Vega Vrijdag: orzo met spinazie en chiliboter
Je wil snel een leger kinderen voeden, je hebt zin in comfort food of je wil bewijzen dat vega ook vullend en vol van smaak kan zijn? Deze orzo met spinazie, parmezaan en chiliboter van zusje Culy biedt in al die gevallen de oplossing.
De truc om orzo met spinazie romig te krijgen? Laat de pasta koken in volle melk met een beetje water. Dat maakt het een vullend gerecht waar je geen drie porties van hoeft, maar wél eentje dat je comfort, warmte en alle liefde van de wereld geeft.
Liever geen koemelk? Vervangen door een plantaardig alternatief als erwtenmelk kan ook, maar kies telkens voor de ongezoete variant. Hetzelfde geldt voor de boter.
Ingrediënten voor 4 personen:
- Milde olijfolie (om te bakken)
- 1 sjalotje, fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 300 gram orzo
- 1 glas kookwijn
- 1 bouillonblokje
- 500 ml volle melk
- Rasp en sap van 1 citroen
- 200 gram verse spinazie, grof gehakt
- Zwarte peper
- 50 gram parmezaan, gemalen
- 1 eetlepel gemalen chili
- 2 eetlepels boter
- 1 citroen, zest
Zo houd je je bloedsuikerspiegel in balans (volgens de Glucose Goddess)
Zo maak je de orzo met parmezaan en chiliboter
- Verwarm de olijfolie in een pan op medium vuur en bak de sjalot en de knoflook glazig. Let op dat de knoflook niet bruin kleurt. Voeg de orzo toe en toast een minuutje mee in de pan. Voeg daarna de wijn toe, zet het vuur hoger en laat de alcohol op hoog vuur verdampen.
- Verkruimel het bouillonblokje in de volle melk en voeg dit toe aan de pan. Laat zachtjes pruttelen. Blijf goed roeren. Voeg eventueel meer melk of water toe als je voelt dat er teveel vocht verloren gaat. Is de orzo bijna gaar? Voeg de rasp en sap van 1 citroen en de grof gehakte spinazie toe en roer door de hete orzo.
- Laat de spinazie slinken. Roer er ten slotte de parmezaan door en breng op smaak met een flinke snuf peper van de molen en een kleinere snuf zout (proef eerst van tevoren, de parmezaan heeft al veel zout toegevoegd).
- Verhit een steelpannetje en laat de boter samen met de chilivlokken smelten.
- Druppel de chiliboter over de orzo met spinazie en maak af met een handje verse spinazie en wat extra chilivlokken.