Hoe onzekerheid jouw carrière kan saboteren (zonder dat je het doorhebt)
Onzekerheid is als een onzichtbare rem voor jouw carrière: je voelt het misschien niet altijd bewust, maar het vertraagt je groei en succes. Misschien twijfel je regelmatig of je wel op het juiste carrièrepad zit of vraag je je af waarom je niet sneller groeit. Het gevoel van ‘ik moet meer doen, ik moet beter zijn’ kan je in een fase van stagnatie brengen. Ondertussen lijkt het alsof iedereen om je heen het allemaal wel voor elkaar heeft, mede door de wereld die we zien via social media.
Laten we eens kijken hoe deze onzekerheid je carrière saboteert en wat je kunt doen om de regie terug te nemen. Karina Klaassen is de oprichter van Happibuzz en een toonaangevend expert op het gebied van leiderschap en organisatiegeluk. Met meer dan 30 jaar ervaring in multinationale en multiculturele bedrijven, waaronder verschillende managementrollen bij Unilever, heeft Karina een schat aan praktijkervaring die zij moeiteloos weet te combineren met wetenschappelijke inzichten.
Deze unieke combinatie maakt haar een veelgevraagde spreker en trainer voor bedrijven die streven naar meer welzijn en betere prestaties. Vandaag deelt ze met de BEDROCK lezers alles over onzekerheid op carrière gebied.
Hoe onzekerheid zich manifesteert op de werkvloer
Onzekerheid kan op veel manieren naar voren komen, vaak subtiel, maar met grote gevolgen. Hier zijn een paar herkenbare voorbeelden:
1. Je twijfelt aan je carrièrepad
Soms vraag je je af: ‘Is dit wel de juiste weg voor mij?’ of ‘Waarom ben ik nog niet waar ik wil zijn?’. Deze onzekerheid over je keuzes kan je het gevoel geven dat je achterloopt of faalt. De druk om te voldoen aan verwachtingen (van jezelf of anderen) wordt steeds groter. Maar de waarheid is: er bestaat geen perfecte route. Iedereen heeft zijn eigen groeiproces, en wat voor de één snel voelt, kan voor een ander vertragen.
Practical Tip: Geef jezelf de ruimte om je eigen pad te ontdekken. Focus op wat jou gelukkig maakt en wat voor jou betekenisvol is, zonder je te laten leiden door het tempo van anderen. Door kleine doelen te stellen en je successen te vieren, bouw je vertrouwen in je eigen proces en verdwijnt onzekerheid over jouw carrière steeds meer naar de achtergrond.
2. Je voelt de druk om te presteren
In een tijdperk waarin social media vol staat met successen en schijnbaar perfecte levens, is het moeilijk om niet in vergelijkingen te vervallen. ‘Zij heeft die promotie al binnen, waarom ik niet?’, ‘Haar leven ziet er geweldig uit, wat doe ik verkeerd?’ Dit soort gedachten kunnen leiden tot een gevoel van minderwaardigheid, omdat je jezelf meet aan een onrealistische standaard. Wat je niet ziet, is dat iedereen worstelt, ook al laten ze dat niet zien.
Practical Tip: Wees je bewust van de filterbubbel waarin je leeft. Het leven van anderen lijkt misschien perfect online, maar je kent het volledige verhaal niet. Focus op je eigen groei en omarm de dingen die je wél hebt bereikt. Onthoud dat je reis uniek is en dat vergelijken je niet verder helpt, maar je juist klein houdt.
3. De zoektocht naar balans tussen werk en privé
Veel mensen zoeken naar die magische balans tussen persoonlijke ontwikkeling, carrière en een sociaal leven, maar het kan voelen alsof je continu tegen een muur aanloopt. De druk om overal goed in te zijn kan ervoor zorgen dat je jezelf voorbijloopt, wat zelfs kan leiden tot een burn-out. Vooral als je probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen en ondertussen je eigen wensen en behoeften negeert.
Practical Tip: Balans vinden begint bij het leren nee zeggen en prioriteiten stellen. Wat is voor jou op dit moment het belangrijkste? Voel aan wanneer je rust nodig hebt en gun jezelf de ruimte om even een stap terug te doen. Een burn-out ontstaat niet door stress, maar doordat we niet weten hoe we moeten ontspannen. Door bewust te kiezen waar je je tijd en energie aan besteedt, kun je zowel professioneel als persoonlijk groeien, zonder je gezondheid op het spel te zetten.
4. Zelfliefde en zelfvertrouwen vinden
De druk om aan bepaalde standaarden te voldoen — of het nu gaat om uiterlijk, prestaties of succes — maakt het vaak moeilijk om echt van jezelf te houden. Dit leidt tot een constante zoektocht naar bevestiging van buitenaf, terwijl het juist zo belangrijk is om die bevestiging in jezelf te vinden. Zonder zelfliefde is het moeilijk om echt zelfvertrouwen op te bouwen.
