Deze onterechte aanname zorgt ervoor dat je je eenzaam voelt en minder snel vrienden maakt
Je eenzaam voelen is een vervelend gevoel. In onze samenleving hebben we een bepaalde aanname geschetst over dit gevoel wat het nog lastiger maakt om ermee te dealen.
Als het om eenzaamheid draait, maken we met z’n allen een denkfout waarbij we ons eigen gevoel wegcijferen. In dit artikel gaan we in op aannames die we maken over jezelf eenzaam voelen waardoor we deze verkeerde gedachtegang gemakkelijker los kunnen laten.
Wat we denken over eenzaamheid en waarom dat onterecht is
Als we iemand leren kennen, hebben we de neiging om een aanname over deze persoon te maken. “Die ene leuke vrouw die zo gezellig overkomt met een succesvolle baan heeft vast wel al een grote leuke vriendengroep”, denken we bijvoorbeeld.
Eén van de redenen waardoor we dan ook niet zo veel vrienden maken als dat we eigenlijk zouden willen, is dat we erin geloven dat iedereen toch wel al genoeg vrienden heeft zien we in deze video van The School Of Life.
Onze gedachten hebben ons ergens wijsgemaakt dat alleen mensen die zich bijvoorbeeld heel verdrietig voelen nog ruimte in hun agenda over hebben voor nieuwe contacten. “Mensen die overkomen als gezellige sociale wezens en hun leven op orde lijken te hebben, die hebben toch vast al een grote vriendenkring opgebouwd”, is iets wat we dan weer denken.
Toch klopt deze stelling niet. Er ontbreekt iets belangrijks bij deze gedachtegang: je eenzaam voelen is een universeel gevoel. Iedereen kan zich eenzaam voelen, óók die ene leuke, spontane vrouw op televisie of die succesvolle zakenman die gemakkelijk een praatje maakt met iedereen uit het bedrijf.
Steeds meer mensen voelen zich eenzaam
Onderzoek naar eenzaamheid laat ook zien dat er steeds meer mensen bijkomen die zich eenzaam voelen. Dat laat Vzinfo zien. In 2012 voelden ongeveer 39 procent van de volwassen bevolking zich eenzaam en in 2022 was dat ongeveer 49 procent. Dat is dus een stijging van tien procent.
Iedereen kan zich eenzaam voelen
Iedereen, dus ook de mensen die heel leuk, sportief, sociaal en ambitieus overkomen, kan het niet lukken om de juiste mensen tegen te komen om vriendschappen mee op te bouwen. Contacten die je op bijvoorbeeld de middelbare school had gemaakt, kunnen verwateren of er ontstaat toch niet echt een vriendschap tussen jou en je collega’s op werk of teamgenoten op de sportvereniging.
Je eigen ervaring als uitgangspunt nemen
De belangrijkste bron die aantoont dat iedereen zich wel eens eenzaam kan voelen, ben jij zelf: ook jij herkent waarschijnlijk dit gevoel bij jezelf, terwijl je ook gewoon je eigen bezigheden hebt en lekker je leven leidt net zoals alle andere mensen die je kent.
Door de ervaringen die we zelf met eenzaamheid hebben, kunnen we erkennen dat dit gevoel niet iets persoonlijks is wat alleen jij hebt.
Anderen mensen die jou sociale kant kennen, vinden het wellicht lastig om voor te stellen dat ook jij dus je wel eens eenzaam kan voelen. Ook jij kan gewoon behoefte hebben aan leuke, nieuwe vriendinnen!
Het beeld over eenzaamheid veranderen
We hebben een bepaald beeld in de samenleving opgebouwd door een aanname te maken die op basis van onze eigen ervaring dus eigenlijk helemaal niet klopt. Omdat we onszelf er voor schamen, lijken we onze eigen beleving met eenzaamheid dus aan de kant te schuiven.
Dus als je weer iemand tegenkomt die je leuk en gezellig lijkt: stap er gewoon op af om een leuk praatje mee te maken, zonder de aanname te maken dat deze persoon vast al genoeg vrienden heeft. Iedereen kan zich namelijk eenzaam voelen en zo zijn er dus ook veel meer mensen dan je denkt die het ook leuk vinden om nieuwe vrienden te maken, dus go for it!