Slecht geslapen? Dat komt misschien door de volle maan
Slecht geslapen? Beetje on edge? Meer zin in seks? Misschien komt het omdat het volle maan is. Als de maan de zee kan bewegen, zou het dan ook iets doen met je lijf (dat voor meer dan de helft uit water bestaat)? Volle maan is een fascinerend fenomeen, al is er bijna geen wetenschappelijk bewijs dat de invloed op je gestel kan aantonen. De volle maan speelt een grote rol in verschillende religies en culturen. De Chinese, joodse en islamitische kalenders zijn bijvoorbeeld gebaseerd op de stand van de maan. En wat dacht je van Pasen; de feestdag wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.
Door de eeuwen heen werden de wildste verhalen over de invloed van de maan verteld. Mensen zouden krankzinnig worden als de maan vol is, veranderen in weerwolven, of ‘maanziek’ – een aandoening met symptomen als slaapwandelen, depressie en epilepsie. Niet voor niets zijn de Engelse woorden ‘lunatic’ en ‘loony’ afgeleid van ‘luna’, het Latijnse woord voor ‘maan’.
Onderzoeken naar de volle maan
Vooral in de jaren ’80 was het populair om maaneffecten te onderzoeken. Talloze onderzoeken zouden bevestigen dat politieke keuzes beïnvloed zijn door een volle maan, geboortecijfers hoger liggen, er meer moorden gepleegd worden… Er zijn onderzoeken en getuigenverklaringen die zouden aantonen dat het bij volle maan drukker is op de EHBO en het politiebureau.
In 2007 zette de politie in het Engelse Brighton zelfs extra agenten in tijdens volle maan. Bij een meta-analyse van bijna 40 studies, waarin de relatie tussen de stand van de maan en menselijk gedrag werd onderzocht, werd echter in geen geval een sluitend verband gevonden.
Effect van de maan op het water
Toch zijn er veel mensen die effecten van de volle maan sterk voelen. Onrustig slapen, meer on edge zijn, onzekerheid, of je juist helder voelen. Volgens de astrologie staan de zon en de maan in twee tegenovergestelde sterrenbeelden als het volle maan is. Die tegenstelling kan een conflict in gevoel veroorzaken. Bovendien vertegenwoordigt de maan het vrouwelijke en de zon het mannelijke, en als dat tegenover elkaar staat kan dat zorgen voor een botsing tussen gevoel en verstand, waardoor je je misschien onzeker of onrustig voelt.
Dat de maan iets doet met de aarde en het leven daarop, staat vast. Het paringsritueel en gedrag van sommige dieren en planten heeft verband met de stand van de maan en ook eb en vloed zijn een gevolg van de getijdenwerking. De maan beweegt de zee. En als je je dan bedenkt dat je lichaam voor 75 procent uit water bestaat, moet je daar toch iets van merken. Althans, dat zeggen de voorstanders. Sceptici denken dat de zwaartekracht die invloed verwaarloost.
Slapeloosheid door de volle maan
Om een klap te geven op de invloed van de maan zijn er twee wetenschappelijke onderzoeken die écht bewijs leveren. In 2013 ontdekte de Universiteit van Basel per ongeluk het effect van de volle maan op het slaappatroon van hun proefpersonen. Wat bleek: rond volle maan hadden mensen 5 minuten langer nodig om in slaap te komen, maakten ze minder melatonine aan, sliepen ze minder diep en korter.
In 2014 testten Zweedse wetenschappers bij 47 proefpersonen de invloed van de maan. Hun conclusie: gemiddeld slapen we 20 minuten korter tijdens volle maan, maar de REM-slaap duurt gemiddeld 30 minuten langer. Wat die onrust dan precies veroorzaakt, verklaren beide onderzoeken niet.
Of je nou wel of niet gelooft in z’n invloed, de maan blijft fascineren.
Meer lezen over astrologie?
- Lijk jij totaal niet op je sterrenbeeld? Kijk dan eens hiernaar
- Wat je geboortemaand zegt over je stemming en persoonlijkheid (volgens de wetenschap)
- Welke plant hoort bij jouw sterrenbeeld? Check het hier