Practical Tip: Zelfliefde begint bij het accepteren van je imperfecties en het waarderen van wie je bent, los van wat je hebt bereikt of hoe je eruitziet. Dit betekent dat je jezelf de ruimte geeft om te groeien en te leren, zonder constant te oordelen. Probeer dagelijks momenten van zelfreflectie in te bouwen waarin je jezelf complimenteert voor wat je hebt gedaan, hoe klein het ook lijkt.
5. Je voelt de druk om authentiek te zijn, maar vindt het lastig
In een wereld vol verwachtingen en normen kan het moeilijk zijn om trouw te blijven aan jezelf. Je wilt doen wat goed voelt voor jou, maar tegelijkertijd voel je de druk om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij—of dat nu gaat over carrière, persoonlijke groei, of het milieu. Dit innerlijke conflict kan ervoor zorgen dat je jezelf verliest in wat je denkt dat anderen van je verwachten, in plaats van wat jij echt wilt.
Practical Tip: Authenticiteit begint bij jezelf afvragen: ‘Wat wil ik echt?’. Neem de tijd om te ontdekken wat jouw waarden zijn en waar je energie van krijgt. Zodra je je eigen pad volgt, zul je merken dat je minder bezig bent met wat anderen van je verwachten en meer in lijn leeft met wie je echt bent.
Onzekerheid op carrière gebied doorbreken
Veel van deze onzekerheden komen voort uit beperkende overtuigingen, zoals ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik moet perfect zijn om succesvol te zijn’. Deze overtuigingen voelen vaak waar omdat ze diep geworteld zijn in onze ervaringen en wat we van jongs af aan hebben meegekregen.
Practical Tip: Begin met het herkennen van deze overtuigingen en stel jezelf vragen zoals: ‘Waar komt deze gedachte vandaan?’ en ‘Is dit echt waar?’. Door je overtuigingen uit te dagen, creëer je ruimte voor nieuwe, positieve gedachten die je ondersteunen in plaats van belemmeren.
Van onzekerheid naar kracht
Het pad van onzekerheid naar zelfvertrouwen is een reis, geen eindbestemming. Het vraagt om geduld, zelfreflectie en actie. Door stap voor stap je onzekerheden aan te pakken, je beperkende overtuigingen te doorbreken en je zichtbaarheid te vergroten, kom je dichter bij de krachtige versie van jezelf die je verdient te zijn.
Ben je klaar om die stap te zetten? In mijn boek Mind Your Confidence, Mind Your Business deel ik de 7-stappen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Vol met praktische tips, oefeningen en inzichten die je helpen om vanuit kracht en vertrouwen te handelen.
Meer geluk na een burn-out
Karina’s persoonlijke zoektocht naar geluk en welzijn begon na een burn-out, waardoor zij het belang van veerkracht en stressbeheersing ontdekte. Sindsdien is het haar missie om organisaties en individuen te begeleiden in het herontdekken van hun eigen kracht en potentieel. Ze geeft levendige en praktische presentaties en trainingen, onder andere over:
- Werkgeluk (MBA in Organisational Happiness)
- Psychologische Veiligheid
- Authentiek Leiderschap
- Zelfvertrouwen op het werk
- Veerkracht
- De 7 Breinwetten
Karina is niet alleen een ervaren spreker en coach, maar ook auteur van het boek ‘Mind Your Confidence, Mind Your Business: The 7-Step Gateway to Happiness and Success‘. In dit boek deelt ze haar uitgebreide praktijkervaring, diepgaande inzichten en wetenschappelijk onderbouwde methoden om zelfvertrouwen op te bouwen en succes te behalen, zowel in het privéleven als op professioneel vlak.
Naast haar certificeringen als Chief Happiness Officer, Happiness Coach en Heart-Coherence Trainer, is Karina gecertificeerd facilitator van de Energy Codes en heeft ze een MBA in Organisational Happiness. Haar trainingsstijl is hands-on en gericht op direct toepasbare inzichten die direct impact hebben op het welzijn en de prestaties van teams en organisaties.
Haar kracht ligt in haar vermogen om complexe concepten op een toegankelijke en inspirerende manier over te brengen, altijd met energie en charme. Karina begrijpt de uitdagingen waar bedrijven voor staan en biedt maatwerk oplossingen die passen bij de specifieke behoeften van iedere organisatie. Haar doel is simpel: het bevorderen van geluk en veerkracht, zodat organisaties en individuen kunnen floreren. Daarmee is onzekerheid op carrière gebied verleden tijd.
Lees ook hoe chronische stress je onzeker maakt.
5 generaties op de werkvloer: hoe kun je het laten werken? Tips van een carrière-expert