Hoe ontwikkel je meer zelfdiscipline? (volgens de yogafilosofie)
Gezond eten, geen alcohol drinken, regelmatig naar de sportschool en iedere dag op tijd naar bed: klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Althans, voor veel mensen niet. Worstel jij met zelfdiscipline? Misschien kan de wijsheid van de yogafilosofie je een handje helpen.
Zelfdiscipline wordt hier namelijk gezien als een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt om je innerlijke kracht en bevlogenheid te vergroten.
Yama’s en niyama’s
In de yogafilosofie behoort zelfdiscipline tot een van de tien leefregels, die richting geven aan hoe je via je gedrag dichtbij jezelf kunt blijven. Ze noemen dit de yama’s en de niyama’s.
De 5 yama’s (waaronder compassie, eerlijkheid, niet stelen, zelfbeheersing en hebzuchtloosheid) gaan over hoe je op een goede manier met je omgeving kunt omgaan. De 5 niyama’s (zuiverheid, tevredenheid, zelfreflectie, overgave en zelfdiscipline) gaan over hoe je je innerlijke kracht kunt ontwikkelen.
Je ergens toe zetten
Deze leefregels zijn allemaal opgesteld om dichterbij je authentieke zelf te komen. Ben je wel eens zó enthousiast ergens over, dat je er helemaal in opgaat? Dat je de tijd vergeet en volledig in de flow zit? Je hebt plezier en krijgt er energie van. Op zo’n moment ben je bevlogen en dat voelt lekker.
Ben je een ochtendmens? Dan heb je meer discipline zegt dit onderzoek
Helaas kunnen we dit fijne gevoel niet elke dag ervaren. Soms heb je minder zin en moet je meer moeite doen om je ergens toe te zetten. Want door altijd de makkelijkste weg te kiezen, kom je er niet. Je kunt het zien als een gasfornuis dat je aan moet zetten om vuur te krijgen.
Het innerlijke vuur
Andersom geldt dat wanneer je innerlijke vuur brandt, je je gedreven voelt door dat wat voor jou belangrijk is. Het wordt dan makkelijker om discipline op te brengen, want je bent intrinsiek gemotiveerd. Dit wordt ook wel je purpose genoemd.
Laten we kijken wat je moet doen en hoe je de discipline kunt ontwikkelen die je nodig hebt om je innerlijke vuur aan te blijven wakkeren, zodat je kunt werken vanuit enthousiasme en inspiratie.
Tips om zelfdiscipline te ontwikkelen
Zelfdiscipline kun je vergelijken met een spier die je kunt trainen. Hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt. Het is daarvoor wel van belang dat je steeds een beetje verder uit je comfortzone gaat, zodat je steeds sterker wordt.
Zo vind jouw purpose ofwel jouw ultieme levensdoel (een psycholoog vertelt)
Auteur van het boek De Corporate Yogi Judith Manshanden geeft je 6 tips die kunnen helpen bij het ontwikkelen van meer zelfdiscipline om je doelen te behalen:
1. Besef wat zelfdiscipline je kan opleveren
Ga eens voor jezelf na hoeveel tijd en energie je verspilt door het uitstellen van taken. Deadlines die steeds dichterbij komen en daardoor meer stress opleveren. Uitstellen levert je niets dan ergernis en spanning op, terwijl je de taak daarna alsnog moet doen.
Door goed te beseffen wat zelfdiscipline je kan opleveren, wordt het vanzelf een aantrekkelijkere optie. Daarbij: vaak valt een taak meestal wel mee zodra je eraan begonnen bent.
2. Ga na of je het doel wel echt wilt behalen
Wanneer je regelmatig ergens aan begint en het vervolgens niet afmaakt, is het interessant om jezelf af te vragen of je het wel echt wilt. Is er misschien een externe factor, die maakt dat je het doel wilt behalen? Of verwacht je omgeving bepaalde dingen van je? Wanneer je niet intrinsiek gemotiveerd bent, zal het opbrengen van zelfdiscipline je niet makkelijk afgaan. Dan loont het zich om een doel te kiezen dat beter bij jou past.
3. Stel realistische doelen
Stel doelen die passen in het leven dat je op dit moment leidt. Je kunt bijvoorbeeld wel bedenken dat je iedere dag om 6.00 uur op wilt staan om een uur yoga te beoefenen of te mediteren, maar soms is dat gewoon niet haalbaar.
Zeker in combinatie met een fulltime baan, jonge kinderen en vaak nog een druk avondprogramma. Dan kun je dat uur bijvoorbeeld inkorten naar een kwartier, zodat je doel wat realistischer en haalbaarder wordt.
4. Vermijd uitstelgedrag
Heb je de neiging om dingen uit te stellen, vraag jezelf dan eens af wat hiervan de oorzaak is. Ben je perfectionistisch of heb je last van faalangst? Of is het je motivatie die het laat afweten?
Wanneer je de oorzaak van je uitstelgedrag hebt achterhaald, kun je een plan met concrete acties opstellen. Deel dat plan op in deeltaken en bepaal je prioriteiten. Maak vervolgens per activiteit een tijdsplanning, met bijvoorbeeld één vervelende activiteit per dag.
Stel jij taken ook uit tot de deadline? Zo pak je uitstelgedrag aan
Zorg ervoor dat de kans op afleiding zo gering mogelijk is en dat alle voor jou noodzakelijke randvoorwaarden vervuld zijn. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en geef uitstelgedrag geen kans.
5. Schakel hulpbronnen in
Als je van jezelf weet dat je taken makkelijk uitstelt, kijk dan of je hulp kunt zoeken. Het kan bijvoorbeeld helpen om mensen om je heen te verzamelen, die jou gemotiveerd houden.
Wil je meer bewegen? Kijk of er iemand zin heeft om met jou mee te gaan sporten. Wil je beter letten op je work-life balans? Vraag een collega om je aan te spreken als je teveel overwerkt.
6. Wees geduldig
Zelfs met een perfecte aanpak zul je nog dagen hebben waarop het moeilijker is om zelfdiscipline op te brengen. Juist dan is het belangrijk dat je dit erkent en later gewoon de draad weer oppakt. Fouten maken hoort erbij, maar dat hoeft niet tussen jou en je doelen in te staan.
Waarom je jezelf saboteert en jezelf in de weg zit (en hoe je daarmee stopt)
Het is makkelijk om het geloof in jezelf te verliezen als je een keer op de bank blijft hangen of geen zin hebt in dat ene klusje. Dat lijkt een startsein om het maar op te geven. Hiermee ontloop je echt je verantwoordelijkheid.
Wees vergevingsgezind naar jezelf en ga gewoon weer door waar je gebleven was. Het is echt helemaal niet erg om een keer de mist in te gaan.