Nodig of overbodig: supplementen van organen, zijn die nou écht effectief?
Steeds vaker komen orgaansupplementen op socials en in natuurwinkels voorbij en wij bij BEDROCK vroegen ons af: wat doen die supplementen gemaakt van organen eigenlijk, en zijn ze echt effectief?
Want het klinkt noch aantrekkelijk en ook niet diervriendelijk.
Van orgaanmixsupplementen tot lever- of hartcapsules: er is online een ruime keuze uit deze supplementen. Orgaanvlees schijnt vol vitamines te zitten zoals vitamine A (retinol), B3 en B12. Ook zijn ze een bron van mineralen zoals ijzer, koper en selenium en krachtige antioxtidanten. Met een orgaanmix zou je het breedste spectrum aan voedingsstoffen binnenkrijgen en ook nog eens in de juiste verhouding. Alleen, het eten van neus tot staart doen wij mensen al heel lang niet meer: je zet niet elke dag een stukje hart of nier op tafel.
Om toch van de voordelen van dierlijke organen te kunnen profiteren, kun je dus supplementen slikken gemaakt van runderorganen zoals lever, nier en hart.
Voordelen van orgaansupplementen
Als we kijken naar de voordelen van capsules met voedingsstoffen uit organen, dan zijn dat de volgende:
- Rijke bron van voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, maar ook collageen. In supplementen vind je een geconcentreerde vorm van deze voedingsstoffen.
- De orgaansupplementen dragen bij aan je algehele gemoedstoestand, je weerstand en ze geven extra energie bij vermoeidheid.
- Capsules zijn gemakkelijk in te nemen en ook handig voor als je orgaanvlees niet zo lekker vindt, maar wel van de voordelen wil genieten.
- Supplementen van organen blijven lang houdbaar in tegenstelling tot orgaanvlees.
Nadelen van capsules van orgaanvlees
Ook de nadelen zetten we voor je op een rij:
- In supplementen, vooral levercapsules, zit een hoge concentratie vitaminen, vooral vitamine A. Dit krijg je via je voeding ook al voldoende binnen. Je moet dus heel goed de dosering in de gaten houden zodat je geen overdosering binnenkrijgt, want dit werkt juist averechts. Ook voedingswetenschapper van Wageningen University & Research dr. Jeanne de Vries waarschuwt voor een teveel aan vitamines: “Een teveel aan sommige vitamines kan wel degelijk schadelijk zijn voor ons lichaam. Zo kan een teveel aan vitamine C, hoewel we een overschot uitplassen, leiden tot darmklachten en misschien ook tot niersteenvorming, weten we uit onderzoek. Een teveel aan vitamine D kan schade opleveren aan hart, nieren en bloedvaten. En te veel B6 kan weer zenuwschade veroorzaken.”
- Kies voor orgaansupplementen van goede kwaliteit en check ook de herkomst van de organen: ga voor grasgevoerde of biologisch gehouden dieren zodat je zo puur mogelijke capsules inneemt. Let ook op medicijngebruik: soms kan het gevaarlijk zijn om supplementen te slikken in combinatie met bepaalde medicijnen.
- Supplementen zijn nooit een wondermiddel of complete vervanging voor voeding, dus een gevarieerd dieet met voldoende vezels is ook erg belangrijk. De Vries vult aan: “Onze voeding is doorgaans gevarieerd en gezond. We weten uit onderzoek dat Nederlanders bijvoorbeeld voldoende vitamine C uit voeding halen. Bijslikken is echt niet nodig. Hetzelfde geldt voor vitamine A. In ontwikkelingslanden zien we wel dat mensen hier een tekort aan hebben, maar in ons land komt dat vrijwel niet voor. Alleen als je volledig plantaardig eet, heeft het enig nut om vitamine A bij te slikken. Wie overigens vleesvervangers eet, hoeft dan weer niet bij te slikken. In de meeste vleesvervangers zijn extra vitamines en mineralen toegevoegd.”
- Als vegetariër of veganist zijn deze capsules vanwege de dierlijke toevoeging, ethische en milieuvriendelijke overwegingen niet geschikt. Aan de andere kant adviseert de Vries juist wel om vitamine B12 supplementen te slikken als je geen vlees eet: “Dat zit uitsluitend in dierlijke producten. Voor veganisten heeft het dan ook zin om vitamine B12 bij te slikken.”
Supplementen van organen: nodig of overbodig
In principe zijn orgaansupplementen, wanneer je regelmatig gevarieerd eet, niet nodig om gezond te blijven. Bij een gevarieerd eetpatroon krijg je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, binnen. Bij het slikken van supplementen van dierlijke organen, kan het gebeuren dat je teveel vitamines binnenkrijgt, wat juist nadelige in plaats van positieve gevolgen kan hebben. Wil je toch orgaansupplementen slikken, laat je dan altijd adviseren door een voedingsdeskundige of diëtist.
Supplementen onder de loep: veel soorten bevatten meer dan 50 procent vulstoffen