Hoe weet je of een open relatie iets voor jou is? Deze 5 tekenen geven misschien het antwoord
Al meer dan 5 eeuwen lang is monogamie de norm. Een open relatie, waarin je met iemand anders kan zoenen, daten of zelfs seks hebben? Dan zal je wel niet echt houden van je partner. Langzaamaan beginnen er steeds meer scheurtjes te ontstaan in dit liefdesbeeld. Meer en meer mensen gaan inzien dat je gelukkig in je relatie kunt zijn én kunt verlangen naar meer.
Alhoewel je nog steeds vaker monogame relaties ziet dan non-monogame, blijkt uit onderzoek dat de optie vaker wordt overwogen. Van de 1200 deelnemers die mededen stond tussen de 11 en 22 procent van de vrouwen open voor een open relatie. Bij mannen was dit aantal hoger: 23 tot 40 procent dacht na over een non-monogame relatie.
Het is dus zeker niet gek als jij nadenkt over een open relatie om jouw relatie liefdevol en duurzaam te houden. Als een open relatie iets is wat je serieus overweegt, is het wel een goed idee om over een paar zaken goed na te denken. Deze tekenen laten zien dat een open relatie iets voor jou/jullie is.
Jullie staan allebei even open voor non-monogamie
Dit voelt misschien als een open deur, maar dit is met stipt het allerbelangrijkste teken. Oprichter van de website Unscripted Relationships Stephanie Webb krijgt vaak de vraag hoe mensen hun partner kunnen overtuigen om hun relatie open te maken. “Dat is de verkeerde aanpak”, vertelt ze aan SELF.
“Veel mensen willen geen open relatie en je partner dwingen is niet de manier. Je zal het moeten respecteren als je partner geen open relatie wil. Jullie zijn in de relatie gestapt met de verwachting dat het een monogame relatie zou worden. Kan je dit niet? Dan zal je de relatie moeten eindigen.”
Lees ook: Tips voor het (subtiel) beginnen over een open relatie met je partner
Het is wel belangrijk om onderscheid te maken in partners die écht geen open relatie willen, of partners die tijd nodig hebben om na te denken over een non-monogame relatie. Twijfel betekent niet automatisch dat een open relatie geen goed idee zou kunnen zijn. Het is dan belangrijk om het gesprek aan te gaan met je partner. Het eeuwenoude cliché communicatie is key, geldt ook hier. Maar daarover later meer!
Weet je niet hoe je ‘het gesprek’ moet beginnen met je partner? Eerder gaven we al tips voor het (subtiel) beginnen over een relatie met je partner.
Je kan omgaan met jaloerse gevoelens
Een zekere mate van jaloezie is onvermijdelijk voor de meeste mensen. “Dat hoeft niet erg te zijn”, vertelt seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman in de vierde aflevering van de podcast Bedrock Talks. “Jaloezie is een emotie, net als vreugde en woede dat zijn.” Key is om hier open over te zijn met je partner én met jezelf.
Niemand wil die jaloerse partner zijn, maar het is een universele menselijke emotie. Als je niet bereid bent toe te geven dat je jaloers kunt worden, zal je er veel meer moeite mee hebben als je het daadwerkelijk wordt. Jaloezie kan voorkomen, maar laat dit weten aan je partner, zodat jullie hier op een gezonde manier mee om kunnen gaan.
Je relatie is gebouwd op eerlijkheid en vertrouwen
Elke expert die je ooit spreekt over open relaties zal hierop hameren. Een open relatie is geen quick fix als je relatie op de klippen loopt. Als jullie elkaar niet vertrouwen en niet eerlijk tegen elkaar kunnen zijn, zullen je relatieproblemen bij een open relatie snel boven komen drijven.
Lees ook: Waarom onafhankelijkheid in een relatie juist goed is (verwacht eens wat minder van je partner)
Je hebt afspraken gemaakt
Communicatie is belangrijk in elke relatie, maar zeker in een open relatie. Het ‘openen’ van een relatie gebeurt niet zomaar na één gesprek. Jullie moeten je allebei bevredigd én veilig voelen in de open relatie. Dat betekent dat je afspraken moet maken over je grenzen.
Mag je (partner) blijven slapen na de seks? Zijn vrienden verboden terrein? Vertellen jullie de details? Moeten jullie altijd bescherming gebruiken? Mogen jullie seks hebben met anderen in jullie huis? Ook zijn er natuurlijk emotionele grenzen. Zijn jullie allebei alleen geïnteresseerd in seks? Of zijn jullie meer geïnteresseerd in polygamie, waarbij je relaties met andere mensen kan aan gaan?
Je partner en jij hebben verschillende verlangens
Eén van de redenen dat steeds meer mensen open relaties hebben, is omdat het best gek is om te verwachten dat jij en je partner altijd allebei op precies dezelfde momenten zin hebben in seks, even vaak en met precies dezelfde verlangens.
Als je heel veel van je partner houdt, maar jullie libido’s niet matchen door welke reden dan ook, kan een open relatie een optie zijn. Hetzelfde geldt als één van jullie een kink of seksuele fantasie heeft waar de ander totaal geen interesse in heeft. Ook kan het zijn dat jullie gewoon nieuwsgierig zijn naar anderen.
Maar let op: je hoeft echt niet per se iets te missen thuis, om een open relatie te willen. Er zijn talloze andere redenen waarom non-monogamie bij jullie juist helpt een liefdevolle, duurzame relatie te onderhouden.
Verder lezen over relaties?
- Gelukkig worden van een open relatie: kan dat?
- Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan
- Kan ontrouw goed zijn voor je relatie (wat is het nut van ‘monogamig’ zijn)?