Hoe overwerken je letterlijk fataal kan worden
”Dit werk gaat mij nog eens fataal worden.” Misschien heb je het weleens gezegd, nadat je deze week wéér een paar keer moest overwerken. Een nieuw rapport van de World Health Organization (WHO) laat zien dat dit helemaal geen overdreven uitspraak is. Per jaar sterven er namelijk 745.000 (!) mensen aan de gevolgen van een lange werkweek.
Deze week kwam het rapport van de World Health Organization (WHO) uit met schrikbarende cijfers over de effecten van overwerken op de gezondheid.
35 procent meer kans op beroerte
De WHO noemt een lange werkweek een week van 55 uur of meer. Mensen die dit aantal uren werken hebben 35 procent meer kans op een beroerte en 17 procent meer kans op hartziektes, vergeleken met mensen die 35 tot 40 uur per week werken.
Waarom ik niet meer onnodig overwerk (en jij dat ook niet zou moeten doen)
De studie van het WHO focust op het jaar 2016. Geschat is dat in dit jaar wel 745.194 mensen zijn overleden door lange werkdagen. Dit waren vooral mannen uit Zuidoost Azië en het westelijke deel van de Stille Oceaan. Toch is overwerken voor iedereen wereldwijd slecht voor de gezondheid, waarschuwt het WHO.
Beroerde werkomstandigheden
Het nieuwe WHO rapport bewijst op mondiaal niveau wat onderzoekers al langere tijd zeiden: lange werkdagen zijn nadelig voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Waarom dit zo is, is niet helemaal duidelijk.
Het zou met de simpele reden te maken hebben dat mensen die veel werken, minder tijd hebben voor gezonde activiteiten zoals sporten. Een andere oorzaak is dat deze groep mensen vaak ook veel tijd in beroerde werkomstandigheden doorbrengt. Denk aan ruimtes met weinig licht of blootstelling aan giftige chemicaliën.
Nog harder werken door pandemie
De WHO stipt ook aan dat dit onderzoek ging over het jaar 2016, maar dat de situatie door de pandemie weleens verergerd zou kunnen zijn. Veel mensen moesten hierdoor namelijk nóg harder werken om verliezen goed te maken. Ook het thuiswerken bracht een hoop stress met zich mee.
Daarom adviseert de WHO aan overheden om wetten te implementeren die maximale werktijden controleren. Daarnaast zouden werkgevers ervoor moeten zorgen dat hun werknemers niet meer dan 55 uur per week werken.
Wat kan je zelf doen?
Heb je het gevoel dat de overwerkuren bij jou ook de pan aan het uit rijzen zijn? Dan is het heel belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en deze ook echt te bewaken. Maak dit soort onderwerpen bespreekbaar met je baas, want een burn-out ligt snel op de loer.
Nu we zoveel thuiswerken is het ook goed om tijdens je werkdag te bewegen. Loop tussendoor een rondje buiten, of doe elk uur 10 squats. Je zal merken dat je je aan het einde van de dag een stuk beter voelt!