Waarom online daten misschien niets voor jou is
In een paar seconden kan Tinder of een gelijksoortige app op je telefoon staan. Door deze apps zijn dates zo ongeveer even makkelijk te krijgen als een Deliveroo-maaltijd. Hierbij swipen we naar links en naar rechts, maar wat we echt zoeken laten we vaak in het midden. Online daten is niet voor iedereen, maar hoe komt dat eigenlijk? Al hoewel sommige het superleuk vinden, kan online daten heel verwarrend zijn. Soms weet je gewoon echt niet waar je moet beginnen. Er is namelijk bizar veel keuze. Dat kan één van de redenen zijn waarom Tinder niks voor jou is. Want uit een onderzoek naar online daten bleek dat we snel overwhelmed raken. Hoe meer keuze je hebt, hoe minder snel we tevreden zijn. Niet gek dus, dat je geen fan bent hiervan.
Online daten brengt te veel keuze
Niet alleen in de dating scene is dit effect te vinden. Ook bij bijvoorbeeld eten komt dit effect kijken. Bij een studie konden consumenten kiezen uit allerlei smaken jam. Een groep mocht zes soorten proeven, de andere groep kreeg er 24 voorgeschoteld. De groep die 24 jams mocht proeven, kocht vervolgens minder gauw de jam. Een overvloed aan keuzes is dus niet altijd positief.
Hoe werkt dit precies? Het heeft te maken met de angst voor de verkeerde keuze. Hoe meer dingen je kan kiezen, hoe meer dingen je ook niet kiest. Dit klinkt heel logisch, weliswaar. Maar als je dit gaat vertalen naar daten, kan het nog wel eens zorgen voor stress.
De paradox van kiezen
Stel, je bent al een tijdje ben je aan het praten met verschillende leuke mensen en hebt ineens een vrije avond. Je hebt eigenlijk wel zin in een date en om één van deze online flirts te ontmoeten, maar je weet niet wie. Uiteindelijk maak je de keuze en je gaat ergens drinken met een person die van tevoren heel leuk leek.
De date valt eigenlijk nogal tegen. Heb je dan toch de verkeerde keuze gemaakt? Op de fiets naar huis ga je malen, wat nou als ik met die ander een drankje had gedaan? Je begint te balen, allemaal door de angst van kiezen.
Door twijfels gaan fantaseren over iemand die beter bij je past, kan sowieso gebeuren tijdens het daten. En dat wordt alleen maar versterkt door datingapps, omdat je daar concreet kan zien wat de andere keuze zou zijn geweest. Het is geen fantasie meer, de vervangbaarheid is echt. Zo krijg je een paradox van kiezen, waarbij de juiste keuze nooit lijkt te bestaan.
Lees ook: Bewust daten: hoe doe je dat?
Een echte connectie
Behalve al die keuzes die ons overspoelen, speelt ook het creëren van een echte connectie ook mee. Via een schermpje kan je namelijk iemand niet aanvoelen, zijn of haar emoties zien, of horen hoe iemand iets zegt. Dingen die voor sommige mensen, zeker voor gevoelige mensen, best belangrijk kunnen zijn. Een echte, intieme connectie krijg je niet heel gauw via dating apps. Al verschillen daar de meningen ook over, natuurlijk. Maar wanneer jij online daten niks vindt, is er een goede kans dat dit mee speelt.
Vervormde perceptie
Wat ook meespeelt, is de vervormde perceptie die we creëren in ons hoofd. Voordat we op date gaan, hebben we vaak een illusionair beeld van de ander. Op Tinder of Happn vind je namelijk alleen de beste foto’s. Tijdens gesprekken kan je goed nadenken wat je zegt, doordat het zwart op wit staat. En wie weet helpt je beste vriendin je af en toe wel, waardoor die gevatte tongue-in-cheek grap helemaal niet door jouzelf bedacht is. Al die percepties stapelen zich op, en jawel: er zijn torenhoge verwachtingen gecreëerd. Verwachtingen waar vaak niemand aan kan voldoen.
De kans dat deze allemaal worden waargemaakt tijdens een date, zijn best wel klein. Waardoor je waarschijnlijk teleurgesteld wordt. Oké, er zijn inderdaad succesverhalen waarbij mensen nog leuker in het echt waren. Maar was dat omdat zijn haar nog leuker zat, of om zijn persoonlijkheid?
Vaak gaat dit dan weer om die echte connectie en dat is.. Jup, precies iets wat je niet kan ervaren via een schermpje.
Meer lezen?
Als je aan het daten bent, is het handig om voorbereid te zijn voor de liefde van je leven. Ook handig om te weten: de verschillende fases van je liefdesbewustzijn.
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.
Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!