Waarom opgeven soms juist wel een optie is (en vaak de beste keuze!)
Never give up! Doorzetten wordt ons met de paplepel ingegoten en opgeven is alles behalve een optie.
Opgevers zijn zwak. Watjes. En succesvolle ondernemers en coaches prediken dat doorzetten precies datgene is waardoor ze nu staan waar ze staan.
Natuurlijk hoeven tegenslagen niet te betekenen dat je op moet geven. Vaak trek je wijze lessen uit deze gebeurtenissen en kom je daar sterker uit.
Opgeven de beste keuze
Maar wat nou als je iets doet waarin geen tegenslagen te bekennen zijn? Alleen is de voldoening ook ver te zoeken. Op dat moment is opgeven of stoppen dus vaak wel de juiste keuze.
Je kunt voor deze keuze komen te staan in verschillende situaties. Stel je werkt voor een baas, je volgt een opleiding, je hebt een bedrijf of doet hier en daar wat klussen als freelancer, dan kan het zo zijn dat het op een gegeven moment niet meer lukt. Dat het botst met je innerlijke zelf.
Alleen opgeven is dan ingewikkelder dan het lijkt. Het voelt als zwak zijn of falen. Je gooit al je zekerheid en een toekomstplaatje weg. Daarnaast heb je nog geen idee wat je anders wil gaan doen. Daarom ga je door, terwijl je diep van binnen weet dat je het niet meer wil. En dit gevoel, dat mag je nooit negeren.
Een ingewikkelde keuze
Dat betekent niet dat opgeven gemakkelijk is. Zeker niet. Maar wanneer je één deur sluit, opent zich een nieuwe. En dat is alleen maar positief! Dus houd je niet bezig met reacties van de buitenwereld. Een ander kan zeggen “het is zeker niet gelukt?”, maar daar heb jij geen boodschap aan.
Misschien lukte het zelfs héél goed, alleen had je het gevoel dat je stagneerde en dat er een ander pad voor jou is weggelegd. Je eigen weg kiezen is een teken van kracht en moed, niet van zwakte. Dat maakt opgeven in bepaalde situaties dan ook een enorme prestatie.
Tijd verspillen
Daarbij: waarom zou je tijd blijven stoppen in iets dat toch niet werkt? Waarom zou je samenwerken met mensen die alleen maar energie kosten? Waarom zou je een opleiding volgen als je weet dat je er in de toekomst niets mee doet? Precies.
Het antwoord heb je al. Het leven is kort, dus benut het goed. Gedag zeggen tegen iets is niet het leukste om te doen, maar nieuwe kansen en mogelijkheden aangaan levert meer energie op dan door blijven gaan met iets waar je geen zin in hebt.
Aanmodderen
Het is wel zaak dat je aanvoelt wanneer het tijd is om te stoppen en om hier goed over na te denken. Je wil achteraf tegen jezelf kunnen zeggen: dit was de juiste keuze. En zelfs als het niet de juiste keuze bleek, dan kun je altijd opnieuw beginnen. Als je maar een weloverwogen beslissing maakt.
Sommige mensen zijn heel goed in aanmodderen. Ze klagen al jaren over hun slechte werkgever, over het verschrikkelijke huis waar ze in wonen of over het feit dat ze liever iets anders hadden gestudeerd.
Dit aanmodderen vertraagt, knaagt aan je en zorgt ervoor dat je stagneert. Vaak durven ze uit angst geen knopen door te hakken. En als je een hoofdstuk afsluit en afscheid neemt, kun je daarna ook niet meer terug. Dat is eng.
Maar als je weet dat je honderd procent achter jouw keuze staat, dan komt het goed. Dan groei en transformeer je als persoon, ook al blijkt het op een later moment misschien niet de beste keuze. Je hebt het risico genomen en naar je innerlijke zelf geluisterd. Dat is nooit een verkeerde keuze!