Redactie
Redactie Liefde & Seks 18 jun 2019
Leestijd: 5 minuten

Op zoek naar de ware? Onthoud dit: saai is goed

Er zijn twee soorten mensen. Veilig gehechte en onveilig gehechte. De eerste groep voelt zich al veilig vanaf hun babytijd. Hun ouders waren er voor ze als ze hen nodig hadden. En eenmaal volwassen hadden ze geleerd dat ze de mensen in de buitenwereld kunnen vertrouwen. En nog belangrijker, ze kunnen op zichzelf vertrouwen. Ze zijn niet bang voor commitment of afhankelijkheid. Voelen ze nabijheid, dan zoeken ze alleen maar nog meer nabijheid. Ze beschouwen een relatie als een groot geluk. Onveilig gehechte mensen hebben al heel jong geleerd dat volwassen verzorgers onbetrouwbaar kunnen zijn. Ze zijn in de steek gelaten, verwaarloosd, gekwetst of gewoon heel onhandig opgevoed.

Onveilige hechting explained

Onveilig gehechte mensen zijn onder te verdelen in twee types:

Angstig gehechten

Meer dan de helft van die onveilig gehechte mensen is daardoor zo angstig geworden, dat ze zich vastklampen aan anderen. Ze zijn kwetsbaar en voelen zich kwetsbaar. Je zou kunnen zeggen dat ze een chronische verlatingsangst hebben. Misschien zijn ze in hun leven zo vaak in de steek gelaten, dat ze verwachten dat dat weer gebeurt.

Vermijdend gehechten

Het andere deel van die groep – minder dan de helft – is vermijdend onveilig gehecht. Vermijders kunnen het zelf wel, denken ze. Ze zijn bang om zich te binden, bang voor intimiteit en hebben vaak een onrealistisch romantische kijk op hoe een relatie zou moeten zijn.

Vermijders zijn ook vaak wantrouwig en hechten veel waarde aan hun onafhankelijkheid. Ze hebben er moeite mee om over hun gevoelens of over de relatie te praten en zenden vaak gemengde boodschappen uit.

Never a dull moment

Het is belangrijk om te weten dat onder al die hechttingsstijlen mensen zitten die niets liever willen dat er van hen gehouden wordt. De angstig gehechte maakt dat duidelijk door te zeggen: hou van mij, laat me niet alleen! De vermijder zegt niks, maar laat blijken dat hij zo sterk is dat hij niemand nodig heeft.

Lees ook: Waarom je na je dertigste nooit de ware bij het uitgaan tegenkomt

Dat drama en die onvoorspelbaarheid is ook leuk. Never a dull moment, zeg maar. En als je zelf onveilig bent gehecht, dan herken je dat onvoorspelbare en dramatische gedrag ook. Je voelt je gek genoeg veilig met iemand die ook niet veilig is gehecht, omdat je iets van jezelf erin herkent.

Onderzoek naar hechtingsstijlen

Naar schatting is de helft van de mensen veilig gehecht. Deze veilig gehechte mensen zijn betrouwbaar, consequent, communiceren goed, stellen hun vrienden en familie al in een vroeg stadium aan je voor en kunnen tijdens ruzies compromissen bereiken en geven spontaan uiting aan hun gevoelens voor jou. Dat is fijn, maar ook een beetje saai.

Must read: Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl

De Amerikaans-Israelische psychologen Amir Levine en Rachel Heller deden onderzoek naar hechtingsstijlen in relaties en schreven er een boek over dat in Nederland vertaald werd als Verbonden – hechting & liefde. Daarin beschrijven ze hoe ze hun buurvrouw Lucy probeerden te koppelen aan hun kennis Rick.

Rick was 10 jaar samen geweest met zijn vriendin en was, nadat ze hem had verlaten, op zoek naar een nieuwe liefde. Hij was bezig met zijn artsenopleiding, zag er goed uit, was sportief, was stabiel en kwam uit een welvarend, hoogopgeleid gezin.

Een voorbeeld onder de loep

Lucy en Rick gingen op een date. Lucy vond hem knap en aardig, maar vanaf het eerste moment wist ze dat ze nooit verliefd op hem zou worden. Ze vond hem saai. De psychologen begrepen er niets van.

Tip: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Rick en Lucy leken een perfecte match. Maar waar ze op dat moment nog geen rekening mee hadden gehouden, was dat Rick als extreem veilig gehechte man helemaal niet aantrekkelijk was voor de angstig gehechte Lucy.

Hoe dan?

Terugkijkend begrepen Levin en Heller het wel:

‘Als jij angstig bent, gebeurt er als je een veilig iemand ontmoet precies het omgekeerde van wat er gebeurt als je een vermijdend iemand ontmoet. De boodschappen die de veilige persoon uitzendt zijn eerlijk, direct en consistent.

Veilige mensen zijn niet bang voor intimiteit en weten dat ze de liefde waard zijn. Ze willen niet om de hete brei heen draaien en doen alsof ze lastig te strikken zijn.’ Ze spelen geen spelletjes. Iemand die angstig gehecht is, ervaart dat als saai.

Die is zo gewend dat er gedoe is, dat je moet vechten om de liefde van die ander te krijgen, dat de conclusie bijna vanzelf is dat dit dus niet de ware kan zijn.

Saai is goed

Het werd niks tussen Lucy en Rick. Rick vond een andere vrouw, trouwde, kreeg kinderen met haar en leefde in ieder geval in de 20 jaar erna nog gelukkig. Lucy vond een partner die geen kans voorbij liet gaan om haar te kleineren of belachelijk te maken.

Tip: Dit is het beste ingrediënt voor een langdurige liefdesrelatie

Na een lange problematische relatie verliet ze hem (of hij haar) en vond ze iemand die net zo stabiel en veilig gehecht was als Rick. Dat het zo afliep is volgens Levine en Heller geen toeval. ‘Een dergelijke goede afloop is voor iedereen mogelijk. De truc is om niet verslingerd te raken aan de ups en downs.’

Onthoud: saai is goed.

Meer lezen over ware liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️