Stel jezelf deze 6 vragen voordat je een open relatie begint
Heeft je partner voorzichtig voorgesteld om een open relatie te beginnen of merk je dat je zelf behoefte hebt aan iemand anders binnen je relatie? Een open relatie brengt wat risico’s met zich mee, maar het is ook een manier om je relatie meer verdieping te geven. Een open relatie is namelijk veel meer dan alleen vrijer kunnen omgaan met andere mensen. Er komt ook veel communicatie bij kijken.
Dit kan je jezelf afvragen als je een open relatie overweegt.
Wat is een open relatie?
Een open relatie is een vaste liefdesrelatie maar waarbij partners wel met iemand anders mogen zoenen, daten, of seksen. Deze vorm van liefdesrelatie, wordt steeds populairder. Uit onderzoek van 3Vraagt, onder 2500 jongeren van 16 tot en met 34 jaar, blijkt dat 24 procent open te staan voor een open relatie.
Aandachtspunten voor je een open relatie begint
Of je aan een open relatie wilt beginnen, hangt natuurlijk van een paar dingen af. Wij helpen je op weg met deze 6 vragen die je jezelf (en je partner) kunt stellen.
Wil je dit echt?
Het kan zijn dat een van beide partijen nog twijfels heeft om zo’n relatie te beginnen. Maak dan ook geen overhaaste beslissingen of voel absoluut geen druk om ergens in mee te gaan wat je diep van binnen misschien niet wilt. Geef je partner ook geen ultimatum om een open relatie aan te gaan.
Tips voor het (subtiel) beginnen over een open relatie met je partner
Wat zijn de spelregels van jullie open relatie?
Er is helaas geen standaard format voor een open relatie. Dit zullen jullie dus samen moeten bedenken. Betekent een open relatie dat jullie alleen met anderen mogen zoenen? Of mag er ook gedate worden?
Communiceer helder en duidelijk jullie verlangens zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan. Stel samen spelregels op voor dit avontuur.
Wat betekent seks voor jullie?
Jullie hebben de spelregels opgesteld maar het is ook nog belangrijk om na te gaan wat seks voor jullie betekent. Misschien is het voor de ene een dronken one night stand met iemand uit de kroeg terwijl het voor de ander super verbindend werkt.
Vraag jezelf dus af of je casual seks zou kunnen hebben met een ander voordat je een open relatie aan gaat (of jullie houden het bij alleen zoenen met een ander).
Jullie gaan allebei op onderzoek uit, en nu?
Jullie hebben de spelregels opgesteld en besproken. Tijd om te testen hoe dat voor jullie beiden voelt om het in de praktijk te brengen. Willen jullie hierover eerlijk naar elkaar zijn of het z’n beloop laten? Juist het delen van je diepste verlangens kan ervoor zorgen dat jullie dichter naar elkaar toe groeien.
Hoe ga je om met jaloezie?
Je vriend(in) heeft een wilde avond met iemand anders, dat kan zorgen voor jaloerse gevoelens. De Britse filosoof Bertrand Russel heeft ooit gezegd dat jaloezie een van de krachtigste oorzaken van verdriet is. Hoe kan je met deze gevoelens omgaan?
Het kan er juist voor zorgen dat jullie boven de gevoelens van onzekerheid en bezitterigheid uitstijgen. Door te blijven praten met elkaar en steeds weer voor elkaar te kiezen. Ook is het een uitnodiging om te werken aan je zelfwaarde. Dat jij geweldig bent en dat de liefde die jullie voor elkaar voelen, niet zomaar over is.
Hoe gaat je omgeving ermee om?
Het kan best een shock zijn voor je vrienden en familie als jullie besluiten om een zo’n relatie te hebben. Dit is namelijk nog steeds niet de norm. Dat betekent dat andere mensen een mening over jullie relatie gaan hebben omdat het in hun ogen niet ‘normaal’ is.
Dat jullie omgeving er misschien verbaasd op reageert, betekent natuurlijk niet dat jullie ermee moeten stoppen. Het belangrijkste is natuurlijk dat jullie samen gelukkig en blij zijn met de keuze.