Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 25 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Als iemand zich onvolwassen gedraagt ligt bijna altijd aan deze twee redenen

Misschien ken (of ben) jij iemand die een erg kort lontje heeft of nogal overdreven kan reageren op onverwachte situaties. We vinden het allemaal makkelijk om dit soort mensen meteen te bestempelen als driftkikker of drama queen. Maar, volgens filosoof Alain de Botton, valt dit soort gedrag eigenlijk onder de noemer onvolwassen. En dit onvolwassen gedrag kent bijna altijd maar twee redenen.

De Botton vertelt dat de twee redenen een laag gevoel van eigenwaarde en weinig vertrouwen in anderen zijn. Deze twee dynamieken zijn vaak al in de kindertijd ontstaan en kunnen zich op latere leeftijd op verschillende onvolwassen manieren uiten. Hoe zit dat?

Gebrekkige opvoeding

Nadat je bent geboren, leer je als kind alles voor het eerst. Je leert lopen, praten en je komt erachter wat je wel en niet lekker vindt. Ook leer je voor het eerst om jezelf te waarderen. Maar omdat je als kind alles kopieert, ben jij pas in staat jezelf te waarderen als iemand anders dat eerst heeft gedaan.

Vaak zijn het ouders of verzorgers die met hun liefde en enthousiasme aan jou laten zien dat ze jou waarderen. Daardoor leer je dus als kind ook om jezelf te waarderen. In je jongere jaren leer je ook van je ouders dat je op momenten van crisis (of als anderen gemeen tegen jou doen) je nog steeds op een liefdevolle manier tegen jezelf moet praten.

https://www.bedrock.nl/kinderen-gelukkig-opvoeden/

Heb je een gebrekkige opvoeding gehad? Of konden je ouders om bepaalde redenen de liefde niet aan je geven die jij als kind nodig had? Dan is het een stuk moeilijker voor je om zelfliefde en waardering voor jezelf te hebben. Je hebt het immers nooit van je ouders geleerd.

Leren vertrouwen in kindertijd

Ook het vertrouwen in anderen ontwikkel je voor het eerst in je kindertijd. Dat is namelijk het moment waarop je je eerste vertrouwensbanden aangaat. In de meeste gevallen zijn dit de relaties met je ouders. Wanneer je deze op een veilige manier kan aangaan, leer je als kind dat andere mensen je niet snel in de steek zullen laten en dat je anderen dus kunt vertrouwen.

Een warm nest voor je kinderen maken doe je zo (ook als je net gescheiden bent)

Heb je geen veilige hechting gehad, bijvoorbeeld doordat je ouders je fysiek of mentaal mishandelden, dan vind je het later in je leven lastig om mensen te vertrouwen. Hierdoor kan er ook verlatingsangst of bindingsangst ontstaan.

Onvolwassen gedrag

Een laag gevoel van eigenwaarde en weinig vertrouwen van anderen zijn dus al in de kindertijd ontstaan. Op een latere leeftijd kunnen deze twee dynamieken zich in bepaald onvolwassen gedrag uiten.

Een laag gevoel van eigenwaarde herken je bij iemand aan de volgende eigenschappen:

  • Slecht tegen kritiek kunnen.
  • Niet op een rustige manier kunnen uitleggen dat je het oneens met iemand bent.
  • Constante angst dat andere mensen je haten of niet leuk genoeg vinden.
  • Gevoel dat er altijd nare ervaringen op je staan te wachten (ook als het nu goed gaat).
  • Lastig vinden om je ware zelf te laten zien.
  • Gevoel hebben dat andere mensen zich niet interesseren in wat je echt denkt.
  • Gebrek aan creativiteit en originaliteit.
  • Snel in de verdediging schieten
  • Overdreven arrogant zijn om zo je kwetsbaarheid te verbergen.

Het hebben van weinig vertrouwen in anderen herken je bij iemand aan de volgende eigenschappen:

  • Moeilijk mensen kunnen vertrouwen die je willen helpen.
  • Moeite hebben om aan andere mensen te vertellen wat je voelt, denkt of vindt.
  • Angst dat anderen ons gaan verlaten of bedriegen.
  • Angst dat andere mensen tegen ons in de aanval schieten.
  • Gevoel dat mensen je vroeg of laat in steek zullen laten.

3 wegen naar meer volwassenheid

Hoe de relaties in de kindertijd met je ouders zijn geweest, vormt dus een basis voor hoe je later naar anderen en naar jezelf kijkt. Wanneer een gebrekkige opvoeding hebt gehad, mis je vaak een gevoel van zelfwaarde en vertrouwen in anderen wat kan leiden tot onvolwassen gedrag. In lastige situaties voel je je dan snel weer het innerlijke gekwetste kind.

Je kunt je kindertijd niet terugdraaien, maar er zijn wel 3 manieren om met je ervaringen te leren leven en er kracht uit te halen.

1. Begrijp het verleden

Het liefst blijven we met onze gedachtes ver van de pijnlijke herinneringen uit het verleden. Toch is het goed om erover na te denken en te reflecteren.

Wat is er allemaal gebeurd en waarom? Hoe is mijn huidige onvolwassen gedrag een spiegel van gebeurtenissen uit mijn kindertijd? Hoe kan ik mijn mindere kanten omzetten in een kracht? Het beantwoorden van deze vragen zal helpen het verleden te accepteren en achter je te kunnen laten.

2. Wees open over je ervaringen

Deel je ervaringen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij begrijpen jou en samen kan je naar manieren kijken om ermee te leven, zo steun je elkaar.

Soms zullen mensen je onvolwassen gedrag volledig afkeuren. Wees dan open en vertel waar het vandaan komt. Dit is natuurlijk geen excuus voor het gedrag, maar het kan een mooie ingang zijn om een open en eerlijk gesprek te voeren.

3. Ga nieuwe relaties aan

Voor iemand die moeite heeft met andere mensen te vertrouwen is dit een lastige, maar wel heel erg belangrijk. Ondanks dat je de liefde misschien bij je ouders gemist hebt, komen er hoe dan ook anderen (lovers of vrienden) in je leven die jou 100 procent lief willen hebben.

Probeer deze relaties aan te gaan, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Het zal je meer vertrouwen geven en laten zien dat heus niet alle mensen slecht zijn.

Opgevoed door één ouder? Welke invloed dat kan hebben op je hechtingsstijl

Iedereen gedraagt zich in meer of mindere mate wel eens onvolwassen. Ga eens bij jezelf na waar dit vandaan komt. We moeten nog ons hele leven met onszelf doen, dus een beetje zelfreflectie op zijn tijd kan daarom nooit kwaad.

Check hier de video die ons geïnspireerd heeft:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️