Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psychologie 4 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Oudste dochters zijn uitmuntende leiders en dit is waarom

Afgelopen maand kreeg ik het boek Het Verborgen Leiderschap van Oudste Dochters onder mijn ogen. Dit boek van Aike Borghuis sprak mij zó aan (als oudste dochter, maar zeker ook als vrouw) dat ik er niet over uitgeschreven raak. Daarom deelde ik eerder een artikel over de kwaliteiten en valkuilen van oudste dochters en ga ik nu verder in op waarom oudste dochters uitmuntende leiders zijn.

Al zien oudste dochters dit zelf vaak niet zo. Voor de buitenwereld lijkt het alsof ze alles dik in orde hebben, maar in werkelijkheid lopen ze ook wel vast. Dit komt doordat oudste dochters zelf niet inzien wat ze in hun mars hebben.

Systemisch werk, zoals Aike Borghuis doet, helpt ze om het verborgen leiderschap te omarmen. Ze heeft veel oudste dochters mogen begeleiden.

Oudste dochters zijn van nature uitmuntende leiders

Máxima, Eva Jinek en Oprah Winfrey hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal een oudste dochter. Omdat oudste dochters veel verantwoordelijk dragen, plichtsgetrouw en zorgzaam zijn en op diverse gebieden moeten pionieren, zijn het van nature uitmuntende leiders.

Veel oudste dochters hebben de neiging om het beste meisje van de klas te zijn. Ze zijn perfectionistisch en willen graag alles goed doen. Maar soms is het belangrijk om juist een stapje terug te doen en om fouten te durven maken.

Om tot dit inzicht te komen, is het belangrijk voor oudste dochters om op een eigen plek te gaan staan en om te leven vanuit zichzelf. Dat is waar systemisch werk bij kan helpen.

Systemisch werk

Al vroeg komen oudste dochters vaak boven de vader en moeder te staan in het familiesysteem en daar is een kind nog niet klaar voor. Kinderen zijn erg gevoelig, dus als ouders niet volledig op hun eigen plek staan, gaan kinderen een beetje voor de ouders zorgen. Dit maakt je als kind al minder vrij om je eigen keuzes te maken.

Oudste dochters zijn vaak enorm trouw aan de normen die ze vanuit huis meekrijgen. Volgens Aike is het júíst belangrijk dat volwassen dochters op hun eigen plek gaan staan, zodat ze eigen keuzes maken en authentiek durven te leven. Dat vormt de basis van leiderschap.

De reis van de heldin

In haar boek beschrijft Aike Borghuis De Reis van de Heldin, een avontuurlijk proces als je jouw potentie durft te omarmen en de drempel naar een nieuwe, nog onbekende toekomst overstapt. De Reis van de Heldin is opgebouwd uit drie fasen: de voorbereiding, de reis zelf en de terugkeer. In totaal zijn er twaalf stappen te onderscheiden die ik hieronder op een rijtje zet:

De voorbereiding

  • De gewone wereld: het comfortabele leven dat je kent, rustig voortkabbelt tot je wakker wordt geschud.
  • De oproep tot avontuur: een wake-up call waarbij je voor het blok wordt gezet om een belangrijke keuze te maken.
  • De weigering van het avontuur: je stuit op de angst voor het onbekende waardoor je je verzet tegen het avontuur en ‘nee’ zegt.
  • Ontmoeting met de mentor: iedereen heeft een mentor of rolmodel nodig, deze persoon kan je nét dat duwtje in de rug geven om het avontuur toch aan te gaan, vol van vertrouwen.

De reis

  • Over de eerste drempel: er is geen weg meer terug.
  • Uitdagingen, bondgenoten en vijanden: onderweg naar je doel kom je voor uitdagingen te staan en word je op de proef gesteld.
  • De benadering van de diepste grot: dit is een gevaarlijke plek, hier vind je wat je zoekt maar de vijand ligt op de loer en je krijgt niet zomaar wat je wilt.
  • De beproeving: je gaat de confrontatie aan met je allergrootste angst.

De terugkeer

  • De verovering van de schat: je hebt je doel bereikt, de buit is binnen en daarbij heb je een hele hoop ervaring opgedaan.
  • De weg terug: het is belangrijk dat je nieuwe inzichten en opgedane ervaringen mee terug neemt naar de gewone wereld.
  • De wedergeboorte: ben je écht getransformeerd? Voel je je een ander mens dan voor deze reis?
  • De terugkeer met de schat: als heldin beland je weer in de gewone wereld, maar anders dan voorheen, want je hebt angsten overwonnen en nieuwe dingen geleerd. Deze lessen kun je met anderen delen en dat maakt de cirkel rond.

In het boek Het Verborgen Leiderschap van Oudste Dochters gaat Aike dieper in op alle aspecten van deze reis. Ze deelt waarom je niet alles zelf hoeft te doen, waarom rolmodellen je leven kunnen verrijken (en je dus niet altijd zelf een rolmodel hoeft te zijn) en waarom je je als oudste dochter soms eenzaam voelt.

Want oudste dochters staan vaak klaar voor een ander, maar wie is er voor hen?

Ze leert je omgaan met onbewuste overtuigingen en wat het verschil is tussen jezelf schuldig voelen (heel herkenbaar voor oudste dochters) en jezelf schuldig maken.

Want door grenzen te stellen en eigen keuzes te durven maken, word je ontrouw aan een bepaald systeem en dit brengt schuldgevoelens met zich mee. Alleen is dit juist een goed teken dat je je eigen volwassen keuzes maakt.

De spiegel die je in het boek voorgeschoteld krijgt, kan confronterend zijn, maar maakt van oudste dochters uitmuntende leiders omdat ze zichzelf in z’n geheel kunnen omarmen en op hen plek staan! En dat is zo belangrijk: leven vanuit jezelf en je niet tegen laten houden door verwachtingen, patronen of angsten.


Je koopt het boek hier.

Wat is een medium en wanneer kun je hier écht van op aan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️