Good News: de ozonlaag is aan het helen
Goed nieuws horen we natuurlijk maar al te graag. In een wereld met veel slecht nieuws, zoals de klimaatcrisis, kunnen we dat wel gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop wél goed. Vandaag is het goede nieuws dit: de ozonlaag is aan het helen.
‘Het gat in de ozonlaag’ is een uitdrukking die je vast wel kent. Misschien heb je er al een tijd niet meer over gehoord. Dat zou zomaar kunnen komen omdat wetenschappers nu aardig goed werk hebben geleverd om het te helen.
De ozonlaag: hoe zat het ook alweer?
Even een recap. De ozonlaag: wat is het en waarom was dat ook alweer een probleem? De ozonlaag is een gaslaag die veel van de straling van de zon tegenhoudt. Was die er niet geweest, dan zou de schadelijke ultraviolette straling de aarde bereiken. Planten, dieren en mensen kunnen zo’n grote hoeveelheid straling niet aan en we zouden in rap tempo uitsterven.
Het nieuwe klimaatrapport: zo staan we ervoor in de wereld en Nederland
Nu we ons geheugen hebben opgefrist, is er dus goed nieuws: de chemische stof die de boosdoener was voor het gat in de ozonlaag, chloorfluorkoolstof, is officieel verbannen. Deze stof kan je vinden in bijvoorbeeld reinigingsmiddelen. Dit blijkt dé oplossing voor onze ozonlaag.
Actie
Het probleem met de ozonlaag is eigenlijk niks nieuws en bestaat al lang. In 1970 ging de ozonlaag voor het eerst achteruit. In 1985 werd dit onheilspellende probleem opgemerkt door wetenschappers in Antarctica. Zij ontdekten dat de ozonlaag binnen een paar decennia zou verdwijnen.
Wat volgde was een wereldwijd alarm. Actie werd snel ondernomen en de grootschalige inzet om iets te doen was niet zonder succes. Het gebruik van chloorfluorkoolstof is tussen 1980 en 2014 gedaald van 800.000 ton naar 156 ton.
https://www.bedrock.nl/voedselresten-groene-energie/
Ter vergelijking met vroeger is de ozonlaag aan het helen en is herstel onderweg. Helemaal vlekkeloos ging het niet, in 2020 was het gat weer groter dan in 2019. Dat verandert echter niks aan de overwinning, experts verwachten dat de ozonlaag er in 2050 weer net zo uit zal zien als in 1980.
Prijs gewonnen
Om deze overwinning verder te vieren is de Future of Life Award van de Future of Life Institute, een organisatie die onderzoekt hoe we risico’s in onze wereld kunnen verminderen, dit jaar ook weer uitgereikt.
Scheikundige Susan Solomon, geofysicus Joseph Farman en ambtenaar Stephen Andersen van Environmental Protection Agency hebben de prijs dit jaar gewonnen.
https://www.bedrock.nl/is-de-straling-van-je-mobiele-telefoon-gevaarlijk-voor-je-hersenen/
Deze prijs is bestemd voor mensen die wereld beschermen tegen catastrofes met grote gevolgen. Dat Solomon, Farman en Andersen daar goed aan bijgedragen hebben, blijkt wel als we nadenken over de potentiële gevolgen van een kapotte ozonlaag.
Instortende ecosystemen, landbouw en genetische gebreken zouden allemaal deel hebben uitgemaakt van de ramp van ultraviolette straling die nu is afgewend. Door grootschalig samen te werken, zijn zulke positieve veranderingen te bereiken!