Dit kunnen we leren uit de openhartige brief aan jongeren van Máxima
Enkele dagen geleden verscheen er een brief van koningin Máxima waarin ze zich richt tot jongeren met mentale problemen. “Niet elke dag hoeft een tien te zijn. Soms komt je verwachting niet uit. En dat is niet erg. Dat hebben we allemaal. Het leven gaat immers nooit in een rechte lijn.”
De brief verscheen op het AD en Máxima weet waar ze over praat. Haar zusje Inés kampte met depressies en pleegde in 2018 zelfmoord op 33-jarige leeftijd. Begin dit jaar lanceerde Máxima als mede-initiatiefnemer en erevoorzitter MIND Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren.
Máxima maakt zich zorgen
Het is namelijk niet al te best gesteld met de mentale gezondheid van de jeugd. “Jonge mensen ervaren een steeds hogere druk om te presteren. Faalangst, stress, depressieve klachten en zelfs suïcide; ze nemen helaas toe”, schrijft onze koningin hierover. Daarbij komen zorgen over (studie)schulden, woningnood of de klimaatcrisis. Dit maakt het moeilijk om positief te blijven over de toekomst.
De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Uit onderzoek blijkt onder meer dat een op de zeven jongeren depressieve klachten heeft, een op de drie prestatiedruk ervaart en dat het stigma omtrent mentale problemen ook onder jongeren nog groot is. 75 procent van de psychische problemen ontstaat vóór het 25e levensjaar meldt MIND Us.
Praten over gevoelens
Máxima adviseert jongeren om te praten over hun gevoelens. Vooral wanneer je niet lekker in je vel zit. “Dat helpt écht. Deel je gevoelens met vrienden, je ouders of andere vertrouwde mensen die dicht bij je staan.” Het is volgens de koningin belangrijk om te laten wanneer het goed met je gaat, maar ook wanneer het niet goed gaat.
“Want je bent niet alleen. Niet elke dag hoeft een tien te zijn. Niet alles wat je doet hoeft te lukken. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn. Soms is een dag gewoon minder leuk. Soms komt je verwachting niet uit. En dat is niet erg. Dat hebben we allemaal. Het leven gaat immers nooit in een rechte lijn.”
De jeugd heeft een vangnet nodig
In de brief richt Máxima zich ook tot ouders, leraren en andere rolmodellen in het leven van de jongeren. Ze schrijft dat ze door eerlijk te praten over eigen gevoelens, een goed voorbeeld kunnen zijn. Iedereen krijgt te maken met tegenslag, verdriet en stress en het helpt als je niet het gevoel hebt dat je er alleen voor staat.
Aan het einde van haar brief steekt ze alle jongeren een hart onder de riem. “Jullie verdienen onze onvoorwaardelijke steun en hulp om mentaal gezond te blijven. Dat begint heel simpel met een luisterend oor en een eerlijk gesprek.”
Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl. Je kunt ook bellen naar 113 bellen of 0800-0113.