Hoe je oude emoties je nú gevangen houden (en hoe je die weer laat gaan)
Moeite hebben met opkomen voor jezelf, niet willen huilen in het bijzijn van anderen, niet je teleurstelling uitspreken tegen een goede vriend. Zomaar wat voorbeelden van oude emoties die zich in je hebben vastgezet en je nu gevangen houden. Maar hoe laat je die emoties weer gaan?
En waarom houden we ons überhaupt vast aan deze (oude) emoties?
Bang om controle kwijt te raken
Bijna allemaal vinden we het eng om onze kwetsbaarheid te laten zien. Bang om de controle kwijt te raken als we onze emoties toelaten, of erin blijven hangen.
Als je bijvoorbeeld verdriet voelt opkomen, doe je vaak allerlei dingen om dit nare gevoel weg te drukken, zoals wegkijken, van onderwerp veranderen, afleiding zoeken in werk of sport, troost jezelf op een reep chocola. Meestal ben je hier niet van bewust dat je dit doet.
Emoties komen uit het verleden
Allemaal nemen we emoties mee uit het verleden die ons tóen hebben geholpen om te overleven, maar ons nu vaak niet meer helpen. Je bent een pleaser, omdat je bang bent om iemand teleur te stellen of je houdt je altijd in omdat je omgeving je het gevoel gaf dat je dan ‘braaf’ was.
Ook lezen: Zou ’emoties’ een vak op school moeten zijn?
Als je in een situatie zit waarin je bijvoorbeeld iemand wilt pleasen ben je innerlijk verbonden met een gebeurtenis die nu voorbij is, waardoor je altijd een beetje achterloopt op de werkelijkheid.
Bekijk het totaalplaatje
Heb je een keuze om er anders op te reageren? Het antwoord is: ja. Het vereist alleen dat je even úit je patroon stapt, het totaalplaatje bekijkt en wegdoet wat je niet meer nodig hebt. Ten eerste door je ervan bewust te worden hoe vaak je jouw gevoelens wegdrukt.
Ook lezen: 4 mooie lessen over persoonlijk leiderschap die we uit de crisis halen
En in plaats daarvan regelmatig stil te staat bij wat we in ons lichaam voelen, en na te gaan wat dat ons probeert te vertellen.
Waarmee ben je verbonden?
Wanneer je jezelf vaker in het moment zet, door bijvoorbeeld mindfulness, kun je veel beter opmerken wat er in je lichaam gebeurt. Verbind je met die specifieke situatie en vraag jezelf af: waar ben ik mee verbonden? Is het met die ene keer dat jij je gevoelens uitsprak naar een vriendin en ze boos op je werd? De keer dat je op je werk moest huilen en je collega’s je sindsdien zwakkeling vinden? Blijf stilstaan tot je een emotie voelt opkomen, voel en doorvoel dit.
Zonder oordeel
Om je emoties te doorvoelen is het belangrijk om ze te accepteren voor wat ze zijn, zonder oordeel. Wat je voelt is niet fout, het is gewoon zo. Dit is wat er in jou leeft, het mag er zijn. Nodig je emotie volledig uit, hoe pijnlijk het ook is. Juist door je emoties in al hun hevigheid te voelen, duren ze juist kort. Vaak zo’n 10 seconden tot 2 minuten.
Rinkelende telefoon
Juist als je de natuurlijke beweging van je emoties tegenhoudt, beland je in een soort frustrerend niemandsland. Emoties zijn als een telefoon die blijft rinkelen totdat je hem opneemt. Ze blijven terugkomen, ze blijven je aandacht vragen en willen dat er naar ze geluisterd wordt.
Pas als je stilstaat bij je gevoel en het helemaal toelaat, en uitzit tot de golf voorbij is, krijg je inzicht, bevrijding of opluchting. Onze gevoelens rinkelen niet meer als een telefoon, we hoeven niet meer hard te werken om ze weg te drukken en we ons vrijer voelen.
Dit gastartikel is geschreven door Christel. Zij is freelance journalist en redacteur en schrijft graag over persoonlijke ontwikkeling.
More Bedrock vibes!
- Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei
- Zo zorg je ervoor dat negatieve emoties niet de overhand nemen
- Hoe zet je emoties in als innerlijke wegwijzer?