Margje Hoogland
Margje Hoogland Relatie 21 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom je hechtingsstijl zoveel invloed heeft op je relatie

De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt, zo verliefd zijn dat je bijna licht geeft en alleen nog maar bij die persoon wilt zijn. Toch loopt het soms op een andere manier dan dat je had gehoopt – zelfs al vindt de ander jou ook helemaal geweldig. De reden hiervoor is simpel maar ook complex: het kan komen door je hechtingsstijl. Als een van jullie te maken heeft met een onveilige hechting, dan heeft dat veel invloed op jullie relatie.

Gebrekkige sociale vaardigheden en negatieve ervaringen op liefdesgebied hebben ook veel invloed op je relatie. Toch laat onderzoek zien dat er een groot verband bestaat tussen de allereerste ervaringen met je ouders (vooral die met je moeder) en hoe je later om zult gaan met intimiteit.

Lees ook: Benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe de test

De relatie met je ouders

Een hechtingsstijl komt vanuit je jeugd en hoe je opgevoed bent door je ouders. Hoe je je aan je ouders hecht, heeft invloed op je latere relaties. Als je bijvoorbeeld enorm gehecht was en heel dichtbij je ouders stond als kind, dan zul je latere liefdesrelaties ook zo ervaren. Dit noemen we ook wel een veilige hechting.

Heb je bindingsangst, verlatingsangst of ben je veilig gehecht? Doe de test.

Was je jeugd turbulent en chaotisch, dan kun je onveilig gehecht zijn. Ruziënde ouders, ouders die er nooit waren en ouders met een verslaving zorgen bijvoorbeeld vaak voor een onveilige hechting. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat je als kind niet genoeg liefde heb ervaren. In latere relaties kunnen dan problemen ontstaan wanneer iemand te ‘dichtbij’ komt.

Verschillende vormen van onveilige hechting

Vaak worden hechtingsstijlen in 3 hoofdcategorieën ingedeeld: veilige hechting, angstige hechting en vermijdende hechting. Psyned noemt nog een vierde vorm van een onveilige hechting: de angstig vermijdende hechting.

Angstig-obsessief

Als je onvoorspelbare ouders had, die jou vaak aan je lot overlieten, ben je vaak angstig gehecht. Angstig gehechte mensen klampen zich vaak vast aan hun partner, hebben angst verlaten te worden en zijn snel jaloers. Ook hebben mensen met deze stijl de neiging om alles op zichzelf te betrekken en te overdrijven als er eens iets tegenzit.

Ze hebben soms zo veel steun en bevestiging nodig dat ze er niet voor hun partner zijn als deze persoon het nodig heeft. Dat maakt de relatie vaak eenzijdig.

Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl

Vermijdend

Heb je moeite met het uiten van gevoelens? Dan ben je waarschijnlijk vermijdend gehecht. Door afstandelijke ouders leerde je gevoelens niet te uiten omdat daar afwijzend op werd gereageerd. Hierdoor kan het zijn dat je nu weinig verwacht van de liefde, heel onafhankelijk bent en jezelf misschien wel hebt wijsgemaakt dat je helemaal geen liefde nodig hebt. Meestal zijn deze personen moeilijk te bereiken in de liefde.

Angstig-vermijdend

Je kunt door afstandelijke ouders niet alleen je vertrouwen in anderen kwijtraken, maar ook het vertrouwen in jezelf. Angstig-vermijdende mensen kunnen intens verlangen en zoeken naar liefde, maar geloven niet dat ze het waard zijn. Deze mensen raken snel verzeild in een relatiepatroon van aantrekken en afstoten. Het zijn vaak mensen die in knipperlichtrelaties terechtkomen.

Waarom het zoveel invloed heeft?

Hoe je vroeger behandeld bent als kind heeft dus veel impact op hoe je je later gedraagt in de liefde. Psycholoog, (relatie)therapeut Marcelino Lopez zegt daarover: ‘het zijn de omgangspatronen die je in je vroege jaren hebt aangeleerd die je meeneemt naar je volwassenheid. Ze zijn ingeworteld in je systeem en je onderbewustzijn. Mensen hechten zich aan een partner zoals ze dat in hun jeugd aan hun ouders hebben gedaan.’

Opgevoed door één ouder? Welke invloed dat kan hebben op je hechtingsstijl

Als je zelf merkt dat jouw hechtingsstijl veel invloed heeft op je relatie, dan kun je er gelukkig wel wat aan doen. Geef jezelf en je ouders niet de schuld van je onveilige hechting, maar leer om er meer begrip voor te hebben. Leer ook hoe je bewuster om kunt gaan met jouw verlangens en angsten. Door jezelf te accepteren en vertrouwen te hebben in een andere toekomst, kun je je toekomst positief veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️