Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Duurzaamheid 11 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

De oogst uit eigen moestuin bewaren? Zo doe je dat

Een eigen moestuin aanleggen is één ding, hoe je vervolgens alles uit deze moestuin haalt is het volgende. Gelukkig valt er heel wat te leren en delen op het gebied van zaaien, oogsten, bewaren en fermenteren. Want met jouw verse groenten, fruit en kruiden wil je natuurlijk zo lang mogelijk doen.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het zaaien in jouw tuin of zelfs op jouw balkon! Maar wanneer de tijd rijp is, is deze ook echt rijp. Vaak is alles tegelijk klaar en heb je te veel om op te eten. Weggooien is zonde, dus daarom bundelt Rian Nix-Gommeren haar kennis in het boek: ‘Oogsten & Bewaren, leer fermenteren‘, een handige guide die je erbij wilt pakken als alles geoogst kan worden.

In het boek vind je tips om zelf jam, pesto, chutney, salsa, sap of zelfs likeur te maken met alles wat er in de tuin te vinden is. Hier komen geen kunstmatige producten aan te pas! Hoe mooi is dat?

Oogst uit de moestuin bewaren

Van huis uit weten mensen die vroeger een moestuin hadden, dat veel groenten en kruiden in de vriezer terecht kwamen. Dat kan. Alleen kan er nog zoveel meer met die kraakverse producten! Op deze manier haal je het meeste uit jouw oogst en komt de overdaad aan appels of andijvie goed terecht.

Schoonmaken voor inmaken

Om te beginnen wil je jouw keukengerei en de potjes waar je alles in gaat bewaren, goed schoonmaken. Dit kun je doen met heet sodawater, alleen zo wordt alles écht goed schoon voor het inmaken van bijvoorbeeld jam of limonade. Anders kun je jouw zelfgemaakte product alsnog niet lang bewaren.

In het boek staat een stappenplan hoe je dit goed kunt doen, je hebt in ieder geval vijf eetlepels soda nodig om toe te voegen aan water van minstens zestig graden. Dit doe je bij elkaar in een afwasbak en vervolgens laat je het twintig minuten weken. Vergeet niet om alles goed af te spoelen!

Wat is inmaken eigenlijk?

Inmaken is een manier om verse producten langer te bewaren in luchtdichte potten of flessen. Dit doe je door er zout, suiker of azijn aan toe te voegen.

Jam maken: doe je door fruit te koken met suiker tot het een gelei-achtige substantie wordt. Om de jam te binden is er pectine nodig, dit zit van nature in pruimen of appels, maar veel minder in aardbeien of perziken. In het boek staat precies uitgelegd hoe je pectine kunt opwekken op een natuurlijke manier door bijvoorbeeld citroen toe te voegen. Als je uiteindelijk een gebonden jam het, kun je het bewaren in een pot.

Chutney maken: kan met fruit én groenten. Behalve suiker, voeg je voor een chutney vaak ook azijn en andere specerijen toe voor meer pit.

Pesto maken: doe je door kruiden of groene groenten te mengen met noten, (vegan) kaas en olijfolie. Dit meng je met een blender of vijzel tot een pasta. Basilicum wordt het vaakst gebruikt, maar ook munt of peterselie smaken goed!

Limonade maken: doe je door het fruit met water en suiker te mengen en daarvoor heb je een stoomextractor nodig. Dit is een moderne versie van drie op elkaar gestapelde pannen.

Likeur maken: heeft natuurlijk als extra toevoeging alcohol! Samen met vruchten, kruiden of specerijen brouw je zo jouw eigen drankje.

Fermenteren: is een manier om producten te bewaren aan de hand van natuurlijke micro-organismen. Het is hartstikke gezond! Denk aan zuurkool of kimchi. De meeste groenten fermenteren door er zout aan toe te voegen omdat de ‘slechte’ bacteriën uitgeschakeld worden. De goede melkzuurbacterie houdt wel van zout, waardoor de zuurgraad daalt. Dit is de basis van fermenteren, maar er valt nog zoveel meer over te leren!

Ben jij benieuwd naar een complete handleiding om alles, maar dan ook alles te bewaren? Dan is dit boek jouw bijbel! En hoe leuk is het om na het verwerkingsproces jouw eigen jam of chutney te serveren?

Je kunt zelfs limonade maken om jouw mocktails een upgrade te geven!

Oogsten bewaren en fermenteren
Beeld via uitgeverij SNOR

Het boek is te koop voor €20 via Bol.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️