Online tweedehands kleding kopen? Zo koop je de beste vintage items
Tweedehands shoppen in plaats van nieuwe kleren kopen is dé manier om oude kleren te redden van de vuilnisbelt, de ecologische voetafdruk van je kledingkast te verkleinen en geld te besparen. Tevens kun je jouw eigen afdankertjes weer verkopen en daarmee een tweede leven geven. Zo creëer je een duurzame garderobe, die lief is voor de planeet en jouw portemonnee.
En het mooiste is: dat kan tegenwoordig heel makkelijk online. Via websites als Vinted, Depop, The Next Closet en Designer Vintage, maar ook via de good old Marktplaats, kun je geweldige modeparels vinden.
Een uitgebreid assortiment
In dit artikel gaven we al tips om jouw kledingkast te detoxen en je afgedankte items te verkopen via doorverkoopwebsites. Wil je jouw slank-geworden-garderobe aanvullen met nieuwe (tweedehands!) items? Dan kun je op het wereldwijde web helemaal los. Er zijn tegenwoordig online shops met pre-owned kleding in overvloed.
Digitaal tweedehands kleding kopen, biedt vele voordelen: bijvoorbeeld shoppen vanuit je luie stoel en een uitgebreid assortiment dat verder reikt dan het gemiddelde kledingrek in de winkel. Bij de meeste van dit soort webshops kom je ogen tekort. Maar deze vorm van online kleding kopen vergt wel wat andere skills dan bij je reguliere shopsessie. De kans dat je snel verdwaalt is erg groot.
Tips voor online tweedehands kleding kopen
Hoe scoor je de beste items, die voor jou lijken te zijn gemaakt? We zetten een aantal tips voor je op een rij.
1. Voer specifieke zoektermen in
Door precies aan te geven wat je zoekt, kom je sneller waar je wil zijn. Voer daarom duidelijk in waar je naar op zoek bent, dus typ niet in ‘vintage jurk’ maar wees concreet en zoek op ‘geel geruite vintage jurk’ of ‘maxi vintage jurk bloemenprint’. Bij sommige webshops kun je ook meteen je maat aangeven en daarmee filteren op jouw persoonlijke voorkeuren.
2. Weet wat jou het beste staat
Het grootste nadeel aan online shoppen is dat je de kleding niet kunt passen. En niet elke vintage webshop heeft een retour- of ruiloptie, dus voordat je afrekent moet je goed bedenken of het bij jouw figuur staat. En wees daar ook streng in! De verleiding is groot om die lange jas te kopen, maar als je eigenlijk al weet dat jij daar met je 1 meter 60 in verzuipt, heeft het weinig zin.
10 Nederlandse Instagram-accounts waar je de tofste vintage parels scoort
3. Volg mensen die je leuk vindt
Wat super fijn is aan doorverkoopwebsites is dat je het profiel kan bekijken van de persoon waarvan jij kleding koopt. Zo kan je zien of ze nog meer items hebben in jouw stijl. Ook kan je deze personen gaan volgen en krijg je een update wanneer ze weer wat nieuws hebben geplaatst.
4. Bewaar zoekopdrachten
Ben je (bijvoorbeeld) op zoek naar een witte spijkerbroek in maat 29? Dan kun je een alarm instellen voor deze zoekopdracht, zodat jij een mailtje krijgt zodra er een witte spijkerbroek in jouw maat online wordt gezet. Hoe handig is dat?
5. Koop je eigen maat of groter
Als iets te groot is kun je het vaak nog wel passend (laten) maken door een handige kleermaker maar andersom is dat vrij lastig. En mentale kronkels zoals: ‘nog even 5 kilo eraf en dan pas ik er makkelijk in’ zorgen ook voor een boel ruis in je kast. Koop daarom niets kleiner dan je eigen maat. Dat scheelt een hoop teleurstellingen.
6. Hoe beter de foto, hoe kleiner de kans op een miskoop
Als je online zoekt naar tweedehands kleding, kom je van alles tegen. Mensen die hun items helemaal gekreukeld op de grond leggen, fotograferen en proberen te verkopen via Marktplaats, maar ook mensen die prachtige fotoshoots creëren, zoals bij Salon Heleen Hulsmann.
Grote kans dat je voor die laatste categorie ook wat meer betaald. Maar het voordeel is dat je op professionele foto’s beter de pasvorm kunt beoordelen en makkelijker kunt inschatten of iets goed zal zitten. Dus hoe beter de foto is, hoe groter de kans op een succesvolle aankoop.
3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan
7. Let op de materialen
Koop bij voorkeur geen polyester of andere synthetische stoffen. Dat draagt niet prettig (lees: je gaat er in zweten) en bij het wassen komen veel microplastics vrij, wat het milieu niet ten goede komt. Ga bij voorkeur dus voor natuurlijke stoffen, zoals katoen, zijde, linnen of wol. Met name vintage kleding uit het wat luxere segment is vaak gemaakt van mooie natuurlijke materialen. Als hier goed voor gezorgd wordt, kunnen deze stoffen ook veel langer mee gaan.
8. Check goed op vlekken en gebreken
Vintage kleding is natuurlijk (vaak) al gedragen en kan dus vlekken en andere gebreken hebben. Kijk het item dus goed na voordat je het koopt en check bijvoorbeeld ook of elk knoopje aanwezig is en of een eventuele rits goed werkt. Vergeet niet de oksel en de hals te checken op vieze make-up en zweetvlekken. In jasjes kun je ook even checken of de voering nog intact is.
9. Let op de prijs
We blijven zuunige Hollanders natuurlijk, dus gaan het liefst voor de laagste prijs. Maar vergeet niet dat sommige items ooit honderden euro’s hebben gekocht in de winkel. En als de kwaliteit nog goed is, dan is de kans groot dat jij er óók nog jaren mee kan doen. Aan de andere kant mag je best onderhandelen als je vindt dat iemand te veel geld vraagt. Wees eerlijk en zie het als een leuke hobby.
10. Beleef de charme van tweedehands kleding kopen
Bij het shoppen van tweedehands kleding gaat het niet alleen om een mooie deal, maar ook om de liefde voor kleding. Het feit dat jij de gelukkige bent die dit unieke kledingstuk een tweede, een derde of een zoveelste leven gaat geven. Het geluksgevoel dat door je lichaam stroomt als je net dat ene paar laarzen in jouw maat vindt, die je al jaren zocht en vervolgens met onnoemelijk veel plezier gaat dragen. Dat is toch fantastisch?
Veel succes en plezier met het online pre-owned shoppen!
https://www.bedrock.nl/webshops-duurzame-mode/