Eva Spigt
Eva Spigt Planeet 4 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom het gebruik van palmolie niet oké is

Dat palmolie slecht is voor het milieu, wist je misschien al. Maar wist je ook dar het ook nog eens niet bepaald goed is voor je gezondheid? Waarom het dan toch zo populair is? Palmolie kan goedkoop gemaakt worden omdat de palmvrucht weinig bestrijdingsmiddelen en oppervlakte nodig heeft. Het zit dan ook bijna overal in, van (baby)voeding tot cosmetica en brandstof.

Dít zijn redenen waarom we moeten stoppen met het gebruik van palmolie.

Wat is palmolie?

Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Deze palm groeit het best in een tropisch klimaat, vooral Indonesië, Sumatra en Maleisië hebben de meeste plantages. Voordeel van oliepalmen is dat ze weinig land nodig hebben en een van de koplopers zijn van olieproducerende planten.

Deze producten met palmolie kan je makkelijk vermijden

De gemiddelde oogst per hectare is iets meer dan 20 ton op jaarbasis. Olie van zonnebloemen, kokospalmen en koolzaad, leveren per jaar maar 0,7 ton olie per hectare op.

Palmolie en het milieu

Omdat andere oliegewassen dus tot 9 keer zoveel land nodig hebben als oliepalmen, zou bij het vervangen van palmolie het totale landoppervlak voor de productie van plantaardige olie aanzienlijk verhoogd moeten worden om aan de wereldwijde vraag te voldoen. De natuurorganisatie IUCN vindt dat het vervangen van palmolie tot biodiversiteitsverlies leidt en pleit voor de vergroening van palmolie.

Echter zetten andere milieuorganisaties zich ferm in tegen de grootschalige productie van palmolie. Denk bijvoorbeeld aan Greenpeace die aandacht vraagt voor het kappen van de oerwouden om oliepalmen te planten. Zij geven aan dat ’s werelds grootste bedrijven afgelopen 3 jaar 130.000 hectare aan regenwoud in Indonesië is verwoest hiervoor. Dat zijn meer dan 260.000 voetbalvelden!

Deze voetbalvelden aan oliepalmen zijn wel de het habitat van oerwoudbewoners zoals apen, tijgers en olifanten. Daarnaast is de verbranding van het tropisch regenwoud een van de grootste oorzaken van de uitstoot van koolstofdioxide. Niet echt goed als we de opwarming van de aarde willen tegengaan.

Daarnaast gebruiken oliepalmen misschien weinig landoppervlakte, wel zijn deze plantages monocultuur. Dat wil zeggen dat er dus grote stukken land zijn met dezelfde soort aanplant. Dit verstoord de biodiversiteit.

Wat doet het met onze gezondheid?

Palmolie is waanzinnig populair geworden omdat het zo goedkoop gemaakt kan worden, inmiddels zit het in 60 procent van al onze levensmiddelen, van voeding tot cosmetica. Omdat de olie voor een groot deel bestaat uit verzadigde vet, kan het de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Door de Belgische Hoge Gezondheidsraad wordt er dan ook gewaarschuwd voor het overmatig gebruik van producten met palmolie. Vanwege het verzadigde vet staat palmolie ook in Nederland niet in de Schijf van Vijf.

https://www.bedrock.nl/milieuvriendelijke-schoonmaak-producten/

Je vindt deze olie vooral in babyboeding, kant-en klaarmaaltijden, koekjes, slaolie en pindakaas. Wil je minder palmolie eten? Op het etiket staat dan palmvet of palm. Of er zit een mengsel van oliën in, ook wel ‘plantaardige oliën’ genoemd. Maar ook in je cosmetica en schoonmaakmiddelen kan palmolie zitten.

Bij schoonmaakmiddelen en cosmetica is het lastiger om te ontdekken of het erin zit, omdat er zeer uiteenlopende namen voor gebruikt worden. Meer dan 200 stoffen zijn namelijk gemaakt van palmolie. Merken die palmolie-vrij zijn? Marcels green soap bijvoorbeeld of de deodorant van Lovelli.

Als je wit minderen met palmolie, kan je minder eten uit verpakkingen en meer kiezen voor onbewerkte producten. Maak bijvoorbeeld je eigen soep in plaats van uit een pak of bak een gezonde bananencake in plaats van die pak koek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️