Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 31 jul 2024
Leestijd: 5 minuten

Bianca: ‘Mijn oogmigraine heeft ervoor gezorgd dat ik dingen anders zie’

Bianca van Elp is spreker en veranderaar met een achtergrond in Change Management. Ze overwon chronische oogmigraine, die vijftien (!) jaar duurde. Een lange periode vol pijn en onzekerheid, maar ze liet zich niet uit het veld slaan. Sterker nog, ze ontwikkelde een eigen visie op leiderschap en welzijn en verweeft dit nu met de principes van Ashtanga Yoga om een unieke kijk op modern ondernemerschap te bieden.

“Mijn ervaring met oogmigraine heeft mijn wereldbeeld compleet veranderd. Vele jaren lang dacht ik dat mijn hoofdpijn en migraine het gevolg waren van stress en spanningshoofdpijn, zoals talloze experts me vertelden”, deelt Bianca met BEDROCK.

“Na vijftien jaar zoeken, ontdekte ik echter dat ik een zeldzame oogafwijking had. Dankzij medische lenzen ben ik nu volledig genezen van de hoofdpijn en migraine. Deze strijd heeft me geleerd om te luisteren naar mijn eigen stem, ongeacht wat anderen zeggen.

Oogmigraine: van overleven naar leven

Het loslaten van conditioneringen en meningen van anderen heeft me vrijheid en geluk gebracht. Deze reis is de inspiratie geweest voor mijn bedrijfsnaam ‘Met Blauwe Ogen’. Het belangrijkste wat telt, is dat ik gelukkig ben en naar mezelf luister, naar dat innerlijke stemmetje.

Het belang van mijn innerlijke stem

Zonder mijn achtergrond met oogmigraine, had ik absoluut niet gestaan waar ik nu sta. Dus ik kan ondertussen zelfs wat dankbaarheid voelen voor de jaren dat ik mij ongezien en ongehoord voelde. Dat ik mijn eigen stem verloren was. Ik neem mijn innerlijke stem nu enorm serieus. Deze stem zei me twee jaar geleden dat ik op mijn dertigste wilde beginnen met ondernemen.

Ik had geen idee waarom, maar ik heb ernaar geluisterd. Het bleek een magische keuze te zijn. Vlak voordat ik eenendertig werd (in de avond) schreef ik mezelf overdag in op mijn verjaardag. Ik heb mezelf het ondernemerschap cadeau gedaan. Nu doe ik weer wat ik als kind graag deed: bezig zijn met zelfexpressie en creativiteit. Als kind stond ik al op podia tijdens playbackshows en toneelstukken en nu heb ik mijn eigen keynote, maar vooral mijn eigen stem weer gevonden.

Ashtanga Yoga en ondernemen

Ashtanga yoga helpt me enorm bij het ondernemen. Het brengt me in verbinding met mezelf, houdt me in flow en in sync. De oosterse filosofieën, zoals het belang van ademhaling fungeren als een anker voor mij. Deze filosofieën heb ik ook opgenomen in mijn keynote ‘Door welke lens kijk jij naar de wereld’. Ik zie steeds meer in dat wij in de Westerse maatschappij meer mogen loslaten waarvan we dachten dat het ons gelukkig maakte. Denk aan materialisme dat meer een vlucht is en een externe factor dan naar binnen te kijken. De weg naar binnen is zoveel krachtiger. En ja, die weg kan best wel confronterend zijn.

De sprong wagen

Voor degenen die nog twijfelen om de sprong te wagen: durf kwetsbaar te zijn en vertrouw op je eigen pad. Het accepteren van onzekerheid en het leren van afwijzingen zijn cruciale stappen naar groei en succes. Blijf trouw aan jezelf en geloof in je intuïtie, want die klopt altijd.

Vorig jaar meldde ik me out of the blue aan voor een retraite. Ik ging er onbevangen in en maakte een ademreis, plantmedicijnreis, zweethut en ijsbad mee. Dat gaf me veel antwoorden en het inzicht dat alle antwoorden al in mezelf zitten. Kijk naar wat bij jou past en probeer te achterhalen wat je tegenhoudt.

Grootste fail

Mijn grootste fail is me conformeren aan wat de maatschappij van me verwacht. Door de gezondheidsmolen van vijftien jaar die ik had tijdens mijn oogmigraine, heb ik geleerd dat mijn eigen intuïtie vaak juist is. Ik ben daardoor meer wars geworden van ‘experts’ en heb een hekel gekregen aan hiërarchie. Vorig jaar ontdekte ik via Human Design dat ik een zeldzame reflector ben, wat betekent dat ik dingen anders zie en doe. Dat mag ik uitdragen. Het is een uitdagende rol met veel teleurstellingen, maar ik wil steeds meer die spiegel belichamen.

Fabel of feit: Geld nodig om geld te maken

Ik geloof dat we wel een beetje geld nodig hebben, want we leven op aarde waar je geld nodig hebt voor je primaire behoeften. Veiligheid en basisbehoeften zijn essentieel voor maximale ontplooiing en ontwikkeling. Verder is het een fabel dat je veel geld nodig hebt om succesvol te zijn. Het draait om je mindset: creativiteit, doorzettingsvermogen en bereidheid om risico’s te nemen zijn vaak belangrijker dan geld.

Mijn eigen ervaring na de oogmigraine laat zien dat met de juiste mindset en strategieën, je zonder grote financiële middelen toch succesvol kunt zijn. Onlangs volgde ik een cursus van José Silva’s gedachtegoed, wat me zoveel inzichten gaf om mijn ware potentieel te benutten. We zijn krachtige wezens en het draait om geloven en vertrouwen. Zoals in mijn communicatie met mijn kat Salvador, waar mijn mind soms mee aan de haal gaat en wat uiteindelijk neerkomt op vertrouwen en geloof.

Migraine? Dit is hoe het je slaappatroon beïnvloedt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️