deze manier bevordert een huisdier jouw mentale gezondheid en andersom. Deze effecten heeft TikTok op de mentale gezondheid van jongeren.
Hoe zorg je ervoor dat social media je mentale gezondheid niet aantast?