Leer hoe je online communiceert en overkomt via berichten die je stuurt
Laatst schreef BEDROCK’s Rosa een inspirerend artikel over de kracht van taal. Nu zijn er veel manieren waarop we taal inzetten en tegenwoordig communiceren we een groot deel van onze tijd digitaal. Dat kan afstandelijk voelen, maar achter ieder communicatiemiddel schuilt wel degelijk een persoonlijkheid. Dit is hoe je online overkomt.
Weet je nog de eerste berichtjes die je ooit via MSN verstuurde? Waarschijnlijk stonden deze vol afkortingen en gekke smileys. Denk aan zoals w8 ff, idd of yolo.
Toen ik later Whatsapp onder de knie kreeg en me een weg wist te banen door Facebook en Instagram besefte ik: achter ieder communicatiemiddel schuilt een persoonlijkheid.
Real life versus hoe je online overkomt
Nu denk je ‘logisch, dat is toch ook zo als je met iemand praat’, maar daar vergis je je in.
Want als je echt met iemand praat, krijg je niet pas na drie dagen een reactie. En iemand praat ook niet altijd heel erg hard, maar dezelfde persoon kan online wel heel veel !!! gebruiken. Iemand die stil en rustig is, kan je digitaal overspoelen met berichten.
Iedereen is anders en de manier waarop je digitaal communiceert en dus overkomt, is ook anders. Dat is best gek toch?
Benieuwd hoe je online overkomt?
Iemand met wie je in real life best een lekker gesprek kunt voeren, kan online een verschrikking zijn om mee te praten. En die begripvolle, aardige collega, kan via de mail erg bot overkomen.
Dat komt omdat iedereen zich een online identiteit aanmeet. Een manier waarop hij of zij fijn communiceert. Dit zijn manieren waarop iemand online overkomt.
Loyale berichter
De loyale berichter appt altijd correct en vriendelijk. Vaak ook snel. Het komt niet voor dat deze persoon een bericht mist en dan nog een paar dagen wacht met reageren. Dit is degene die online altijd sympathiek overkomt.
Correcte typer
De berichtjes die je krijgt van deze persoon, zijn altijd keurig. Er staan geen fouten in en de woorden zijn goed doordacht. Niet te lang, niet te kort van stof. Correcte typers zijn ook perfecte types, vergeten nooit iets terug te sturen en zijn georganiseerd. Op social media zeggen ze niet veel, maar als ze iets zeggen, doet het ertoe. Heerlijk dit soort mensen en best fijn als je zo online overkomt!
Chaotische tekster
Vaak wil deze persoon zo snel mogelijk iets terugsturen omdat hij of zij jouw bericht anders weer vergeet. Dus of: je krijgt een heel rommelig bericht met veel typefouten. Het kan zelfs zo zijn dat je denkt: heb jij mijn bericht eigenlijk wel goed gelezen? Als je niks terugkrijgt, no worries, dan zijn ze het gewoon vergeten. Als de chaotische tekster op straat loopt, is de kans groot dat hij of zij zomaar tegen iemand aan botst!
Geïrriteerde zender
Dit zijn mensen die altijd wel iets te klagen hebben en ze vatten berichten vaak verkeerd op. In WhatsApp-groepen of op forums voelen ze zich vaak niet begrepen en daardoor worden ze een tikkeltje onzeker. Niets voor hen, al dat digitale gedoe.
Mensen die dol zijn op groepen
We zitten allemaal wel in verschillende WhatsApp-groepen. De één is leuker dan de ander en dat komt door bepaalde mensen die een positieve spirit erin gooien! Love them. Anderzijds heb je ook groepen waar de hele dag onzin in gegooid wordt. De buurtchats voor noodgevallen waar iemand de hele dag zogenaamd ‘grappige’ foto’s in post. Hebben sommige mensen het dan écht niet begrepen?
De emoticon-lovers
Deze groep vertelt het liefst een verhaal in enkel emoticons. Kan grappig zijn, maar ook vermoeiend als je zelf net even iets serieuzer bent. Ook zijn ze fan van uitroeptekens en hoofdletters om de emoticons net even iets meer te benadrukken.
Mensen die 3678 ongelezen berichten hebben
Dit zijn de mensen die ook nooit hun updates bijwerken of Facebook checken en dus alleen reageren wanneer het hen uitkomt. Ik ben dus heel erg benieuwd of ze überhaupt reageren of dat ze het bericht al voorbij hebben zien komen in het scherm en het als niet urgent beschouwen. Lijkt me heerlijk rustig!
De ghosters
Deze persoonlijkheid komt voornamelijk naar voren na het daten. De een appt de ander over hoe leuk de date wel niet was, maar krijgt nóóit meer iets te horen.
Of enkel een korte reactie zonder vraag zoals: zeker gezellig. Een antwoord waar je vervolgens weer uren over loopt te peinzen. Want wat moet je met zo’n bericht? Ghosten kan overigens ook tussen vriendenschappen of zelfs collega’s voorkomen. Trek het je vooral niet persoonlijk aan.
De ‘Ik-heb-opeens-een-heel-ander-leven’-typer
Dit zijn vaak mensen die of de carrièreladder beklimmen en super busy zijn, of die moeder zijn geworden en even geen idee hebben waar ze de tijd vandaan moeten halen.
Van deze mensen hoor je even niets en wanneer je iets hoort krijg je een ellenlang verhaal in je schoot geworden met updates. Het is niet dat ze je vergeten zijn, zeker niet! Ze moeten alleen nog even een weg vinden in het leven dat ze nu leiden en dat heeft gewoon tijd nodig.
Vaak komen online berichten anders over dan bedoeld, vooral als je iemand heel goed kent en dan een bericht krijgt dat je niet begrijpt of verkeerd interpreteert. Er kunnen zelfs ruzies ontstaan omdat datgene wat jij bedoelde online anders overkomt. Dat is best zonde. Probeer je daarom bewust te zijn van jouw manier van communiceren.
Het is uniek om te zien hun mensen zich uiten op hedendaagse communicatiekanalen! Herken jij je in een van de types en hoe je dus online overkomt?
4 tekenen dat je misschien een break nodig hebt van datingapps