Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 14 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze bekende en veelvoorkomende etenswaren kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel na het eten is geen pretje. Vooral wanneer je ook niet de mogelijkheid hebt om je, op dat moment, te strakke broek los te kunnen maken. Gebeurt dit je vaker, dan kun je eens gaan letten op wat je eet. Sommige veelvoorkomende etenswaren kunnen namelijk de oorzaak zijn van je opgeblazen buik.

Een bolle buik en opgeblazen gevoel komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar er zijn maar weinig cijfers over bekend. Dit komt waarschijnlijk omdat het fenomeen niet als iets ernstigs wordt gezien. Toch kan het heel ongemakkelijk en frustrerend zijn, vooral wanneer de oorzaak niet duidelijk is.

Veelvoorkomende etenswaren waardoor je een opgeblazen buik krijgt

Voedingsmiddelen zijn vaak de boosdoener. We zetten daarom bekende en veelvoorkomende voedingsmiddelen op een rij die kunnen zorgen voor dat opgeblazen gevoel.

Koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende dranken, zoals frisdrank en bruisend water, bevatten gas dat zich in de maag kan ophopen en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Het drinken van deze drankjes kan zorgen voor een vol en opgeblazen gevoel.

Opgeblazen buik door peulvruchten

Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten bevatten koolhydraten die moeilijk te verteren zijn. Deze koolhydraten kunnen fermenteren in de darmen, wat zorgt voor gasvorming en een opgeblazen buik.

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, kool en spruitjes bevatten vezels en suikers die moeilijk te verteren zijn. Deze groenten kunnen gasvorming veroorzaken en je een opgeblazen gevoel geven, vooral bij mensen met een gevoelige spijsvertering.

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol en xylitol worden vaak gebruikt in suikervrije kauwgom, snoep en dranken. Hoewel deze zoetstoffen weinig tot geen calorieën bevatten, kunnen ze moeilijk te verteren zijn en gasvorming veroorzaken.

Zuivelproducten

Zuivelproducten, zoals melk, kaas en room bevatten lactose: een suiker die sommige mensen moeilijk kunnen verteren. Een tekort aan het enzym lactase, dat nodig is om lactose af te breken, kan leiden tot gasvorming, buikpijn en een opgeblazen buik bij mensen met lactose-intolerantie.

Tarwe en gluten

Tarwe en andere glutenbevattende granen kunnen problemen veroorzaken voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie. Wanneer je gluten binnenkrijgt, kan het een ontstekingsreactie in de darmen veroorzaken. Dit zorgt weer voor een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen.

Zout zorgt voor opgeblazen buik

Te veel zout in je voeding houdt vocht vast in je lijf, waardoor je buik opgezwollen en opgeblazen lijkt. Vooral bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, soepen en sauzen bevatten vaak veel zout.

Moeilijk te verteren koolhydraten (appels!)

FODMAPs heten ze: fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Dit zijn dus koolhydraten die moeilijk te verteren zijn voor sommige mensen. Voedingsmiddelen vol FODMAPs zijn uien, knoflook, appels en peren. Deze etenswaren kunnen gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken bij mensen met gevoelige darmen.

Welke etenswaren zorgen bij jou voor een opgeblazen buik?

Heb je vaak een opgeblazen buik en een vol gevoel na het eten, dan kun je eens gaan bijhouden wat je hebt gegeten en wanneer je last kreeg. Heb je dat voor jezelf op een rij, kijk dan eens wat er gebeurt als je die etenswaren een tijdje niet eet. De kans is groot dat je darmen gevoelig zijn voor een of meerdere van deze voedingsmiddelen en dat je minder last van je buik hebt als je deze mijdt in je voedingspatroon.

Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️