Tekenen dat je met een onveilige partner samen bent
Een onveilige partner kies je niet bewust, vaak heb je in het begin helemaal niet door dat jouw liefde geen goede basis voor jou vormt. De eerste scheurtjes sluipen pas op een later moment in de relatie en dan vergt het heel wat moed om los te komen van een onveilige partner.
Toch heeft een relatie met een onveilige partner meer na- dan voordelen. In een onveilige relatie kun je jezelf helemaal verliezen. Iemand die niet goed voor jou is, slurpt energie en veroorzaakt stress. Mensen die in een onveilige relatie belanden, hebben vaak moeite om hier uit los te komen, juist omdat de relatie niet stabiel en zeker is. Een onveilige partner weet precies wat hij of zij moet zeggen om iemand aan zich te binden.
6x signalen van een onveilige partner
Merk je dat je jezelf niet meer bent en dat je ongelukkig bent in jouw relatie? Deze zes signalen wijzen op een onveilige partner.
1. Defensief gedrag
Iemand die altijd defensief reageert, zorgt ervoor dat jij jezelf niet durft uit te spreken. Er komt altijd een weerwoord en er wordt niet Ă©cht naar je geluisterd. Wanneer iemand defensief is, wordt het ook moeilijk om gevoelens te delen. Want een onveilige partner betrekt jouw gevoelens altijd op zichzelf. Bijvoorbeeld: jij ervaart stress, hij of zij voelt zichzelf meteen de oorzaak. Of je zegt: âIk vind het zo chaotisch in huisâ en krijgt meteen terug: âDat komt zeker allemaal door mijâ. Er wordt niet samen gezocht naar een oplossing.
2. Altijd gelijk hebben
En jij hebt in dit geval altijd ongelijk. Iemand die altijd gelijk wil hebben is extreem vermoeiend en gaat soms ver om zijn of haar gelijk te bewijzen. Daarvoor worden onnodige argumenten en onwaarheden uit de kast getrokken.
3. Smeken om vergeving
Wanneer iemand constant om vergeving vraagt, maar vervolgens gewoon doorgaat met toxic gedrag, is het excuus niet welgemeend. Je blijft hopen op verbetering, maar de praktijk zal leren dat jouw partner helemaal niet gaat veranderen.
4. Over grenzen heengaan
Iedereen heeft grenzen, maar een onveilige partner accepteert deze niet. Grenzen zijn er om jouw normen en waarden te beschermen, om kalmte te bewaren en om prioriteiten te kunnen stellen. Als je over jouw eigen grenzen heen gaat, kan dat grote gevolgen hebben en zelfs leiden tot een burn-out. Je bent eigenlijk altijd bezig met het pleasen van de onveilige partner waardoor je jezelf totaal verliest.
5. Controle en opdrachten
Een onveilige partner wil dwangmatig de controle houden over jouw leven. Dit betekent dat hij of zij wil weten waar je bent, wat je doet en met wie. Dit controlerende gedrag kan ver gaan. Misschien gebeurt het via het lezen van jouw persoonlijke berichten. Of doet jouw partner extreem veel navraag bij vrienden en vriendinnen wat jullie gedaan hebben. In extreme gevallen word je gevolgd of zeg maar gerust: gestalkt.
6. Jou de schuld geven van alle relatieproblemen
Er zit een grote kern van waarheid in de uitspraak: twee vechten twee schuld. In een onveilige relatie krijg je het gevoel dat het jouw schuld is, terwijl alle mot feitelijk gezien door jouw partner komt. Hij of zij zal je (ook onnodig) uit de tent lokken, zelfs als er niks aan de hand is. Achteraf krijg jij ĂĄltijd, hoe onredelijk ook, de schuld in jouw schoenen geschoven.