Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Paniek door hoge gasprijzen: ‘Als het zo doorgaat verkoop ik mijn huis’

De gasprijs is in ruim een jaar niet zo hoog geweest. Begin 2024 lag de prijs op de internationale handelsbeurs TTF in Amsterdam op 30 euro per megawattuur en nu is dat gestegen naar ongeveer 50 euro. Deze hoge gasprijzen leveren paniek op bij huishoudens in Nederland.

Door weinig zonuren in de winter, zitten veel mensen er niet zo warm bij. In Nederland zijn er nog steeds veel huishoudens die voor een groot deel van gas afhankelijk zijn. Randy (75) schrok enorm van de gasrekening. “Ik kreeg ik rekening van 700 euro en daar had ik niet op gerekend,” deelt hij met BEDROCK.

Mirna (68) heeft hetzelfde probleem. Ze woont alleen in een groot huis en om de kosten te drukken laat ze de verwarming uit. Zelfs als het koud is, dan stookt ze de haard. “Als de gasprijzen zo hoog blijven, kan ik de boel wel inpakken”.

Van het gas af

Uiteindelijk is het de bedoeling dat huishoudens voor 2050 van het gas af zijn met als doel CO2-uitstoot te verminderen. Met van het gas af bedoelen we dat je geen gas meer gebruikt in je woning voor bijvoorbeeld verwarming en koken.

Klimaatverandering tegengaan

Door de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. De warmte die daarbij vrij komt, blijft hangen in de dampkring waardoor het klimaat verandert. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we daarom waar mogelijk van het gas af.

Hoge gasprijzen

De hoge gasprijzen hebben niet alleen te maken met het klimaat. De voornaamste redenen van prijsstijgingen zijn onrust in de wereld en een afname van Russisch gas, schaarste op de markt voor vloeibaar gas en weersomstandigheden.

Omdat er minder zonuren waren door de grijze winter, is er minder energie opgewekt uit andere bronnen als windmolens of zonnepanelen.

Energieleveranciers verwachten dat de gasrekening blijft stijgen de komende jaren. Dit wordt gebaseert op onderzoek van CE DElft. “In het meest ongunstige scenario kan de gasrekening voor een gemiddeld huishouden in 2030 oplopen tot 2290 euro per jaar – een stijging van 400 euro ten opzichte van vorig jaar.” Een vast contract afsluiten is daarom niet onverstandig.

Huishoudens in de problemen door hoge gasprijzen

Steeds meer mensen voelen de hoge gasprijzen maar al te goed. Ze nemen daarom drastische maatregelen zoals in één pan met een gaspit koken, de verwarming uit in de winter (en dus kou lijden) en minder vaak douchen.

Mirna: “Ik heb geen ruim inkomen en moet het doen met een pensioen. Met zuinig stoken kan ik bijna duizend euro per jaar besparen. Want ondanks de zonnepanelen die ik op mijn dak heb laten leggen, is mijn gasrekening nog steeds hoog. Daarom douche ik bewust maar twee keer in de week en verwarm ik maar een kamer in huis.

Ook sluit ik alle deuren. Ik woon al mijn hele leven in dit huis en wil liever niet weg. Toch bekruipt de angst om uit noodzaak te verhuizen mij steeds vaker. Want als ik de rekeningen niet meer kan betalen, wat moet ik dan? Hier heb ik al mijn herinneringen en een nieuw huis brengt ook weer kosten met zich mee.”

BEDROCK deelde eerder tips om te besparen op gasverbruik. En ook om energie te besparen in de badkamer zijn er dingen die je kunt doen.

Handige hacks die kunnen helpen om het huis warmer te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️