Redactie
Redactie Relatie 10 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Gelukkig worden van een open relatie: kan dat?

Relaties zijn belangrijk in ons leven. Naast een veilig huis en eten en drinken, vormen relaties een essentieel onderdeel van ons geluk. Om echt happy te zijn, willen we ons gekoesterd voelen en zoeken we naar zekerheid in de liefde. Of we nu willen of niet. Een perfect uitgangspunt voor een lange, monogame relatie. Of toch niet? Anno 2019 willen we ook onszelf steeds meer ontwikkelen, hebben we behoefte aan dynamiek en zijn op zoek naar avontuur. Dat is dan weer minder handig in een lange, monogame relatie.

Gelukkig is er een oplossing that brings you the best of both!

De prins op het witte paard

Al meer dan 5 eeuwen lang zijn we in de ban van het ideale liefdesbeeld dat monogamie heet. Onder invloed van de kerk (die vonden dat concept erg handig en overzichtelijk) hebben we dat romantische beeld omarmd. De liefde van ons leven, dat is waar we naar zoeken.

Maar tijdens die zoektocht naar de Ware, komen we regelmatig kikkers tegen die vergeten te transformeren en zelfs als die zelf gevonden prins ons dagelijks wakker kust, blijkt dat na een tijdje stiekem ook saai worden. Want laten we eerlijk zijn, naast onze eigen man verlangen we soms ook naar die knappe romkom-acteur, die leuke nieuwe collega of die barista in je favo koffiespot die nonchalant hartjes maakt in je schuim. Toch?

Lees ook: Een pleidooi voor korte relaties (niets ‘ze leefden nog lang en gelukkig’)

Voor altijd en eeuwig is niet spannend

Ligt dat aan jou of aan mij? Nope, want naast het verlangen naar een vaste relatie, is het verlangen naar nieuw de mens niet vreemd. Erotiek, seks en spanning houden ons immers net zo goed in leven en laat dat nou net niet goed samengaan met zeker, bekend en belegen. Om ons weer vrouw te voelen, is nieuw altijd aantrekkelijker, net als mysterieus en onbekend. En dat kan zelfs die perfecte prins ons niet bieden.

Is dat het moment om je relatie dan maar op te breken? Dat hoeft niet, je kunt – samen met vriendlief – ook iets meer avontuur toelaten door je relatie meer open te maken. Als je durft tenminste, want makkelijk is het niet.

Wat is een open relatie?

Een open relatie is een monogame relatievorm waarin je afspreekt om – los van elkaar – af en toe te daten met een ander. Zie het als ‘vreemdgaan voor volwassenen’: dus zonder de lasten, de leugens en de ellende, maar met de vrijheid, vlinders en het vertrouwen. Kan dat? Zeker! Voor mijn boek ‘Ruimte voor liefde’ interviewde ik heel wat stellen, waarvan er een aantal bewust hebben gekozen voor deze vorm van liefde.

Een van de reacties uit een interview was Sanne: “We waren nooit op zoek naar een open relatie, maar toen we 12 jaar samen waren voelde ik me aangetrokken tot een collega. Een gevoel dat niet wegging en waar ik iets mee wilde, maar mijn huwelijk opbreken, dat wilde ik zeker niet – ik hou van mijn man – en ik wist ook dat die collega niet meer dan een avontuurtje zou zijn. Vreemdgaan was al helemaal geen optie, ik hou van eerlijkheid en wilde niemand kwetsen, maar het verlangen ging niet weg. Uiteindelijk heb ik dat thuis verteld en zo is onze relatie veranderd van een gesloten naar een open constructie. Een beslissing met risico, dat weten we ook, maar we praten heel goed en ondanks de uitdagingen die dit meebracht, heb ik nooit een seconde spijt gehad van die beslissing. Onze relatie is 100 procent, samen en af en toe met een ander. Vertrouwd en spannend, dat is meer dan ik ooit had kunnen denken. Voor ons werkt dit perfect.’

De voor- en nadelen van een open relatie 

Verlangen en zekerheid gecombineerd, een echte win-winsituatie dus. Maar is het echt zo makkelijk? Sanne: ‘Nee, zeker niet. Een open relatie is niet iets wat je even bespreekt en dan gaat doen. Wij hebben ook te maken gehad met moeilijke momenten, denk aan jaloerse buien of een verliefdheid die de kop op stak. Maar we hebben ook daarmee kunnen dealen en juist die ‘ups’ en ‘downs’ en de openheid – ook naar elkaar – heeft onze relatie rijker gemaakt en onze liefde verdiept.’

Iets voor jou?

Hun tip een goede (open) relatie: ‘Praat met elkaar. Niet pas als het de verkeerde kant lijkt uit te gaan in je relatie, maar altijd. Door te praten, ken je elkaars behoeften en onzekerheden en behoud je jullie band. Komt er een moment dat je zou willen experimenteren of je relatie wilt omvormen, dan is dat veel gemakkelijker wanneer je weet wat er speelt, dan wanneer je die gevoelens nog nooit hebt gedeeld. In een goede relatie staan vertrouwen en respect voor elkaar wat ons betreft centraal, dat zorgt voor succes. En een open relatie: dat moet bij je passen, maar lijkt het je wat, dan kunnen wij het zeker aanraden.’

Wat denk jij? Zou een open relatie iets voor jou kunnen zijn of heb je het er ooit met je vriend over gehad? Meer lezen over dit onderwerp (en andere relatievormen) doe je in Ruimte voor liefde

Dit artikel is geschreven door schrijver, columnist en schrijfcoach Joyce. ‘Ik schrijf over thema’s die we tegenkomen in ons dagelijks leven, denk aan overwhelm, fomo, de druk van social media, perfectionisme, onzekerheid en prestatiedruk. 

Meer over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️