De overgang geeft kracht en levenswijsheid
In Nederland zien we de overgang als een last, volgens de Chinese Geneeswijzen is dit juist hét moment voor emotionele verrijking en expressie.
Opvlieger in een vergadering? No worries, volgens de Chinese Geneeswijzen is dat heel leerzaam en vertelt dat je iets over je behoeftes. De overgang leert je veel over jezelf, mits je daar op de juiste manier in staat: de Chinese Geneeswijze werkt inspirerend en laat je zien hoe je dat doet.
Inspirerend: de Chinese Geneeswijze laat zien hoe je van de overgang kan houden
Toen Stefanie zelf in de pre-overgang kwam, ontdekte zij de kracht van de Chinese Geneeswijze op deze belangrijke levensfase. Met haar acupunctuur praktijk ‘Laogong’, gespecialiseerd in hormonale veranderingen, begeleidt ze vrouwen in de overgang naar een betere hormonale balans. Daarbij laat ze zich nu leiden door de Chinese Geneeswijzen.
Een probleem of juist een innerlijke kracht? De visie verschilt
Terwijl de mensen in het Oosten er hun voordeel uithalen, zien wij de overgang in Nederland als een probleem. “Ik vind dat de overgang te vaak gezien wordt als een probleem van vrouwen. Het wordt gezien als iets waar je maar mee moet dealen. Je kan redelijk weinig rekenen op begrip of steun uit je omgeving of op het werk. Hulpverleners kunnen er ook heel gefragmenteerd naar kijken, bijvoorbeeld naar je hormoonwaardes in je bloed”, vertelt Stefanie.
In Azië wordt er heel anders gekeken naar zaken die wij in Nederland als een issue zien. “In de Aziatische cultuur zijn rimpels het zichtbare bewijs van levenswijsheid. De overgang wordt meer vanuit innerlijke kracht bekeken, het kan je helpen om een betere versie van jezelf te worden.”
De Chinese Geneeswijzen: een andere visie op de overgang
De overgang kan je dus ook zien als een belangrijke levensfase waar je kracht en levenswijsheid uit kan putten. Hoe dan? Stefanie licht toe: “Vanuit de Chinese Geneeswijzen wordt gezegd dat als de menstruatie stopt, het bloed dat wordt uitgespaard kan opstijgen naar het hart voor mentaal emotionele verrijking en expressie”, vertelt ze.
In plaats van dat je slachtoffer bent van je klachten, helpen de signalen van je lichaam je juist om een betere versie van jezelf te worden
“Dat betekent dat de energie die aan deze levensfase voorafging, werd gebruikt voor het in standhouden van je menstruatiecyclus en zwangerschap. In de nieuwe levensfase, de overgangsfase, wordt deze energie behouden voor jezelf.” Deze energie gebruik je nu voor persoonlijke ontwikkeling. “In plaats van dat je slachtoffer bent van je klachten, helpen de signalen van je lichaam je juist om een betere versie van jezelf te worden”, zegt Stefanie.
Klachten hebben een signaalfunctie én dat is iets positiefs
Vanuit het Chinese perspectief zijn overgangsklachten dus iets wat je kan verhelpen en daarbij omarm je het wel op een positieve manier. Achter de klachten zitten signalen van het lichaam en door die te herkennen, kun je van verschillende klachten afkomen. Vervolgens kom je daar sterker uit. “Je hormonale veranderingen ondersteunen dus eigenlijk dat je meer in je kracht komt te staan”, licht Stefanie toe.
In de overgang kan je bijvoorbeeld prikkelbaarder worden. Dat is het signaal om dichter bij jezelf te gaan staan en niet over grenzen te gaan. Dat kan een zoektocht zijn: want welke keuzes moet ik maken? Wat zou ik moeten doen of laten om weer in balans te komen of blijven? Vanuit de Chinese Geneeswijzen ga je dus keuzes maken die beter bij jou passen. Er wordt ook meer vanuit een totaalvisie naar de mens gekeken en helpt om de juiste ondersteuning te krijgen.
“Een opvlieger in een vergadering? Niks om je voor te schamen. Jouw opvliegers hebben een signaalfunctie.
“Een opvlieger in een vergadering? Niks om je voor te schamen. Jouw opvliegers hebben een signaalfunctie. Misschien ben je niet meer zo comfortabel in grote groepen en zou je eerder moeten aangeven dat je behoefte hebt aan een pauze. Zo schiet je innerlijke thermostaat niet meer uit de pan en blijf je beter in balans”, zegt Stefanie. Als je de signaalfunctie van je lichaam beter begrijpt, helpt dat dus om de juiste keuzes te maken en nemen je klachten ook af.
De rol van voeding in de Chinese Geneeswijze
Een ander onderdeel van de Chinese Geneeswijze in verband met de overgang, is voeding. “Vanuit de Chinese voedingsleer heeft eten een energetische waarde. Om je innerlijke vuurtje te reguleren, kan je voeding als koffie, alcohol en pittige kruiden beter vermijden. Dat roept innerlijke onrust op”, zegt Stefanie. “Maar ook het grillen van voedsel triggert overgangsklachten.” Producten die veel water bevatten, zijn daarentegen weer goed om overgangsklachten te verminderen, zoals meloen en verse groene groentes.
De overgang hoef je voortaan dus niet meer als een probleem te zien, maar als een fase in je leven waar je uit kan komen als een beter persoon. Omarm de signalen en geef jezelf kracht.
Roos maakt zich hard voor de Chinese voedingsleer: ‘Het best bewaarde geheim van darmklachten’