Wanneer je meer zweet dan ‘normaal’ – dit kan er aan de hand zijn
Zweten, het iets wat iedereen doet, maar tóch wordt het vies gevonden. Gek eigenlijk, want lichamelijk gezien is het juist een góéd teken. Maar nu verschilt het nog weleens hoeveel je zweet van anderen. Vooral op de middelbare school zorgde dat geregeld voor gênante perikelen. Iets met beklotste oksels en te strakke shirtjes. Maar wat als die puberzweetaanvallen niet wegtrekken en je hebt gevoel hebt dat je meer zweet dan ‘normaal’?
En hoe weet je überhaupt wanneer je te veel zweet?
Zweten: hoe werkt dat eigenlijk?
Om dat uit te vinden, is het eerst handig om te weten hoe zweten precies in z’n werk gaat. We schreven eerder al eens over de voordelen van zweten. En dat zijn er een heleboel.
Zo is je lichaam bezig met zichzelf af te koelen (zie het als je persoonlijke airconditioner), weert het je tegen ziektes, reinigt het de huid, loost het afvalstoffen, helpt het bij het genezen van wondjes en is het een teken van een goede bloedsomloop.
Zweten zou dus niet iets moeten zijn om je voor te schamen, toch doet 60 procent van de vrouwen dat volgens een Brits onderzoek. Nergens voor nodig dus!
Wist je dat zweten namelijk ook een manier is om (onbewust) mee te communiceren? Zweetklieren geven feromonen af, signalen die de aantrekkingskracht bevorderen. Zo wordt zweten zelfs ineens handig!
Wat als je ‘te veel’ zweet?
Zweten is dan wel een teken van gezondheid, het kan ook in de weg zitten als je je voorstelt met een natte hand, van yogamatten met de meeste grip nog afglijdt en je make-up binnen no time weer uitloopt na een fietstocht. Over beplakt haar nog niet eens gesproken. Anyways, you get the message.
Ook interessant: Douche jij ’s ochtends, ’s avonds of allebei? De beste tijd om te douchen: dit zegt science
Zweet je écht opvallend meer dan vrienden, collega’s of teamgenoten (4 tot 5 keer meer) en ervaar je het als oncontroleerbaar en overmatig, dan zou je te maken kunnen hebben met de medische aandoening hyperhidrose.
Zo’n 4,8 procent van de hele wereldbevolking kampt ermee, lezen we op SELF Magazine, en zo’n 8,8 procent van de mensen tussen de 18 en 39 jaar.
Twee verschillende soorten hyperhidrose
Er zijn twee soorten hyperhidrose. De eerste soort is primaire hyperhidrose, een medische aandoening op zichzelf. Het wordt soms idiopathische hyperhidrose genoemd omdat het overmatig zweten is zonder waarneembare oorzaak.
De tweede soort is secundaire hyperhidrose. Het is extreem, ongewenst zweten dat wordt veroorzaakt door een andere medische aandoening. Oorzaken hiervan zijn onder andere diabetes type 2 of hartfalen.
Voor dat je conclusies trekt is het daarom aan te raden om er een arts bij te halen om te kijken met welk type je eventueel te maken hebt.
Kernmerken van hyperhidrose
Aan de hand van data wordt dan meestal naar deze punten gekeken:
- Leeftijd: bij 55 procent van de gevallen ontstond hyperhidrose voor het tiende levensjaar.
- Symmetrie: hyperhidrose-patiënten ervaren de symptomen vaak aan beide kanten van het lichaam.
- Niet tijdens het slapen: nachtelijk zweten wordt niet meegerekend als symptoom van primaire hyperhidrose.
- Tijd: het duurt minimaal 6 maanden.
- Zweetaanvallen zijn meestal niet constant, de meeste ‘aanvallen’ komen in verschillende vormen van intensiteit en lengte.
- Familie: in tweederde van de gevallen komt het ook bij andere familieleden voor.
- Hindert het je leven? Hyperhidrose kan je dagelijks leven belemmeren en je tegenhouden om de dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen.
Must read: Waarom hard sporten slecht is voor je lichaam
Weet je niet zeker of het je leven écht in de wegzit? The International Hyperhidrosis Society stelt dat als je kampt met deze situaties je wellicht hyperhidrose zou kunnen hebben:
- Je telefoon is altijd nat van het typen (door je vingers).
- Je bent je heel zelfbewust, vooral als je naast iemand gaat zitten tijdens een zweetaanval.
- Je bent bang om aangeraakt te worden.
- Je bent gevoelig voor huidinfecties.
- Je bent in een andere sector gaan werken door het overmatig zweten.
- Je bent weleens uitgegleden of gevallen door het zweten.
Herken je je in deze situaties? Dus buiten je work-outs om (dan kan zweten natuurlijk vervelend zijn, maar is het niet problematisch)? Dan kan je het beste contact opnemen met een arts die je kan doorverwijzen naar een dermatoloog. Het is dus niks om je voor te schamen!
En gelukkig is hyperhidrose is behandelbaar! Daar kan de arts je van alles over vertellen.
No stress!
Meer over hygiëne?
- Dit is de reden waarom je soms bultjes of acne op je borsten hebt
- Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen?
- Dit is hoe vaak je je beddengoed eigenlijk zou moeten wassen