Wordt het tijd dat we open en eerlijk gaan zijn over (recreatief) drugsgebruik?
Het kan natuurlijk aan mij liggen of aan de Amsterdamse bubbel waar ik in zit, maar in mijn omgeving is drugs vrij normaal. Veel mensen gebruiken het, op een feestje, op een festival of tijdens een weekendje weg (nu er even geen feestjes en festivals meer zijn). Maar waarom heerst er nog steeds zo’n taboe op? Waarom is het doodnormaal om elk weekend een fles wijn weg te tikken, maar is het niet normaal om af en toe een half pilletje te nemen?
Die vraag werd ook gesteld door de oprichters van High Humans, een platform dat recreatief drugsgebruik bespreekbaar wil maken, met als doel om het taboe te doorbreken en sámen te werken naar een beter drugsbeleid.
Publieke confessies
De samenleving zoals wij die nu kennen wordt steeds meer aan banden gelegd en verliest beetje bij beetje haar open karakter. Zowel door druk van de overheid, als door het oordelende oog van de maatschappij. High Humans wil het taboe doorbreken door recreatieve gebruikers aan het woord te laten en van een maatschappelijk beladen onderwerp een intelligent onderwerp te maken.
Naast honderden anonieme en publieke confessies (onder andere van Geraldine Kemper, Thijs Launspach en Bastiaan Rosman), kun je op het platform veel informatie vinden over drugs. Wat is het, wat doet het met je en wat zijn de eventuele gevaren. Het is een schatkist aan behoeftes, ervaringen en wensen, dat een onheus beleid ter discussie stelt.
Bijdragen aan criminaliteit
Eén van de ambassadeurs van High Humans is Laura van Ree. Wie ruim een jaar geleden de Nederlandse docu-serie The Cocaine Trail heeft gevolgd, zag hoe zij samen met 5 andere recreatieve drugsgebruikers naar Colombia ging om te kijken waar hun lijntjes coke vandaan kwamen. Ze werden geconfronteerd met het spoor van ellende dat de cocaïnehandel trekt.
Het eerste bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs je écht creatiever maken
De serie was eigenlijk een reactie op een uitspraak van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, die had gezegd dat alle drugsgebruikers bijdragen aan die schofterige criminaliteit. De korpschef van de landelijke politie deelde overigens destijds zijn mening. Dus de vraag van de seriemakers was dan ook: kleeft er bloed aan de handen van cocaïnegebruikers?
Gevoeliger voor misbruik
Eenmaal terug in Nederland kon Laura twee dingen concluderen: “Ten eerste moet drugs uit de taboesfeer komen. We moeten er openlijk over kunnen praten, zodat we de vraag – of wij verantwoordelijk zijn voor de ellende in de drugswereld – oprecht met elkaar kunnen bespreken. Doordat drugsgebruikers nu als ‘fout’ worden bestempeld en de regering nog harder wilt gaan optreden, kan dit gesprek niet gevoerd worden.
Een jointje roken blijkt helemaal niet zo goed voor het milieu
Daarnaast is gebleken dat het drugsgebruik onder jongeren in de coronacrisis omhoog is gegaan en dat er steeds minder open over gepraat wordt. Omdat de clubs dicht zijn, doen ze het alleen thuis en willen ze het verbloemen voor de omgeving.
Ik denk dat dit een formule is voor het verkrijgen van een verslaving, omdat je niet eerlijk kunt zijn naar jezelf en je omgeving. Als je het stiekem gaat doen, ben je misschien eerder gevoeliger voor het misbruiken van drugs,” aldus Laura.
Politiek falen
Haar tweede conclusie van het meedoen aan The Cocaine Trail was dat de ‘war on drugs’ een enorm groot politiek probleem is, maar waar niet zo veel aan gedaan kan worden. Laura: “Er wordt zo ontzettend veel geld in gestoken, alleen al door Nederland 4,5 miljard euro! Ik denk dat als we nu een drugsbeleid gaan omarmen waar we de gebruiker strafbaar maken, dat we nóg meer geld gaan stoppen in dit probleem. En dat leidt af van het werkelijke probleem, namelijk politiek falen.”
Volgens Laura is er maar één oplossing en dat is dat we het gesprek rondom drugsgebruik normaliseren. “Ik ben me ervan bewust het niet voor iedereen even makkelijk is vrij over drugs te praten. Maar als we het met z’n allen bespreekbaar maken en niemand meer bang hoeft te zijn voor de consquenties die eraan vast zitten, dan lossen we een hoop problemen op.”
High Human worden
Durf jij, net als Laura, openlijk te spreken over je drugsgebruik? Sta dan op en help mee om het taboe te doorbreken. Daarmee kunnen we een meer eerlijke samenleving creëren, waarin schaamte verleden tijd is. Waarin we een inhoudelijke en gegronde dialoog kunnen voeren, met mensen die echte verhalen vertellen. Goed of slecht.
Je kunt je hier aanmelden als je ook High Human wilt worden en deel uit wilt maken van een netwerk van gelijkgestemden.