Een oranje of zelfs rode maan: waardoor verandert de kleur en wat doet het met jouw energie
De maan heeft vaak een witte kleur, maar soms zien wij ook een geelachtige oranje maan én bij uitzondering zelfs een rode! De maan is fascinerend en wij duiken er verder in hoe deze van kleur verandert.
De maan kennen wij voornamelijk als een witgele bol die wij zien schijnen aan de hemel, maar soms heeft de maan een oranje of zelfs een rode gloed en dat gebeurt niet zo maar.
Een witte, oranje of rode maan: dit is waardoor de maan van kleur verandert
Met onze ogen zien wij de maan in een bepaalde kleur, zoals wit, oranje of zelfs rood. Toch geeft de maan niet zelf licht. Het weerkaatst zonlicht en dat noemen wij ook wel maanlicht. Dat beschrijft het platform NEMO. Normaal gesproken is het zonlicht wit, omdat de zon alle kleuren in zich heeft en dat samen de kleur wit wordt.
Positie aan de hemel
Als de maan hoog aan de hemel staat, is hij dan ook sneeuwwit. Dat is meestal het geval, maar soms kleurt hij ook geel of oranje. Dat gebeurt er als de maan lager aan de hemel komt te staan. Het maanlicht moet dan een grotere afstand afleggen door de atmosfeer om bij ons te komen.
In het licht dat direct naar ons toe komt vanaf de maan, zit vooral rood, oranje en geel. Sommige kleuren ‘reizen’ makkelijker door de atmosfeer naar ons toe dan andere kleuren. In het maanlicht zit bijvoorbeeld weinig blauw licht, omdat die kleur al alle kanten op gekaatst is door luchtdeeltjes. Daarom zien we vaak een gele of oranje maan. De maan wordt meer oranje naarmate de maan lager staat.
Eén keer per jaar kleurt de maan bloedrood: de bloedmaan
De bloedmaan is een natuurfenomeen dat ontstaat tijdens een totale maansverduistering, geeft National Geographic aan. De aarde staat dan precies tussen de zon en de maan in en dat zorgt voor een schaduw op de maan. Daardoor bereiken maar enkele lichtstralen het oppervlak van de maan.
De atmosfeer van de aarde kun je zien als een filter voor de kleuren. Dit filter laat vooral de kleuren rood en oranje door en dat zorgt voor een bloedmaan. De hoeveelheid stof, wolken en gassen in de aardatmosfeer tijdens de maansverduistering, beïnvloeden ook hoe rood de maan wordt. Daarom kan de bloedmaan de ene keer roder zijn dan de andere keer.
De spirituele betekenis van de bloedmaan
Over het algemeen wordt de maan op spiritueel gebied gezien als een krachtige energiebron, geeft Nasma aan. De volle maan staat ook wel voor verlichting, transformatie en vernieuwing.
De Bloedmaan staat voor een krachtig moment op het gebied van spirituele groei. Op verschillende vlakken kunnen veranderingen plaatsvinden, bijvoorbeeld op je werk, in je relaties of op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Wanneer de maan oranje is, kan het zijn dat je je onrustig voelt. Dit komt omdat (onverwerkte) emoties meer naar de oppervlakte komen. Deze hebben een doel en mag je ook loslaten. De bloedmaan is dus een goed moment om los te laten wat niet meer bij je past en ruimte te maken voor nieuwe energie.
Hoe je dat doet? Je kunt bijvoorbeeld mediteren, bepaalde yogahoudingen doen of schrijven in een journal. Als je mindful bezig bent, sta je sneller stil bij wat je voelt en dat is precies hoe je de krachtige energie toepast.
De volgende bloedmaan vindt plaats op 18 september 2024, dus goed opgelet als je dit natuurverschijnsel wil bewonderen!